Print Friendly, PDF & Email

Περισυλλογή Απορριμμάτων 
 

Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει εξοπλισμό με οχήματα – μηχανήματα έργου και προσωπικό κατάλληλα για την αποκομιδή και την απομάκρυνση των διαφορετικών ρευμάτων απορριμμάτων που παράγονται εντός των ορίων του.

Το αρμόδιο Τμήμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δ/νσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Σύμμεικτα και Ανακυκλώσιμα Απορρίμματα

Η αποκομιδή των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων γίνεται καθημερινά με ξεχωριστά οχήματα. Τα σύμμεικτα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών της Δ/σης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Ογκώδη  απορρίμματα

Οι πολιτες που ενδιαφερονται να απομακρυνουν ογκωδη απορριμματα (στρωματα, επιπλα, κ.λπ.), οφειλουν να τα εναποθετουν σε σημεια τα οποια δεν  δυσχεραινουν τη διελευση πεζων και οχηματων, καθώς και την προσβαση των οχηματων του Δημου για την περισυλλογη τους.

Το σημείο εναπόθεσής τους θα βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την ιδιοκτησία του κατοίκου (ή στην περίπτωση πεζοδρόμου, στο όριο της οικοδομικής γραμμής μπροστά από την ιδιοκτησία) ή δίπλα στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων, σε περίπτωση που δυσχεραίνεται σημαντικά η διέλευση πεζών και οχημάτων.

Η αποκομιδή ογκωδών σε εβδομαδιαία βάση γίνεται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ : ΝΕΟ ΤΕΡΜΑ – ΨΑΛΙΔΙ – ΚΟΚΚΙΝΙΑ –  ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ – ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΤΡΙΤΗ : AΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΑΤ – ΣΥΓΓΡΟΥ – ΑΝΑΒΡΥΤΑ – ΒΟΡΡΕ –  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ : ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ – ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ – ΑΓ.ΘΩΜΑΣ – ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΣ – ΣΤΟΥΝΤΙΟ – ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

ΠΕΜΠΤΗ : ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ  –  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ – ΣΩΡΟΣ –  ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : ΝΕΟ ΤΕΡΜΑ – ΨΑΛΙΔΙ – ΚΟΚΚΙΝΙΑ – ΛΑΚΚΑ ΚΟΤΤΟΥ

Οι δημοτες  οφειλουν να ακολουθουν το ως άνω εβδομαδιαιο προγραμμα αποκομιδης των περιοχων και να βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα την προηγούμενη ημέρα  από αυτήν που ορίζεται στο πρόγραμμα προκειμενου τα αντικειμενα να μην παραμενουν στους κοινόχρηστους χώρους για μεγαλο χρονικο διαστημα, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να διατηρείται καθαρή η πόλη του Αμαρουσίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη Γραμμή Δημοτη στο 15321.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περιπτωση που ο ογκος των απορριμματων ειναι μεγαλος, ο δημοτης θα επικοινωνεί απευθείας με τη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στα τηλέφωνα 210 80 26 762 και 210 80 23 729 προκειμένου να υπάρξει συνεννοηση και να οριστει η μέρα και η ώρα που θα πραγματοποιηθει η αποκομιδη των υλικων.

Η αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου ΔΩΡΕΑΝ.

Πράσινα απορρίμματα

Οι πολιτες που ενδιαφερονται να απομακρυνουν πράσινα απορριμματα (κλαδιά, γκαζόν, φύλλα, χόρτα κ.λπ.), οφειλουν να τα εναποθετουν σε σημεια τα οποια δεν  δυσχεραινουν τη διελευση πεζων και οχηματων, καθώς και την προσβαση των οχηματων του Δημου για την περισυλλογη τους.

Ειδικότερα, τα υπολειμματα απο τον καθαρισμο των κηπων (γκαζον, φυλλα, χορτα) πρεπει να συσκευαζονται μεσα σε ειδικες πλαστικες ανθεκτικες σακουλες και να τοποθετουνται πλησιον των καδων απορριμματων και οχι εντος αυτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσον αφορά τα κλαδια, αυτά θα πρέπει να τοποθετουνται σε διαφορετικα σημεια και να μην αναμειγνύονται με άλλα υλικά, καθως η απομακρυνση και η μεταφορά τους απο την Υπηρεσια Καθαριοτητας αποτελεί ξεχωριστό ρεύμα, το οποίο αποστέλλεται στο ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης), ώστε να μην δυσχεραίνεται η περαιτερω διαχείρισή τους.

Η αποκομιδή των πράσινων απορριμμάτων γίνεται από την Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου ΔΩΡΕΑΝ.

Αδρανή υλικά (μπάζα)

Συμφωνα με τον Κανονισμο Καθαριοτητας του Δήμου Αμαρουσίου, τα υλικα που προκυπτουν απο οικοδομικες εργασιες (µπάζα και άλλα άχρηστα αδρανή υλικά) ειναι υποχρεωμενος να τα απομακρυνει και να τα μεταφέρει ο ιδιοκτητης ή ο υπευθυνος των εκτελουμενων εργασιων.

