Το ψήφισμα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Κάλεσμα του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου για να συνεχίσει η χρηματοδότηση του προγράμματος το 2012 και να μην μείνουν αβοήθητοι 80.000 δικαιούχοι και να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 4.000 εργαζόμενοι


Με πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. ‘Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α.) για το Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου 2011.


Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιείται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει κερδίσει τη αναγνώριση και την αποδοχή της κοινωνίας. Παρόλα αυτά το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση του. ‘Είναι άδικο για την κοινωνία και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ να κινδυνεύει να διακοπεί το 2012. Η διακοπή του θα έχει ως συνέπεια να μην καλύπτονται οι βασικές καθημερινές ανάγκες περίπου 80.000 δικαιούχων του προγράμματος που είναι κυρίως μοναχικά άτομα, ηλικιωμένα και ΑμεΑ και να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 4.000 εργαζόμενοι σε αυτό’ σημείωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου. ‘Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ στο Δήμο Αμαρουσίου’ – πρόσθεσε ο κ. Πατούλης – παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν στους αδύναμους κοινωνικά συμπολίτες μας’.


Ο Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τα Σωματεία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ στην πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10 π.μ. στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα Σωματεία.


Ακολουθεί το ψήφισμα:


Διοικητικό Συμβούλιο Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. Δήμου Αμαρουσίου


Ψήφισμα  για το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ ‘Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου ‘ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ’ (Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α.), στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 14:00 ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ΨΗΦΙΣΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:


Το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα κοινωνικά προγράμματα, τα οποία έτρεξαν τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού, βασίστηκε στο γεγονός ότι ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπήρχε στη βοήθεια μοναχικών ή ανήμπορων ατόμων. Στα χρόνια που λειτουργεί το επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα, το οποίο από την πρώτη στιγμή έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τους χιλιάδες δικαιούχους, έχει βοηθήσει ουσιαστικά και υπεύθυνα πάρα πολλούς συμπολίτες μας.


Δυστυχώς όμως, τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να διακόψουν τη χρηματοδότηση του επιτυχημένου αυτού προγράμματος, το οποίο έχει παράσχει σημαντικότατη βοήθεια σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη και που σε αντίθετη περίπτωση, θα παρέμεναν κοινωνικά αποκλεισμένοι, χωρίς καμία βοήθεια.


Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο πρόγραμμα αυτό, είναι οι άνθρωποι που συνεισέφεραν τα μέγιστα, προκειμένου να καταστήσουν το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα επιτυχημένο. Γνωρίζουν τις ανάγκες των δικαιούχων, αφουγκράζονται τα προβλήματά τους και για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τις σημαντικές υπηρεσίες τους στους δικαιούχους.


Το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ αποτελεί και ένα ελάχιστο δείγμα ανθρωπιάς προς του συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και που οφείλουμε να τους παράσχουμε. Η ανακοίνωση ότι η χρηματοδότησή του θα σταματήσει από το 2012, εγκαταλείποντας αβοήθητους τους 80.000 περίπου δικαιούχους του προγράμματος (κυρίως άτομα ηλικιωμένα και ΑμεΑ) και οδηγώντας στην ανεργία τους περίπου 4.000 εργαζομένους στο πρόγραμμα αυτό, είναι κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε.


Ζητούμε να βρεθούν άμεσα εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος και τα επόμενα χρόνια.


Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων για την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν θεμέλιο λίθο στην επιτυχία του προγράμματος. Ζητούμε την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας τους στις προνοιακές δομές, με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και τη δημιουργία δομών ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ και κοινωνικών υπηρεσιών άμεσα στους Ο.Τ.Α, προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους.


ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
  1. Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’.


  2. Η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της εργασίας των χιλιάδων απασχολούμενων στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ και για νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τη στελέχωση των νέων κοινωνικών υπηρεσιών που συστήθηκαν στους Δήμους ή στα Ν.Π.Δ.Δ αυτών με το έμπειρο προσωπικό που εργάζεται στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’.


  3. Οι υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό που να έχει ως αποκλειστική εργασία την κάλυψη αυτών των αναγκών, με ενιαία μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο