ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Print Friendly, PDF & Email


 • ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
 • ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
 • ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΩΣ 80Τ.Μ., ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΩΣ 12.000
 • ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 100%
 • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γ. Πατούλης: Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, εμείς δίνουμε μία άλλη διάσταση στη δημοτική κοινωνική πολιτική. Απαντάμε με ουσιαστικές πρωτοβουλίες στηρίζοντας στην πράξη τους αδύναμους συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά και τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Και δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε στην τοπική αγορά νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.


Με πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, η εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Πατούλη για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών το 2012, που προβλέπει μεσοσταθμική μείωση πάνω από 18%.


Η μείωση αυτή και η νέα δημοτική πολιτική ανταποδοτικών τελών στόχο, έχει τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της πόλης και την απαλλαγή από την καταβολή τελών στοχευμένων κοινωνικών ομάδων, με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.


Η Διοίκηση του Δήμου μειώνει τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, μετά από μία 4ετία όπου με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη είχαν ουσιαστικά «παγώσει».
Ενώ είχαν απαλλαγεί από την καταβολή, κοινωνικές ομάδες που είχαν ανάγκη στήριξης.


Η νέα πολιτική των δημοτικών τελών υπηρετεί δύο στόχους: • Πρώτος στόχος είναι η ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Δήμου και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που έχουν την περίοδο αυτή μεγαλύτερη ανάγκη.
 • Δεύτερος στόχος είναι να καταστεί η τοπική αγορά βασικός αιμοδότης και περισσότερο ανταγωνιστκή, μειώνοντας τα ανταποδοτικά τέλη.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ‘η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών και η μεσοσταθμική τους μείωση πάνω από 18% καθώς και η απαλλαγή από την καταβολή τελών μεγάλου αριθμού νοικοκυριών με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά αναδεικνύει τη φιλοσοφία της Διοίκησης.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, εμείς δίνουμε μία άλλη διάσταση στην δημοτική κοινωνική πολιτική. Απαντάμε με ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και των νοικοκυριών της πόλης μας. Στηρίζουμε στην πράξη τον εμπορικό κόσμο του ιστορικού εμπορικού κέντρου και των γειτονιών μας. Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε στην τοπική αγορά νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα προσφέρουν εισοδήματα στην τοπική κοινωνία.


Η απόφαση αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών το 2012 προβλέπει: • Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% οι μακροχρόνια άνεργοι, όπως αυτό αποδεικνύεται από την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ και οι άποροι.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι πολίτες με αναπηρία άνω του 67% με μοναδικό εισόδημα το επίδομα αναπηρίας.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή ανταποδοτικών τελών οι πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60 χιλιάδες ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα απαλλαγή κατά 50%.
 • Να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών κατά 100% οι τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα απαλλαγή κατά 50%.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οικογένειες που αποτελούνται από ανύπαντρες μητέρες ή χήρες, που έχουν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το εισόδημα απαλλαγή κατά 50%.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έως 80 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα είναι για το 2011 έως 12.000 ευρώ.
  Για εισόδημα έως 15.000 ευρώ η απαλλαγή είναι 50%.
 • Να απαλλαγούν κατά 50% από την καταβολή δημοτικών τελών οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από 80 -140 τετραγωνικά μέτρα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων θα είναι για το 2011 έως 15.000 ευρώ.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για την πρώτη τριετία οι νέοι επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι. Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης ( ιατρεία, δικηγορικά γραφεία , συμβολαιογραφεία) η απαλλαγή ισχύει για ένα έτος. Μείωση στα γραφεία Β’ κατηγορίας στα 7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 7,75 ευρώ που ήταν το 2011.
 • Να απαλλαγούν κατά 100% από την καταβολή δημοτικών τελών τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. του ιστορικού εμπορικού κέντρου που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος κατά 100%. Μείωση 50% από τα τέλη για όσα έχουν μείωση πάνω από 30% σε σχέση με τον κύκλο εργασίας του προηγούμενου χρόνου.
 • Ομοίως και για τα καταστήματα της γειτονιάς, όπως μίνι μάρκετ, καφενεία και ψιλικατζίδικα.
 • Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη στα πάρκινγκ Α’ κατηγορίας στο υπερτοπικό κέντρο. Από 5,5 και 6,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανεβαίνει στο 8,90 ευρώ το τ.μ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο