Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Ηρώων, που φιλοξενείται η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», ανακαινίστηκε το 2007 με γνώμονα τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μορφής του. Ανεγέρθη το 1871 επί δημαρχείας Παναγή Κυριακού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου. Αρχικά, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια φιλοξένησε τα δημοτικά συμβούλια της πόλης.
Σήμερα φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό από τον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρο Λούη, καθώς και έργα 11 διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την Ολυμπιακή ιδέα, έφτιαξαν πραγματικά αριστουργήματα ύστερα από πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου. Οι καλλιτέχνες Γράββαλος Παναγιώτης, Κανιάρης Βλάσης, Καράς Χρίστος, Κεσσανλής Νίκος, Μιγάδης Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Pavlos, Τσόκλης Κώστας, Φασιανός Αλέκος και Ψυχοπαίδης Γιάννης τιμούν με τα δημιουργήματά τους την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».
Επιπρόσθετα, ο χώρος της Πινακοθήκης περιλαμβάνει και 26 ψηφιδωτά, τα οποία φιλοτέχνησε η Κύπρια ψηφιδοθέτρια Σούλα Χρίστου για το Δήμο Αμαρουσίου. Το κάθε ψηφιδωτό εικονίζει την επίσημη αφίσα κάθε πόλης που οργάνωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 μέχρι το 2008.
Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα υπέροχα γλυπτά μοντέρνας τέχνης που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης και τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δημιουργήματα καλλιτεχνών από κάθε πόλη όπου διαδραματίστηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των: Γουνελά Βούλα (Ελλάδα), Daphne Corregan (Paris), Jun Kaneko (U.S.A), Sir Anthony Caro (United Kingdom), Ulla Viotti (Sweden), Tjok Dessauvage (Belgium), Michael Kuipers (Netherlands), Beate Kuhn (Germany), Kristina Riska (Finland), Maria Teresa Kuczynska (Australia), Panos Tsolakos (Rome), Yo Akiyama (Tokyo), Gerda Gruber (Mexico City), Franz Stahler (Germany), Bruce Taylor (Canada), Vladimir Tsivin (Russia), Claudi Casanovas (Spain), Ruth Duckworth (U.S.A), Marea Gazzard (Sydney).
Στόχοι:
Η Ολυμπιακή Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, ως πολυδύναμος χώρος πνευματικών αναζητήσεων αποβλέπει στην υψηλή αισθητική και οραματίζεται να μυήσει κυρίως τους νέους στα μυστικά της τέχνης, προβάλλοντας και τονίζοντας την άρρηκτη σύνδεση ολυμπιακής και καλλιτεχνικής παιδείας.
Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα των επισκεπτών και να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επαφής με την εικαστική δημιουργία. Παράλληλα, αναδεικνύει την ελληνική συμβολή στο Ολυμπιακό κίνημα και καθιστά την πόλη μας σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο τουριστικό, μουσειακό και αθλητικό χάρτη κάνοντας παράλληλα το Μαρούσι κέντρο πολιτισμού.
Αποσκοπεί επίσης στον εμπλουτισμό των συλλογών της δημιουργώντας μια σημαντική εικαστική παρακαταθήκη, αλλά και στη διεύρυνση του δικτύου συνεργασίας με άλλες Πινακοθήκες και φορείς με συγγενή ενδιαφέροντα και πεδίο δράσης.Το πολύπλευρο έργο της Πινακοθήκης ολοκληρώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν, μέσω των ξεναγήσεων, τόσο στην εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους όσο και στην προσέγγιση ενός απαιτητικού και ιδιαίτερα δύσκολου από τη φύση του τομέα της τέχνης.
Εκθέσεις:
Η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» έχει φιλοξενήσει σπουδαίες και αξιοσημείωτες εκθέσεις:
Η πρώτη είχε θέμα: «Ολυμπιακές Δάδες» στο διάστημα 21/03/2008 – 05/04/2008, ύστερα από συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου με την Ελληνική Φιλαθλητική Εταιρία (Ε.Φ.Ε).
Η δεύτερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη ήταν αυτή του ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, στις 12 Μαίου του 2008 και διήρκησε μέχρι 12 Ιουνίου 2008. Θέμα της έκθεσης : «Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής, 1968 – 2008».
Η τρίτη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη ήταν η έκθεση ζωγραφικής «Η Τέχνη για τη Ζωή-Art for Life», με έργα Ουκρανών και Ρώσων καλλιτεχνών στις 3 Δεκεμβρίου 2009 και διήρκεσε μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2009.
Η τέταρτη έκθεση είχε θέμα: «Άνθρωποι-Άγγελοι» της ελληνίδας ζωγράφου Ντίνας Θεοδωροπούλου και πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 01/10/2010 έως 10/10/2010.
Η πέμπτη έκθεση είχε θέμα: «Έκθεση φωτογραφιών Γλυπτών του Παρθενώνα» Μία μοναδική έκθεση τρισδιάστατης φωτογραφίας, με θέμα:«Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο» του δημοσιογράφου Κώστα Κρικέλη και πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 18/3/2011 έως 27/3/2011.
Η έκτη έκθεση έλαβε χώρα στην πινακοθήκη με θέμα: “Κοσμογονία” της Μαρίας Κυπριανού ,τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 29 Φεβρουαρίου 2012.Η έκθεση διήρκησε έως τις 11 Μαρτίου 2012
Το όνομα της πινακοθήκης είναι αφιερωμένο στον Ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη
Ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις αρχές του 1872 από το Θανάση και την Καλομοίρα Λούη, ένα ζευγάρι αγροτών του Αμαρουσίου Αττικής και ήταν το δεύτερο και τελευταίο παιδί της οικογένειας μετά τον αδερφό του Δημήτρη.Ο νεαρός Λούης εργαζόταν στους αγρούς και παράλληλα μετέφερε το εξαιρετικής ποιότητας Μαρουσιώτικο νερό στην άνυδρη τότε Αθήνα. Η απόσταση Μαρούσι – Αθήνα, την οποία διένυε ο Λούης τέσσερις φορές την ημέρα, άλλοτε περπατώντας και άλλοτε τρέχοντας δίπλα στο φορτωμένο γαϊδουράκι του, υπερέβαινε την απόσταση ενός μαραθωνίου. Έτσι, λοιπόν, με τη σκληρή ζωή του είχε και μια προμαραθώνια προπόνηση. Ο Σπύρος Λούης, σε ηλικία 23 ετών, συμμετείχε στο Μαραθώνιο δρόμο ύστερα από παρέμβαση του ταγματάρχη Παπαδιαμαντόπουλου, ο οποίος έδωσε και την πιστολιά για την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Ο ίδιος πλησίασε το βασιλικό ζεύγος και ανακοίνωσε ότι πλησιάζει πρώτος στο στάδιο Έλληνας αθλητής. Από στόμα σε στόμα διαδόθηκε η είδηση και 100.000 άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν έξαλλοι από χαρά: “Έλλην, Έλλην”. Και πράγματι, πρώτος στο Στάδιο και νικητής μπήκε ο Σπύρος Λούης σε 2 ώρες 58΄ και 50΄΄. Από τις προσφορές προτίμησε ένα άλογο και ένα κάρο για να μεταφέρει ξεκούραστα νερό από το Μαρούσι στην Αθήνα. Πέθανε στο Μαρούσι στις 26 Μαρτίου του 1940 σε ηλικία 68 χρονών, από καρδιακό επεισόδιο, στην επέτειο της νίκης του. Η νίκη του στους Ολυμπιακούς αγώνες του χάρισε την “αθανασία”, ένα μετάλλιο, ένα κύπελλο και την αγαπημένη του Ελένη Κοντού, με την οποία απέκτησε τρεις γιους, τον Παναγιώτη, το Γιώργο και το Νίκο.
Για εικονική περιήγηση της πινακοθήκης πατήστε εδώ