Τα αδρανή υλικα τοποθετουνται σε ειδικους καδους (κοντεινερς) μετά από την χορήγηση σχετικής άδειας από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και απομακρύνονται με ευθύνη του εκάστοτε παραγωγού αυτών.

Στην περίπτωση παραγωγής περιορισμένων ποσοτήτων από τα υλικά αυτά, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες υποχρεούνται να τα τοποθετούν σε σακους οικοδομικων υλικων και να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την Υπηρεσία Καθαριότητας πριν την εναπόθεσή τους σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, σε σημεια τα οποια δεν  δυσχεραινουν τη διελευση πεζων και οχηματων, καθώς και την προσβαση των οχηματων του Δημου για την περισυλλογη τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Δήμος αναλαμβάνει την απομάκρυνση μέχρι 5 σάκων αδρανών υλικών.

Απορρίμματα από Λαϊκές Αγορές

Η Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης είναι αρμόδια για την καθαριότητα των οδών μετά το τέλος κάθε Λαϊκής Αγοράς και την απομάκρυνση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά είτε την καθαριότητα της οδού μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Αγοράς είτε την απομάκρυνση των απορριμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν  να απευθύνονται στο Τμήμα Ειδικών Συνεργείων Καθαριότητας ή στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Ανακυκλώσιμων Υλικών αντίστοιχα.

Βιοαπόβλητα

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει εγκαταστήσει καφέ κάδους  για τη συλλογή των βιοαποβλήτων ή οργανικών απορριμμάτων (απόβλητα κουζίνας και ορισμένα απόβλητα κήπων) στις οδούς των Λαϊκών Αγορών, που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων του.

Ειδικότερα, οι καφέ κάδοι είναι τοποθετημένοι επί των οδών Σισμανογλείου, Αθανασίου Διάκου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κριεζή και Ακακιών, όπου λαμβάνουν χώρα οι Λαϊκές Αγορές.

Τα υλικά που συλλέγονται στον καφέ κάδο είναι:

Απόβλητα κουζίνας

Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού

Υπολείμματα λαχανικών – Φρούτα

Δημητριακά – ψωμί

Υπολείμματα καφέ (ελληνικός, φίλτρου, εσπρέσο)

Υπολείμματα παρασκευής αφεψημάτων και τα έτοιμα φακελάκια μιας χρήσης

Υπολείμματα καφέ και τσάι

Χαρτί (από ακατέργαστο χαρτοπολτό) όπως αυγοθήκες, κύλινδροι ρολών χαρτιού κουζίνας ή τουαλέτας, χαρτοσακούλες μανάβικων, χαρτοκιβώτια

Αυγά (το τσόφλι)

Απόβλητα κήπου

Υπολείμματα κηποτεχνίας ( φύλλα, κομμένο γκαζόν ή χόρτα ξεβοτανίσματος)

Γκαζόν

Πριονίδι και ροκανίδι

Οργανικά λιπάσματα (φυλλόχωμα, καστανόχωμα)

Καρποί

Κουκούτσι ελιάς

 Στάχτη

 Στον καφέ κάδο δεν συλλέγονται:

Απόβλητα που καταλήγουν στον πράσινο κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων

  • Κόκκαλα – ψάρια
  • Ποτά – χυμοί
  • Περιττώματα ζώων
  • Χαρτομάντηλα –πάνες-βαμβάκι

Απόβλητα που καταλήγουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης

  • Τηγανέλαια
  • Μπαταρίες
  • Ηλεκτρικές συσκευές – Λάμπες
  • Υλικά συσκευασίας (γυαλί-χαρτί-πλαστικό-αλουμίνιο)
  • Οικοδομικά υλικά
  • Υφάσματα

Οι καφέ κάδοι διαθέτουν κλειδί – πασπαρτού προκειμένου να διασφαλίζεται η καθαρότητα τόσο του συλλεγόμενου προϊόντος, όσο και του γύρω από τον κάδο χώρου. Στους κάδους αυτούς θα μπορούν να εναποτίθενται τόσο τα απόβλητα από τις Λαϊκές Αγορές κατά τις ημέρες λειτουργίας τους υπό την εποπτεία του Δήμου, όσο και τα υπολείμματα  κουζίνας και λοιπά οργανικά απορρίμματα που παράγουν οι δημότες – κάτοικοι επί των οδών αυτών. Τα βιοαπόβλητα θα τοποθετούνται σε μία σακούλα (κατά προτίμηση βιοδιασπώμενη), θα απορρίπτονται στον καφέ κάδο και ο κάδος θα κλειδώνεται εκ νέου με μέριμνα του κάθε δημότη – χρήστη.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν κλειδί, θα πρέπει να απευθύνονται στη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης  (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41).

Επισημαίνεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ο «ρυπαίνων» πληρώνει.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου: www.maroussi.gr

Η συμμετοχή κάθε κατοίκου και επαγγελματία στην προσπάθεια για ένα Καθαρό Μαρούσι είναι απαραίτητη.

Για οποιοδήποτε αίτημα ή πρόβλημα αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς μπορούν να απευθύνονται στην Γραμμή Δημότη 15321, καθώς και στην Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου (Αμαρουσίου Χαλανδρίου 41), στα τηλέφωνα  210 80 26 762 και 210 80 23 729.