Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στην εφημερίδα ‘Αμαρυσία’

Print Friendly, PDF & Email

Ανακουφισμένος από την απόφαση του ΣτΕ, σίγουρος για τις επιλογές του, πεπεισμένος ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να… ανακάμψει το Μαρούσι και αποφασισμένος να μην χαριστεί σε όσους σταθούν εμπόδιο στην ευημερία της πόλης εμφανίσθηκε ο δήμαρχος στη συνέντευξή του στην «Α». Βέβαια, η μεγάλη πολιτική είδηση που έδωσε ο κ. Γ. Πατούλης είναι η «ανάγκη», προκειμένου να υλοποιηθούν πλήρως τα υπό σχεδίαση έργα, να υπάρξει ανανέωση της λαϊκής εντολής.
 
 
Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα το ΣτΕ «έλυσε» το «γόρδιο δεσμό» που είχε δημιουργηθεί στο θέμα των ενστάσεων για την ποσόστωση. Τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή για τη μελλοντική πορεία της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι έχετε αναφερθεί αρκετές φορές περί «Δαμόκλειου Σπάθης»;
 
Καταρχήν, η απόφαση αυτή είναι για μάς μια μεγάλη δικαίωση και ταυτόχρονα ένα ηχηρό ράπισμα σε αυτούς που υποθήκευσαν το μέλλον της πόλης για να εξυπηρετήσουν δικά τους προσωπικά σχέδια και σκοπιμότητες. Δεν πιστέψαμε ποτέ ότι πίσω από αυτήν την ένσταση ήθελαν κάποιοι να λυθεί το συνταγματικό ζήτημα της ποσόστωσης στην αποκλειστική βάση των εκλογικών διαδικασιών στο Μαρούσι. Πόσο μάλλον όταν εμείς εφαρμόσαμε τα όσα ορίζει ο νόμος που ψηφίσθηκε από τη Βουλή του 2006. Κι ακόμη αναρωτιέμαι, γιατί δεν υπήρξαν αντίστοιχες ενστάσεις στην περίπτωση της Πεύκης, της Κηφισιάς κι αλλού; Τέλος πάντων, η απόφαση του Σ.τ.Ε. βάζει οριστικά «ταφόπλακα» στα σχέδια επανόδου οποιουδήποτε καθεστώτος θα ήθελε να παραμείνει στα πράγματα και πλέον η πόλη μας βρίσκεται σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και προόδου. Θεωρώ ότι, πλέον, θα ελευθερωθούν δυνάμεις που θα δράσουν προς όφελος της πόλης μας.
 
Ας περάσουμε στις αλλαγές των αντιδημάρχων. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που μπορεί να εξαχθεί από τις πρόσφατες αλλαγές που κάνατε στη στενή διοικητική ομάδα σας;
 
Θεωρώ ότι το 2007 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά, με θετικό ισοζύγιο για όλους τους αντιδημάρχους, οι οποίοι τίμησαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξα. Και, μάλιστα, σε μία δύσκολη συγκυρία, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων, και μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην πόλη, την οποία είχε δημιουργήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι όλες οι θέσεις είναι θέσεις ευθύνης, είτε αφορούν προέδρους διοικητικών συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων, είτε αντιδημάρχους, είτε οτιδήποτε άλλο.
Στον άχαρο ρόλο του δημάρχου είναι και η ευθύνη να κάνει τις κατάλληλες επιλογές προσώπων, κάθε φορά, ώστε ως ομάδα, ως Δήμος, ως δημοτική αρχή, να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Εξάλλου, με βάση κι αυτά θα κριθεί στο τέλος της θητείας του.
Για το 2008, λοιπόν, έκανα δύο νέες επιλογές. Επέλεξα δύο άξιους συνεργάτες μου, τον Νώντα Γαρδέλη, ιστορικό στέλεχος και για την πόλη και τα δημοτικά πράγματα, αλλά και τον Σπύρο Σταθούλη, έναν ικανό επιστήμονα και τους ανέθεσα ρόλους αντιδημάρχων.
Βέβαια και σε αυτούς, όσο και στους άλλους συνεργάτες μου επισήμανα ότι, πέρα από τις ικανότητες και τις γνώσεις που μπορεί ο καθένας να έχει, κρινόμαστε και για τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε για τα κοινά της πόλης. Κι αυτό γιατί η πόλη χρειάζεται τον δημοτικό σύμβουλο παρόντα σε κάθε δράση που «ακουμπά» στον δημότη, όπως στις γειτονιές, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα προσυμβούλια κ.α
 
Πώς σχολιάζετε την παραίτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, δεδομένου του κρίσιμου τομέα τον οποίο χειριζόταν, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν ο πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης των οφειλών του Δήμου;
 
Καταρχήν, θέλω μια και καλή να διευκρινίσω -και δεν ξέρω πως έχει βγει ψευδώς αυτό στον Τύπο- ότι δεν υπήρξε καμία παραίτηση. Οι αντιδημαρχίες έχουν χρονικό ορίζοντα ενός έτους, άρα, ο δήμαρχος έχει τη διακριτική ευχέρεια να τις ανανεώνει ή όχι. Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ένας εξαίρετος συνεργάτης, βαθιά συνειδητοποιημένος στα τοπικά πράγματα. Όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους τίμησε με την ψήφο του ο μαρουσιώτικος λαός, εκτιμώ ότι μπορεί και από την τιμητική θέση του συμβούλου να προσφέρει πολλά στην πόλη.
 
Αν καταλάβαμε καλά, λοιπόν, ο κ. Γιαννακόπουλος δεν παραιτήθηκε, αλλά εσείς επιλέξατε να μην ανανεώσετε τη θητεία του στη θέση του αντιδημάρχου…
 
Για να υφίσταται μία παραίτηση, πρέπει να υποβληθεί σε χρονική στιγμή που προηγείται της λήξης της όποιας θητείας. Η θητεία των αντιδημάρχων έληγε στις 31-12-2007 και μέχρι τότε δεν υπήρξε κάποια παραίτηση.
Όσον αφορά την επιλογή μου να μην ανανεώσω τη θητεία του κ. Γιαννακόπουλου, αυτό συνέβη σε συνεννόηση και με τον ίδιο κι αφού συζητήσαμε τόσο για τον χρόνο που μπορούσε να διαθέσει στην παρούσα φάση, όσο και για τη δική μου αντίληψη περί των χρονικών προτεραιοτήτων που πρέπει να δοθούν. Με άλλα λόγια, υπήρξε μία αμοιβαία συνεννόηση, όπως εξάλλου έγινε και με τους υπόλοιπους συνεργάτες μου. Ο κ. Γιαννακόπουλος, με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα εξακολουθήσει να είναι χρήσιμος στη διοίκηση του Δήμου.
 
Η μειοψηφία έχει καταστήσει σαφές ότι η περίοδος χάριτος έχει λήξει για τη δημοτική αρχή. Την ίδια αίσθηση αποκομίζουμε κι εμείς σε επίπεδο κοινωνίας. Πόσο πιεστικό είναι αυτό για τη διοίκησή σας σε ό,τι αφορά την παραγωγή έργου;
 
Δεν θεωρώ ότι υπήρξε καμία περίοδος χάριτος. Υπήρξε ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο λειτούργησε άψογα και -επειδή έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα και σε άλλες πόλεις- θα χαρακτήριζα τη δουλειά που έγινε πέρσι στο Σώμα αξιοπρεπή και εποικοδομητική.
Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει τις απόψεις του για την εξέλιξη της πόλης. Όπου αυτές συνέκλιναν είχαμε ομόφωνες αποφάσεις, όπου όχι υπερίσχυσε η πλειοψηφία. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τα κόμματα και πάνω από τις παρατάξεις προέχει το συμφέρον της πόλης .
Από την πλευρά μας, δεν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο σε όλα τα θέματα. Ο δε διάλογος στο Δ.Σ. θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι πολύ δημοκρατικός. Δεν γνωρίζω, για παράδειγμα, σε ποιους άλλους δήμους παρατάξεις που δεν έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο, διατυπώνουν τις απόψεις τους σε αυτό.
 
Ωστόσο, κύριε Πατούλη, δεν έλειψαν ούτε οι εντάσεις, ούτε οι προσωπικές αντιπαραθέσεις από τις περσινές συνεδριάσεις του Σώματος, ιδιαίτερα με εκπροσώπους της μείζονος μειοψηφίας…
 
Ως ανθρώπους εκτιμώ όλους τους συναδέλφους μου. Και μόνο το γεγονός ότι μπήκαν στη διαδικασία να εκτεθούν στο εκλογικό σώμα και θυσιάζουν τον προσωπικό χρόνο τους για να υπηρετήσουν τα κοινά της πόλης, συνιστά πράξη ευθύνης. Παράλληλα, εκτιμώ ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο κινείται σε ευπρεπή όρια. Πολιτικές αντιπαραθέσεις υπήρξαν και θα υπάρξουν, αλλά είναι υγιές φαινόμενο. Εξάλλου, ο καθένας από εμάς έχει μία προσωπική διαδρομή στο Μαρούσι και με βάση αυτήν κρίνεται. Δεν νομίζω, όμως, ότι υπάρχουν προσωπικές αντιπαραθέσεις.
 
Ποια είναι τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διοίκησή σας τη χρονιά που διανύουμε;
 
Η νέα δημοτική αρχή -λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά δεν πρέπει να το ξεχνάμε- παρέλαβε την πόλη με σημαντικά προβλήματα. Βεβαίως, ο κάθε πολίτης, όπως κι εμείς άλλωστε, θέλει να δοθεί στο Μαρούσι νέα ώθηση, η δε δημοτική αρχή να διαπνέεται από νέες αρχές, αξίες και κανόνες, που θα έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο.
Προσωπικά θα χαρακτήριζα τον πρώτο χρόνο της θητείας μας δημιουργικό. «Αποκρυπτογραφήσαμε» τα μεγάλα ζητήματα της πόλης και τα εκθέσαμε στον κόσμο, όπως είχαμε υποσχεθεί στο πρόγραμμά μας. Από κει και πέρα μπήκαμε στο νοικοκύρεμα κυρίως των οικονομικών ζητημάτων. Σίγουρα, χωρίς να λείπει η πράξη, το 2007 ήταν κυρίως χρονιά σχεδιασμού, πάνω στον οποίο όμως θα στηριχθεί η υλοποίηση των έργων της προσεχούς τριετίας. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω -και το λέγω αυτό με πλήρη γνώση, πλέον- ότι για να αποκτήσει η πόλη την εικόνα που εμείς φιλοδοξούμε να της δώσουμε, χρειάζονται δύο θητείες. Δύο καθαρές τετραετίες.
 
ʼρα, πάνε περίπατο τα σενάρια για εμπλοκή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή;
 
Εγώ δεν αναφέρομαι σε σενάρια, αλλά στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι το να δημιουργήσεις ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία των επιχειρήσεων, το να βάλεις όρια στην ανάπτυξη και το να κάνεις τις συνθήκες σε όλες τις γειτονιές ανθρώπινες και αξιοπρεπείς χρειάζεσαι και δεύτερη θητεία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στην πρώτη αυτή θητεία μας οι δημότες δεν θα δουν να υλοποιείται το μεγαλύτερο κομμάτι των προγραμματικών δεσμεύσεών μας.

«Ο ∆ήμος Αμαρουσίου σε υγιή πορεία ανάπτυξης»

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η διαδικασία αναχρηματοδότησης των παλαιών οφειλών του Δήμου;
 
Το κομμάτι της αναχρηματοδότησης ήταν ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα της νέας διοίκησης. Κι αυτό γιατί είχα την άποψη, την οποία αποδέχθηκαν και οι συνεργάτες μου, ότι η αναχρηματοδότηση πρέπει να γίνει με τους πλέον διαφανείς τρόπους. Γεγονός που προϋπέθετε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος ήταν μια πρωτόγνωρη μέθοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανελλαδικώς. Όπως κατανοείτε, για το επιτύχουμε αυτό χρειάσθηκαν σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες ωστόσο ευοδώθηκαν κι έτσι υπάρχει πλέον ο συνδυασμός μιας ελληνικής και μιας διεθνούς τράπεζας (Εμπορική Τράπεζα και Depfa Bank), οι οποίες θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν το σχετικό εγχείρημα.
 
Πότε θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πότε προβλέπετε να αρχίσουν οι… εισροές;
 
Ήδη, το μεγαλύτερο τμήμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες και είναι χρονοβόρες, έχει ολοκληρωθεί. Μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμώ ότι το θέμα θα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ από τον προσεχή Φεβρουάριο το πρόγραμμα θα αρχίσει πλέον να υλοποιείται.
 
Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα δημιουργήσετε πηγές εσόδων προκειμένου αφενός να καλύψετε τις νέες δανειακές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν, αφετέρου να χρηματοδοτήσετε την κοινωνική πολιτική σας;
 
Καταρχήν με το «συμμάζεμα» των οικονομικών του Δήμου. Η προηγούμενη διοίκηση δυστυχώς είχε φροντίσει να αφήσει, μέσω του Οργανισμού Εργασίας και όχι μόνο, υψηλά χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς, με την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, κατορθώσαμε να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις αυτές και, μάλιστα, γλιτώνοντας τις προσαυξήσεις που «έτρεχαν». Έτσι, από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξοικονομούμε περίπου 21 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα άλλα 11 εκατ. ευρώ όφελος που εξασφαλίζουμε με τους νέους όρους δανείων που θα συνάψουμε. ʼρα, το συνολικό όφελος είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ.
 
Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τα όντως σοβαρά οφέλη που υποστηρίζετε ότι θα εξοικονομήσετε, αυτά δεν συνιστούν νέους πόρους. Για να μην πούμε ότι, ούτως ή άλλως, δεν είχαμε να τα δώσουμε. Πώς θα φέρετε στα ταμεία «φρέσκο» χρήμα;
 
Ας μην θεωρούμε αμελητέα τα 32 εκατ. ευρώ, διότι είναι υποχρεώσεις τις οποίες θα έπρεπε ο δημότης να πληρώσει. Αποτελούσε μια υποθήκευση των επόμενων γενεών, την οποία εμείς διαγράψαμε.
Επίσης, με βάζετε στον πειρασμό να αναφερθώ στην «τεχνοκρατική» αντίληψη της προηγούμενης διοίκησης, που δανειζόταν χωρίς μέτρο, υποθηκεύοντας την περιουσία του Δήμου και μην φροντίζοντας να διασφαλίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της. Εκτός, κι αν πίστευαν ότι θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με την εκμετάλλευση του οικοπέδου της ΕΤΕΒΑ ή με τον τρόπο που χειρίζονταν τα διαμερίσματα της «ʼθμονον». Ξέρετε, τα διαμερίσματα αυτά τα βρήκαμε να βαρύνονται με κοινόχρηστα 150.000 ευρώ και χωρίς καμία προοπτική αξιοποίησής τους.
Η νέα δημοτική αρχή, στις 30 Ιανουαρίου, θα προχωρήσει σε «λογοδοσία», κάτι που έχει να γίνει στην πόλη μας πολύ καιρό. Σε αυτήν θα δώσουμε στον δημότη, με εύληπτο και συγκεκριμένο τρόπο, λογαριασμό για το τι κάναμε. Παράλληλα, θα φροντίσουμε να «τραβήξουμε» δια παντός την «κουρτίνα», η οποία κάλυπτε τα μεγάλα προβλήματα που άφησε πίσω της η προηγούμενη διοίκηση.
 
Να… προλάβουμε λίγο τη «λογοδοσία» και να πούμε από τώρα κάποιες κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα που κάνατε ή σκοπεύετε να υλοποιήσετε;
 
Και βέβαια, θα δώσουμε κάποια στοιχεία. Καταρχήν, προχωρήσαμε ήδη στην πρώτη φάση πώλησης των 60 διαμερισμάτων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος. Το 2007 διατέθηκαν τα πρώτα 17 διαμερίσματα και έπεται η συνέχεια, που θα είναι ακόμη πιο δυναμική.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός της «ʼθμονον», για την εκμετάλλευση των κτηρίων της πρεσβείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και, μάλιστα, στον επόμενο μήνα θα μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας.
Επίσης προωθούμε διαρκώς διαδικασία μεταφοράς των Νομικών Προσώπων σε ιδιόκτητα κτήρια, ώστε να περιορίσουμε τις δαπάνες για ενοίκια, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 700.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα είχε προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα, εάν δεν είχαμε «κληρονομήσει» από την προηγούμενη διοίκηση σωρεία εμπλοκών, κατασκευαστικών και νομικών.
Παράλληλα, στα έργα που υλοποιούμε προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε πόρους είτε από αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτό του «Θησέα», είτε από κοινοτικές πηγές, προκειμένου να αποκομίσουμε υπεραξίες για την πόλη.
 
Έχετε κι εάν ναι, ποιο είναι το οργανωμένο σχέδιο που θα υλοποιήσετε ώστε η πόλη να αποκομίσει απτά οφέλη από τη λειτουργία των πολυάριθμων επιχειρήσεων που φιλοξενεί; 

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, που είναι μία νέα έννοια για τα ελληνικά δεδομένα. Έννοια που έχει ιδιαίτερη αξία για το Μαρούσι, μια πόλη που φιλοξενεί ίσως τις περισσότερες και σημαντικότερες επιχειρήσεις από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει δράσεις ώστε ο καθένας που ζει, «αναπνέει», δραστηριοποιείται στην πόλη μας, να δημιουργεί ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο, πέρα των όποιων τελών.
Σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μία τέτοια δράση για την περίπτωση του «The Mall Athens», όπου εκτός των άλλων, πετύχαμε να μας παραχωρήσει μία πλατεία ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις του, όπου θα αναλάβει την κατασκευή παιδικής χαράς, συνολικού κόστους 600.000 ευρώ.
Επίσης, παρ’ ότι ήμασταν η πρώτη δημοτική αρχή που αφαίρεσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ήρθαμε σε συνεννόηση με τη Wind, η οποία θα αναλάβει να φτιάξει κι αυτή μία παιδική χαρά για την πόλη, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε με τους ΗΣΑΠ, που κατασκεύασαν την παιδική χαρά στην πλατεία Γαρδέλη.
 
Η μειοψηφία σας κατηγορεί ότι διαθέτετε εκτός Δήμου και δίχως να εξασφαλίζετε αντισταθμιστικά οφέλη, δημοτικά ακίνητα. Τι απαντάτε;
 
Ποιος μιλά για διαχείριση ακίνητης περιουσίας! Θα σας φέρω ένα και μόνο παράδειγμα, που αποκαλύπτει τη νοοτροπία της προηγούμενης διοίκησης στο θέμα της διαχείρισης. Θα αναφερθώ στο κληροδότημα Χαϊμαντά, το οποίο παρέμενε για χρόνια ανεκμετάλλευτο. Εμείς συγκαλέσαμε αμέσως την επιτροπή κληροδοτημάτων, η οποία ούτε ξέρω από πότε είχε να συγκληθεί και βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία δημιουργίας ήπιων αθλητικών χώρων και, μάλιστα, δίχως να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ. Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για άλλους χώρους, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΚ.
Όσο για το εάν έχουμε καταγράψει την ακίνητη περιουσία του Δήμου, θα σας πω ότι αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό. Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει στο 100% οφείλεται στο ότι, κάθε μέρα που περνά, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα… δεδομένα, από την προηγούμενη… κληρονομιά. Για να επανέλθω στην περίπτωση του Χαϊμαντά, απλώς να σας επισημάνω ότι ακόμη ψάχνουμε για κάποια οικόπεδα του κληροδοτήματος, τα οποία δεν βρίσκουμε…

«Κάνουμε έργα & όχι… θαύματα»

Δηλώσατε πρόσφατα ότι «στόχος μας για το 2008 είναι ένα μεγάλο έργο σε κάθε γειτονιά, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς». Είναι αυτό αρκετό, όμως, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας τα τεράστια και ουκ ολίγα προβλήματα στις υποδομές των γειτονιών;
 
Εμείς ποτέ δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί! Αν κάποιος μας ψήφισε για θαυματοποιούς, ενδεχομένως δεν επέλεξε και τους καλύτερους!
Εμείς δουλεύουμε νυχθημερόν, με αυταπάρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε δυνατότητα προκύπτει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, υγιών δυνάμεων της πόλης και οποιουδήποτε άλλου, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο έργο πνοής σε κάθε γειτονιά. Τώρα, αν αυτό το έργο είναι ένα, δύο ή περισσότερα, προτιμούμε να λέμε λίγα λόγια, και να κάνουμε πολλά έργα. Αυτή είναι η δικιά μας νοοτροπία. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το ΚΑΠΗ στο Πολύδροσο. Δεν θα είναι το μοναδικό έργο που θα γίνει στην περιοχή. Από την άλλη, θα πρέπει παράλληλα να δημιουργούμε και έργο που θα αφορά στο σύνολο των δημοτών. Γνωρίζετε ότι δημιουργήσαμε, από το μηδέν, το Ειδικό Σώμα Φύλαξης Γειτονιάς, για το οποίο δεχόμαστε ερωτήσεις από όλη την Ελλάδα για το πώς οργανώθηκε και πώς λειτουργεί. Το έργο αυτό αφορά όλες τις γειτονιές. ʼλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία των δύο νέων ΚΕΠ, σε Εργατικές Κατοικίες και Ανατολικό Μαρούσι. Αντίστοιχες προσπάθειες που «ακουμπούν» ολόκληρη την κοινωνία, είναι η ύπαρξη ασθενοφόρου στον Δήμο, η παροχή βοήθειας στο σπίτι για τους ανήμπορους συμπολίτες μας κ.ο.τ.
ʼρα, μιλάμε για συνολικές δράσεις, με βάση τις οποίες φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μία «ομπρέλα» κοινωνικής θωράκισης της πόλης, που ταυτόχρονα θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Θέλουμε να φέρουμε τον Δήμο πιο κοντά στον πολίτη, λειτουργώντας με ανθρωποκεντρική αντίληψη.
 
Πάντως, στο Μαρούσι του 2008 υπάρχουν ακόμη γειτονιές που πλημμυρίζουν, σπίτια με απαρχαιωμένο αποχετευτικό δίκτυο και δρόμοι με ανύπαρκτα ή κακότεχνα πεζοδρόμια.
Ποια έργα έχετε προγραμματίσει για όλα αυτά, σε ποιες γειτονιές και με ποιον ορίζοντα υλοποίησης;

 
Εμείς πιστεύουμε πολύ στον άνθρωπο, στην ανθρώπινη αξία, στην ανθρώπινη δύναμη και στην αλληλεγγύη μεταξύ μας. Προτιμούμε τα κόμματα να τα «χρησιμοποιούμε» παρά να μας «χρησιμοποιούν». Και αυτό τα λέει όλα.
Η θωράκιση της πόλης είναι στις προτεραιότητές μας. Ήδη, στο θέμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών έχουμε δώσεις τις… εξετάσεις μας. Μέσα από συστηματική δουλειά και με την αμέριστη συμπαράσταση των εθελοντών, προστατέψαμε την πνοή του Αμαρουσίου, το δάσος -και επαναλαμβάνω το δάσος- Συγγρού.
Επίσης καθαρίσαμε, με «τσαμπουκά» και -συγνώμη για την έκφραση- τα ρέματα της πόλης. Το ίδιο κάναμε, χωρίς να ξοδέψουμε τελικά ούτε ένα ευρώ, και με τα φρεάτια.
Κι αυτά ήταν μόνο η αρχή. Προχωρήσαμε παρακάτω και ήδη συνδέσαμε συνδέσαμε 240 αποχετεύσεις σε διάφορες γειτονιές της πόλης, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονταν επί 4 χρόνια στα συρτάρια. Είναι αλήθεια ότι στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε ευήκοα ώτα, όπως στην περίπτωση της νομαρχίας, και στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω προσωπικά τον νομάρχη κ. Σγουρό, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε.
Αλλά ευχαριστούμε, επίσης, και τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με τη συμμετοχή της οποίας κατασκευάζεται ο μεγάλος αγωγός επί της οδού Διός, στο Σισμανόγλειο, που θα συνδέσει με το δίκτυο 1.000 νοικοκυριά της περιοχής.
Μιας και θέσατε το όντως μεγάλο θέμα της αποχέτευσης, να σας πω ότι σχεδιασμός μας είναι, στο τέλος του 2009, αν δεν έχει εξαλειφθεί, τουλάχιστον να έχει λυθεί στο μέγιστο βαθμό του το πρόβλημα αυτό.
 
