Print Friendly, PDF & Email
Λαογραφικό Μουσείο
Πληροφορίες

Διεύθυνση: Πλάτωνος 1 & Βασ. Ολγας 26, ΤΚ: 15124, Μαρούσι

Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα: 2132038613, -614, 2106128538
email: ilma@maroussi.gr
Ημέρες & ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 14:00
Είσοδος Ελεύθερη

Πατήστε ΕΔΩ για κατεβάσετε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μουσείου

Πατήστε ΕΔΩ για  κράτηση οργανωμένης σχολικής επίσκεψης.

Παρακαλούμε πριν την υποβολή της φόρμας κράτησης, να προηγηθεί επικοινωνία με τη Γραμματεία του Μουσείου για τον προγραμματισμό της επίσκεψης.

 

Ίδρυση του Μουσείου

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αμαρουσίου (Ι.Λ.Μ.Α.) ιδρύθηκε το 1992. Αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Στεγάζεται σε τριώροφο κτήριο επί των οδών Πλάτωνος 1 & Βασιλίσσης Όλγας 26.

Σκοπός και Αποστολή

Το Μουσείο είναι ένας χώρος ανοικτός σε όλους, μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Σκοπός και αποστολή του είναι η διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, η συγκέντρωση, διάσωση, διατήρηση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού για τη μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της πόλης του Αμαρουσίου και όσων επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης.

Σπύρος Λούης ‒ Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος 1896

Συλλογή

Το Μουσείο διαθέτει πάνω από 1500 αντικείμενα. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές. Χρονολογικά ανήκουν στην περίοδο από το 1850 έως το 1940, υπάρχουν όμως και αντικείμενα προγενέστερα και μεταγενέστερα αυτής της χρονολογικής περιόδου.

Ακόμα, το Μουσείο διαθέτει συλλογή βιβλίων ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου ανοιχτή στο κοινό για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Περιήγηση

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρείς αίθουσες (ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος) που καθοδηγεί τον επισκέπτη σε μία ευχάριστη γνωριμία με την τοπική ιστορία, την παράδοση και τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου κατά το παρελθόν.

Στο ισόγειο αναβιώνει η ιστορία της πόλης μέσα από τις ζωές των ανθρώπων της και των προσωπικών τους αντικειμένων. Ιερείς, δάσκαλοι, τεχνίτες, επαγγελματίες και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης, συνθέτουν την τοπική ιστορία. Στον 1ο όροφο παρουσιάζεται το οικιστικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται κατά τον 19ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου. Ο 2ος όροφος είναι αφιερωμένος στην ενδυματολογική τυπολογία που επικράτησε κατά τον 19ο αιώνα και στην ενδυματολογική εξέλιξη υπό την επίδραση των δυτικών προτύπων στις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές ενδυμασίες από το Μαρούσι, τη Βόρεια Αττική και από άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και η φορεσιά τύπου Αμαλίας.

Ιδιαίτερη συλλογή του Μουσείου αποτελούν τα ευρήματα από το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης που χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή εποχή και τα οποία έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.


Μπουκάλι αναψυκτικού από το εργοστάσιο της ΗΒΗ στο Μαρούσι


Επαγγέλματα


Κεραμική –Φωτογραφίες Μαρουσιωτών

Άποψη αστικής κατοικίας

Έπιπλο κρεβατοκάμαρα

Άποψη αγροτικής κατοικίας ‒ αργαλειός

Παραδοσιακές Ενδυμασίες

 

Παραδοσιακή ενδυμασία Αμαρουσίου & Αυλώνα

Φορεσιά Αμαλίας

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Κατά τη διάρκεια των οργανωμένων σχολικών επισκέψεων υλοποιούνται δωρεάν προγράμματα μουσειακής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των σχολικών ομάδων, με θεματικές όπως είναι η παραδοσιακή ύφανση, οι τοπικές ενδυμασίες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα κ.ά.

 

Χρωματίζω τη Φορεσιά
Το πρώτο μου Υφαντό
Πίνακας Δραστηριοτήτων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δωρεές

  • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο δέχεται δωρεές για τη συμπλήρωση και διεύρυνση των συλλογών του σύμφωνα με την πολιτική διαχείρισης που εφαρμόζει. Οι δωρεές αφορούν μεμονωμένα αντικείμενα αλλά και συγκροτημένα σύνολα, που εκτείνονται στους εξής τομείς:

   • Αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού, εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων.
   • Ιστορικά κειμήλια, φωτογραφικά αρχεία αλλά και μεμονωμένες αξιόλογες ιστορικές φωτογραφίες που σχετίζονται με τη ζωή στο Μαρούσι.
   • Ρούχα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης χαρακτηριστικά μιας εποχής της νεότερης ελληνικής ζωής.
   • Σπάνιες εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου.
   • Έργα τέχνης και αντικείμενα που αφορούν στον ευρύτερο χώρο όπου έδρασε ο ελληνισμός.

Δραστηριότητες Μουσείου

   • Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά – πολιτιστικά προγράμματα. Αξιοσημείωτο γεγονός στην πορεία του Μουσείου αποτέλεσε η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Scuolaxenia (Αύγουστος 2004).
   • Συμμετοχή στο θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).
   • Εκδοτική δραστηριότητα σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία του Αμαρουσίου, την ιστορία της κεραμικής και παραγωγή υλικού μουσειακής εκπαίδευσης.
   • Λειτουργία εσωτερικής βιβλιοθήκης με ιστορικό και λαογραφικό υλικό που συνεχώς εμπλουτίζεται, διαθέσιμη σε μαθητές, φοιτητές, ερευνητές.
   • Συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή της πόλης με ποικίλες εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εργόχειρου, μαθητικοί διαγωνισμοί ζωγραφικής, βράβευση δωρητών κα.).
   • Οργάνωση και καθιέρωση ετήσιων επετειακών εκδηλώσεων, φιλολογικών ημερίδων καθώς και δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην προβολή της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της πόλης.
   • Συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς. Διοργάνωση του 8ου Συμποσίου Ιστορίας & Λαογραφίας (Μάιος 1999).
 

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε Λεύκωμα του Μουσείου