Τα οικονομικά του Δήμου Αμαρουσίου και το «κανόνι των Εκτός των Τειχών».

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Εκτός των Τειχών, το περιεχόμενο της οποίας αφορά τον τρίμηνο οικονομικό απολογισμό του Δήμου Αμαρουσίου για το 2012, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά τα παρακάτω:

Πρώτον, στον τρίμηνο απολογισμό του 2012 αποτυπώνεται η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανακοίνωση, δεν είναι αποτέλεσμα ‘παρθενογένεσης’. Αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που αφορούν τόσο τις διοικήσεις των προηγούμενων 16 χρόνων τουλάχιστον, όσο και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα που αφορά την χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τους πόρους της Πολιτείας .

Δεύτερον, το ζήτημα της διαγραφής των χρεών της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο μιας συνολικής ρύθμισης που θα συνυπολογίσει και τα χρέη της Κεντρικής Εξουσίας προς τους ΟΤΑ, έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Δεν προτείνουν κάτι καινούριο οι Εκτός των Τειχών. Επίσης, η Διοίκηση Πατούλη ήταν αυτή που ανέδειξε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη λειτουργία των ΟΤΑ η εφαρμογή του Καλλικράτη.

Τρίτον, επιβεβαιώνουμε ότι πράγματι σήμερα υπάρχει υστέρηση εσόδων, η οποία οφείλεται τόσο στην κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και κατά συνέπεια και στο Δήμο μας. Όσο και στη μείωση των εσόδων μας μέσω των ανταποδοτικών τελών, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκατοντάδες νοικοκυριά της πόλης αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει αλλά και των χαρατσιών που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου έχει αναδείξει σε όλα τα επίπεδα το πρόβλημα της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της υπερ-φορολόγησης. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου είναι αυτή που έχει αναδείξει ότι δεν έχουν αποδοθεί στους ΟΤΑ όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, που μας φόρτωσε με περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Και η σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που έχει πρωταγωνιστήσει σε κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Τέταρτον, παρά τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και την υστέρηση εσόδων, καμία υπηρεσία που παρέχουμε στους πολίτες δεν έχει υποβαθμιστεί. Ενώ διαβεβαιώνουμε πως και στο μέλλον κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες , όπως οι Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και η συντήρηση των σχολείων μας, θα εξακολουθήσουν να παρέχονται σε υψηλότατο επίπεδο. Ας μην φοβούνται λοιπόν τα μέλη της Εκτός των Τειχών , δεν πρόκειται να ηχήσει κανένα κανόνι στο Δήμο Αμαρουσίου. Ενώ παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου, η σημερινή Διοίκηση διεκδικεί και εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία που της παρουσιάζεται, για να γίνει έργο στην πόλη. Απόδειξη αυτής της πολιτικής, τα έργα σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά της που εκτελούνται χωρίς να επιβαρύνονται οι συνδημότες μας. Έργα όπως το νέο Κλειστό Γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου στην Κοκκινιά, οι δύο πεζογέφυρες της Κηφισίας, ο Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Κοκκινιά, η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου που ήδη δημοπρατήθηκε, κ.λ.π.

Μετάβαση στο περιεχόμενο