Το Μαρούσι εξακολουθεί να υποφέρει σε επίπεδο αθλητικών υποδομών. Ποια έργα πρόκειται να υλοποιηθούν φέτος για την κάλυψη κάποιων από αυτές τις ελλείψεις;
 
Στο Μαρούσι υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού, τα οποία βέβαια επιδέχονται και περαιτέρω βελτίωσης. Ωστόσο, για να υλοποιήσεις τα προγράμματα αυτά χρειάζεται εγκαταστάσεις.
Στο θέμα του γηπέδου, δεν σας κρύβω ότι έχω γίνει «κακός μπελάς» για τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη. Θα πρέπει να πετύχουμε μέσα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τη χρηματοδότηση κατασκευής του γηπέδου στο Μαρούσι, κάτι που άλλωστε μας χρωστούν. Αλλά ακόμη κι αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας, μέσα στους πρώτους μήνες του 2008, θα προχωρήσουμε -μέσω ιδίων πόρων- να κατασκευάσουμε το γήπεδο. Είναι ντροπή ένας Ολυμπιακός Δήμος να μην έχει το δικό του στάδιο.
 
Έχετε σκεφθεί και τον χώρο που θα φιλοξενήσει αυτό το γήπεδο;
 
Υπάρχουν δύο «υποψήφια» σημεία. Το ένα είναι στην περιοχή ΕΤΕΒΑ, όπου όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νομικό λαβύρινθο. Το άλλο σημείο, για το οποίο υπήρχε και σχεδιασμός για ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις για τον λαό, είναι η περιοχή στην αρχή του κτήματος Καρέλλα. Κι επειδή κατά καιρούς ακούγονται πολλά για τυχόν επιβαρυντικές παρεμβάσεις στον χώρο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η όποια ανάπτυξη θα είναι ήπια, δίνοντας στα παιδιά του Μαρουσιού, που αυτή την στιγμή δεν μπορούν να παίξουν πουθενά, έναν όμορφο χώρο για να αθληθούν.
 
Και για τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις τι σκέφτεσθε;
 
Ως δημοτική αρχή, πιστεύουμε πολύ στα κλειστά γυμναστήρια και γήπεδα. Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τον ΟΣΚ για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Λύκειο, ενώ αντίστοιχη εγκατάσταση προσανατολιζόμαστε να δημιουργήσουμε στο κληροδότημα Χαϊμαντά, σε ένα οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στις παρυφές μεταξύ Πεύκης και Αμαρουσίου.
Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να φτιάξουμε δύο χώρους γηπέδων 5Χ5 και 7Χ7, καθώς και γήπεδα τένις, ενώ πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση παρκέ στο κλειστό Γυμναστήριο Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».
 
Ας περάσουμε και στο θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης. Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα που καταγράφονται, πώς απαντάτε στην κριτική που της ασκείται, ποιες οι επόμενες κινήσεις και πότε τοποθετείτε χρονικά την ολοκλήρωση των μέτρων;
 
Καταρχήν να σημειώσω ότι δεν γνωρίζω αν έχει γίνει σε άλλον δήμο παρόμοια συστηματική δουλειά και με τόση πλατιά λαϊκή συμμετοχή για την εφαρμογή μιας κυκλοφοριακής μελέτης, όπως έγινε στο Μαρούσι. Οι εξωραϊστικοί σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι αθλητικοί σύλλογοι, μόνιμοι κάτοικοι και άλλοι φορείς υπήρξαν θεσμικά συμβουλευτικά όργανα, όταν ολοκληρώθηκε η σύνταξη της μελέτης απο το Πανεπιστήμιο Πάτρας που την εκπόνησε. Μετά από αλλεπάλληλους κύκλους συζητήσεων, καταλήξαμε σε μία τελική πρόταση, η οποία ωστόσο κι αυτή θα κρίνεται στην πράξη. Έχω, μάλιστα, πει ότι, εάν διαπιστωθεί ανάγκη αλλαγής κάποιων ρυθμίσεων ή προσθήκης νέων, το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα διευθετηθεί.
Επαναλαμβάνω ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά από κάπου θα πρέπει κανείς να ξεκινήσει. Ιδιαίτερα σε κυκλοφοριακό επίπεδο, η κατάσταση στο Μαρούσι δεν πάει άλλο.
Όσο για το χρονοδιάγραμμα, εκτιμώ ότι στους πρώτους μήνες του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα εφαρμογής της μελέτης σε ό,τι αφορά το κέντρο.
 
Και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις γειτονιές;
 
Η διαδικασία της κυκλοφοριακής αλλαγής δεν σταματά ποτέ. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να μπει μία τάξη σε όλο το Μαρούσι. Σε αυτό χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και τις συμβουλές όλων των φορέων και συλλόγων, προκειμένου να συμμορφωθούμε όλοι με τους σχεδιασμούς που θα εφαρμοσθούν.

