Print Friendly, PDF & Email

 

Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη “Σπύρου Λούη” – Ψηφιδωτά 

ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1896 ΑΘΗΝΑ – ΕΛΛΑΔΑ
Απεικόνιση του Ολυμπιακού Σταδίου σε σχήμα πέταλου.Η θεά Αθηνά κρατά το στεφάνι ελιάς ως έπαθλο νίκης τονίζοντας τη μετάβαση από τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα.

ΙΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1900 ΠΑΡΙΣΙ – ΓΑΛΛΙΑ
Η πατρίδα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν διοργανώνει τους Ολυμπιακούς. Μια αθλήτρια κρατά στο δεξί της χέρι τρία παραδοσιακά ξίφη. Η καρδιά συμβολίζει τα ευχάριστα συναισθήματα των γυναικών, για την πρώτη τους συμμετοχή στους Αγώνες.

ΙΙΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1904 ΣΑΙΝΤ ΛΟΥΙΣ – Η.Π.Α
Oι Αγώνες ταξιδεύουν για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πανοραμική άποψη της διοργανώτριας πόλης του Σαίντ Λούις. Οι Αγώνες είχαν αρχικά ανατεθεί στο Σικάγο αλλά η εμπορική έκθεση που θα λειτουργούσε στο Σαίντ Λούις έθελξε τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Τιοντόρ Ρούσβελτ που τελικά προτίμησε τη πόλη αυτή.

ΙV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1908 ΛΟΝΔΙΝΟ – ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Η αφίσα παρουσιάζει το Ολυμπιακό στάδιο του «Shepherd`s Bush». Πίσω από τον αθλητή ύψους διακρίνεται η Ολυμπιακή πισίνα. Οι Αγώνες ενώ αρχικά είχαν ανατεθεί στη Ρώμη, η έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 1906 ανάγκασε την Ολυμπιακή Επιτροπή να αναθέσει την διοργάνωση των Αγώνων στην πόλη του Λονδίνου.

V ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1912 ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ- ΣΟΥΗΔΙΑ
Απεικονίζεται η παρέλαση των εθνών με τον κάθε αθλητή να κρατά με περηφάνια τη σημαία της χώρας του. Σημαιοφόροι παρουσιάζονται γυμνοί, συμβολίζοντας έτσι τους αγώνες της αρχαιότητας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η προώθηση της αφίσας σε αρκετές χώρες.

VΙI ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1920 ΑΜΒΕΡΣΑ – ΒΕΛΓΙΟ
Oι σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες κυματίζουν γύρω από το δισκοβόλο. Στο φόντο διακρίνεται μια πανοραμική άποψη της διοργανώτριας πόλης, όπου ξεχωρίζει ο πύργος του ναού της Παναγίας.

VΙΙI ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1924 ΠΑΡΙΣΙ – ΓΑΛΛΙΑ
Jeux Olympiques! Ημίγυμνοι αθλητές δίδουν τον Ολυμπιακό χαιρετισμό, παραπέμποντας στους αγώνες της αρχαιότητας. Στο φόντο διακρίνεται η σημαία της Γαλλίας. Τα φύλλα φοινικιάς που βρίσκονται μπροστά από τους αθλητές συμβολίζουν την επιτυχία.

ΙX ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1928 ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Δρομέας κρατά ένα κλαδί δάφνης, σύμβολο της επιτυχίας. Στο κάτω μέρος οι κυματιστές λωρίδες σε χρώμα κόκκινο, λευκό και γαλάζιο αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της Ολλανδικής σημαίας.

X ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1932 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – Η.Π.Α
Αθλητής με την ανακοίνωση της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ζητά την Ολυμπιακή εκεχειρία. Ο νεαρός αθλητής παρουσιάζει τη δάφνη, σύμβολο της νίκης. Το έμβλημα συνοδεύεται από τους Ολυμπιακούς κύκλους και το Ολυμπιακό σύνθημα: Citious – Altious – Fortious (Ταχύτερα – Ψηλότερα – Δυνατότερα).

XI ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1936 ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεικόνιση της πύλης του Βρανδεμβούργου, με τα τέσσερα άλογα που σέρνουν την άμαξα. Στο φόντο διακρίνεται η φιγούρα ενός δαφνοστεφανωμένου Ολυμπιονίκη που δίδει τον Ολυμπιακό χαιρετισμό. Οι Αγώνες του Βερολίνου, αν και από οργανωτικής απόψεως υπήρξαν άψογοι, εντούτοις στιγματίστηκαν από την Ναζιστική προπαγάνδα.

XIV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1948 ΛΟΝΔΙΝΟ – ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Ο δισκοβόλος μπροστά από το περίφημο ρολόι Big-Ben και το κτίριο της Βουλής. Οι δείκτες του διασημότερου ρολογιού στον κόσμο δείχνουν τέσσερις το απόγευμα, ώρα κατά την οποία έγινε η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΧV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1952 ΕΛΣΙΝΚΙ- ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ο δρομέας φάντασμα Πάοβο Νούρμι και στο φόντο παρουσιάζεται η υδρόγειος σφαίρα με έμφαση στο χάρτη της Φινλανδίας. Στην κορυφή δεσπόζουν οι Ολυμπιακοί κύκλοι.

ΧVI ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1956 ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πρόκειται για μία ασυνήθιστη μέχρι τότε αφίσα η οποία απεικονίζει ένα προσκλητήριο διπλωμένο τρεις φορές. Στην εμπρόσθια πλευρά παρατηρεί κανείς τους Ολυμπιακούς κύκλους και στην πίσω ένα σύμβολο – θυρεό της Αυστραλίας.

ΧVΙΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1960 ΡΩΜΗ – ΙΤΑΛΙΑ
Δεσπόζει μια ρωμαϊκή κολώνα πάνω στην οποία βρίσκεται η λύκαινα, σύμβολο της Ρώμης, που θηλάζει τους ιδρυτές της πόλης, Ρώμο και Ρωμύλο. Στο κάτω μέρος εικονίζεται ένας Ολυμπιονίκης ο οποίος, σύμφωνα με τις ρωμαϊκές τελετουργίες, στεφανώνει τον εαυτό του με το δεξί χέρι και με το αριστερό κρατά φοίνικα νίκης.

ΧVIII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1964 TOKIO – ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο ανατρεπτικός σχεδιασμός της αφίσας, που είναι εμπνευσμένος από τη σημαία της Ιαπωνίας, συνέβαλε στην αναθέρμανση του σεβασμού προς την απλότητα του “Ανατέλλοντος Ηλίου”.

ΧΙX ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1968 ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ – ΜΕΞΙΚΟ
Η αφίσα είναι ένας συνδυασμός των πέντε Ολυμπιακών κύκλων με το όνομα Μεξικό. Είναι ασπρόμαυρη και παραπέμπει στα παραδοσιακά σχέδια των Ινδιάνων του Μεξικού.

ΧX ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1972 ΜΟΝΑΧΟ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το σχέδιο αποκαλύπτει μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση. Στο κέντρο του φόντου ξεχωρίζει ο περίφημος Ολυμπιακός πύργος. Επιδίωξη της αφίσας ήταν να εκφράσει τη σπουδαιότητα των Αγώνων και το Ολυμπιακό πνεύμα.

ΧXI ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1976 ΜΟΝΤΡΕΑΛ – ΚΑΝΑΔΑΣ
Οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι συμβολίζουν την καθολική φιλία και τη δόξα των νικητών, προάγοντας έτσι την ευγενή άμιλα.

ΧΧII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1980 ΜΟΣΧΑ – ΣOΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πάνω από τους Ολυμπιακούς κύκλους, έξι παράλληλες γραμμές δημιουργούν ένα σχήμα πυραμίδας, παραπέμποντας στην αρχιτεκτονική μορφή των κτιρίων της Ρωσίας. Το αστέρι στην κορυφή αποτελεί σύμβολο του Κρεμλίνου.

ΧΧIII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1984 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ – Η.Π.Α
Το κινούμενο αστέρι, παγκόσμιο σύμβολο των προσδοκιών της ανθρωπότητας εκφράζει με τις οριζόντιες γραμμές την ταχύτητα με την οποία αυτή αναπτύσσεται.

ΧΧΙV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1988 ΣΕΟΥΛ – ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η φιγούρα του λαμπαδηδρόμου συμβολίζει την πορεία της ανθρωπότητας προς τη χαρά και την ευημερία. Η κυκλική πορεία υποδηλώνει την άφιξη στη χώρα ανθρώπων από όλα τα έθνη.

ΧΧV ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1992 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ- ΙΣΠΑΝΙΑ
Μια ανθρώπινη φιγούρα περνά εμπόδια. Το κεφάλι της είναι χρώματος μπλε, το χρώμα της Μεσογείου. Τα χέρια σε χρώμα κίτρινο συμβολίζουν τον ήλιο, ενώ το άνοιγμά τους είναι σύμβολο φιλοξενίας. Τα πόδια, σε χρώμα κόκκινο επηρεάστηκαν από την Ισπανική σημαία.

ΧΧVΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1996 ΑΤΛΑΝΤΑ- Η.Π.Α
Απεικόνιση ενός αθλητή της αρχαιότητας, του ονόματος της διοργανώτριας πόλης και των Ολυμπιακών κύκλων. Η διοργάνωση του 1996 είχε ειδική σημασία αφού συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα.

ΧΧVII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2000 ΣYΔΝΕΫ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τα χρώματα του λιμανιού, τα «μπούμερανγκ» και οι πέτρες που σχηματίζουν το σώμα του αθλητή συμβολίζουν τον ήλιο, τις παραλίες της χώρας, καθώς επίσης και τους πρώτους ιθαγενείς κατοίκους της.

ΧΧVIII ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 ΑΘΗΝΑ- ΕΛΛΑΔΑ
Το δάφνινο στεφάνι του νικητή με φόντο το γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών. Η ελιά ήταν το ιερό δένδρο της πόλης των Αθηνών και το σύμβολο της Αθηναϊκής πολιτείας. Το κυκλικό σχήμα του στεφανιού αποτελεί μια πρόσκληση στην ανθρωπότητα να συμμετάσχει σε μια κοινή προσπάθεια μέσα από τη μεγαλύτερη ειρηνική εκδήλωση του κόσμου.