«Προστατεύουμε την πράσινη κληρονομιά μας»

Οι μετρήσεις καταδεικνύουν ραγδαίο περιορισμό του περιαστικού πρασίνου στο Μαρούσι, τα τελευταία χρόνια. Ποιες δράσεις θα υιοθετήσετε για να ανακόψετε την τάση αυτή και να δημιουργήσετε καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες στην πόλη;
 
Πράγματι, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ιδιαίτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην πόλη μας. Από την πλευρά μας, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε ενέργειά μας είναι να δείχνουμε σεβασμό στο υφιστάμενο πράσινο. Διαφυλάττουμε ως «κόρες οφθαλμού» το δάσος Συγγρού, το Μιμικόπουλου, ενώ ακόμη και στο κέντρο επιχειρούμε να δημιουργήσουμε, ανάμεσα στο τσιμέντο, πράσινες εστίες. Ωστόσο, σε αυτό θέλουμε και τη βοήθεια του δημότη, ο οποίος πρέπει να αποκτήσει αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, προστατεύοντας τις παρεμβάσεις του Δήμου.
Από εκεί και πέρα, συνεργαζόμαστε με έναν έγκριτο περιβαλλοντολόγο, ομότιμο καθηγητή Περιβάλλοντος, τον κ. Κώστα Κασσιό, που μας τιμά με την παρουσία του και είναι πλέον εκ των στενών συνεργατών μου. Με τη βοήθεια που μας προσφέρει επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια για την ενίσχυση του πράσινου στην πόλη, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες «πράσινες ταράτσες».
Επίσης, με σωστό σχεδιασμό, προχωρούμε στη δενδροφύτευση, αποφεύγοντας τα πειράματα του παρελθόντος, όπου φυτευόταν οπουδήποτε οτιδήποτε. Μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή, καλούμε όποιον μπορεί και επιθυμεί να συμβάλλει, σύλλογο ή φορέα, να έρθει κοντά μας.
 
Πέρα από το πράσινο, ποιες άλλες δράσεις θα υιοθετήσετε για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης;
 
Όντως, το κομμάτι του περιβάλλοντος δεν περιλαμβάνει μόνο το πράσινο. Στην προστασία του περιβάλλοντος σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο Μαρούσι και για τις σημερινές, αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Παράλληλα, επειδή η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει σύνορα, έχουμε ρίξει βάρος και στη διαδημοτική δράση αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έτσι, λειτουργώντας ως πρωτεργάτες στην προσπάθεια ενίσχυσης της διαδημοτικής κυκλοφορίας, προσπαθούμε να βγάλουμε το Ι.Χ. από τις καθημερινές μετακινήσεις μας, περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση. Να απαλλαγούμε κάποτε από την εικόνα των μοναχικών οδηγών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους, προσπαθώντας να πάνε στις δουλειές τους.
 
Οι χρήσεις γης είναι άμεσα συνυφασμένες με τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε μία περιοχή. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που χρειάζεται η πόλη;
 
Καλώς ή κακώς βιώνουμε την ανάπτυξη ενός υπερτοπικού κέντρου. Πρόκειται για μία κατάσταση που υπάρχει και ουδείς μπορεί να πάρει μια μπουλντόζα και να την… γκρεμίσει. Τουλάχιστον, εγώ δεν νοιώθω τόσο μεγάλος και το λέω ευθαρσώς.
Ωστόσο, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες χρήσεις γης, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στις μαρουσιώτικες γειτονιές. Για παράδειγμα, πιστεύουμε απόλυτα στις αμιγούς κατοικίας γειτονιές, στις οποίες μπορεί ο κάτοικος να βρει εκείνα τα στοιχειώδη αγαθά που θα επιτρέψουν την αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς του.
Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε, όπου είναι εφικτό, τους κοινόχρηστους χώρους και γενικότερα να δώσουμε «αναπνοές» στην πόλη. Ωστόσο και σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα τεκταινόμενα της προηγούμενης διοίκησης, καθώς δεν μπορείτε να φανταστείτε τι «χρέη» έχουμε παραλάβει στη λεγόμενη «τράπεζα» γης, λόγω της ανεξέλεγκτης πολεοδομικά ανάπτυξης του Αμαρουσίου. Ενδεχομένως, σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση αυτή…
 
Υπάρχουν περιοχές όπου θα χρειασθεί να συγκρουσθείτε με επιχειρηματικά συμφέροντα ή ακόμη και με δημότες, προκειμένου να επιβάλλετε μία κάποια πολεοδομική τάξη. Είστε προετοιμασμένος γι’ αυτό;
 
Έχουμε δείξει ότι προσπαθούμε να λύσουμε τα ζητήματα βάσει της λογικής. Όπου μπορούμε επιδιώκουμε να επιτύχουμε απόλυτη σύγκλιση απόψεων, αλλιώς λειτουργούμε με βάση την πλειοψηφούσα άποψη. Για εμάς στόχος είναι να λαμβάνουμε μέτρα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών. Αυτό πράξαμε στην υπόθεση Νουάρου, στα Καρπάθικα, στις υποθέσεις του Αϊδίνη και του Ιππικού Ομίλου, στον Παράδεισο, στην υπόθεση του Μετοχίου, στην Αγία Φιλοθέη.
Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα κι έτσι εννοούμε να πορευθούμε και στο μέλλον…
 
Παρά τις όποιες προσπάθειες, οι διαφημιστικές πινακίδες εξακολουθούν να ρυπαίνουν την πόλη μας και να απειλούν τις μετακινήσεις μας. Είστε ικανοποιημένος από το μέχρι σήμερα έργο σας και ποια είναι τα επόμενα βήματά σας την εξάλειψη του φαινομένου;
 
Καταρχήν θεωρώ ότι σε οτιδήποτε κάνουμε, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Θα μπορούσαν να γίνουν και λιγότερα. Ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα εξαιρετικής δυσκολίας, όπως οι παράνομες πινακίδες, όπου εμπλέκονται παράγοντες ανεξάρτητοι της θέλησής μας. Μία τέτοια δύσκολη κατάσταση είναι ευκολότερο να μην την αφήσεις να εξελιχθεί και να «υποτροπιάσει», παρά να έρθεις εκ των υστέρων να την αντιμετωπίσεις.
Θα πω για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντα είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ το νομικό καθεστώς δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο. Προσωπικώς, έχω κάνει παρεμβάσεις τόσο στην ΤΕΔΚΝΑ, όσο και στην ΚΕΔΚΕ για το θέμα, αλλά θα πρέπει τον πρώτο λόγο να έχει η κεντρική εξουσία. Αυτή έχει τη δύναμη και αυτή μπορεί να θεσπίσει ξεκάθαρους και αυστηρούς νόμους για την τιμωρία όσων παρανομούν στο συγκεκριμένο θέμα.
Εμείς, ως Δήμος, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία συνεχούς αποξήλωσης και νομίζω ότι σε αυτό πρωτοπορήσαμε πανελλαδικώς. Δεν σας κρύβω ότι έχουν απευθυνθεί σε εμάς τουλάχιστον πέντε δήμοι, προκειμένου να τους δώσουμε πληροφορίες ακόμη και για την τεχνική που χρησιμοποιούμε στις αποξηλώσεις.
ʼρα, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πολλά. Αλλά ζούμε σε μία πραγματική διαφημιστική ζούγκλα περίπου 300 παράνομων πινακίδων, όπου από τη μία εμείς ξηλώνουμε και από την άλλη κάποιοι πάνε και τοποθετούν νέες. Είμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι. Τι πρέπει να κάνουμε; Να αφήσουμε όλες τις άλλες μεγάλες ανάγκες της πόλης και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τις πινακίδες; Γι’ αυτό προείπα ότι στο θέμα αυτό η κεντρική παρέμβαση είναι αναγκαία.
 
Δηλαδή, ο Δήμος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τον μηχανισμό που χρειάζεται για μαζικές αποξηλώσεις και ταυτόχρονα περιφρούρηση της διαφημιστικής τάξης στο Μαρούσι;
 
Να σας θυμίσω ότι διαθέτουμε μόλις δύο δημοτικούς αστυνόμους για να περιφρουρούν την κυκλοφορία. Με αυτή τη δύναμη μπορούμε να κυνηγούμε νυχθημερόν τους παρανομούντες στην υπαίθρια διαφήμιση; Αν είχα 100 δημοτικούς αστυνόμους, ήξερα τι να κάνω. Θα υπήρχαν συγκεκριμένοι σταθμοί περιφρούρησης, με συγκεκριμένα αυτοκίνητα και ο καθένας θα έκανε το έργο του.
Και στην ΤΕΔΚΝΑ και στην ΚΕΔΚΕ και στο Δημοτικό Συμβούλιο προκαλέσαμε συζήτηση για το θέμα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, μάλιστα, καλέσαμε τα συνδικαλιστικά όργανα να απευθυνθούν κεντρικά, ώστε να βρεθεί κάποια λύση. Από την πλευρά μου, έχω τη συνείδησή μου πεντακάθαρη. Ό,τι παρέμβαση μπορούσα να κάνω, την έχω κάνει. Για το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα συνεχίσω, με την ίδια ένταση, να διεκδικώ λύση στο μεγάλο αυτό ζήτημα.

«Καθημερινή επαφή με τον δημότη»

Στην περασμένη συνέντευξη που δώσατε στην «Α» είχατε προαναγγείλει ένα νέο «πιο λειτουργικό σχήμα διοίκησης» που θα το βλέπαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με τους ορισμούς νέων αντιδημάρχων και προέδρων των Ν.Π. θα δούμε αυτή την αλλαγή τελικά; Πόσο ανανεωμένες και ευέλικτες θα είναι οι υπηρεσίες του Δήμου τόσο εσωτερικά όσο και στην επαφή με τον πολίτη καθημερινά;
 
Καταρχήν, να επισημάνω ότι είμαστε από εκείνους του δήμους που προκαλέσαμε και στηρίξαμε την απόφαση ο σχεδιασμός για τις δημοτικές επιχειρήσεις, που επιβάλλει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, να ολοκληρωθεί στις 31/12/2008. Κι αυτό για να έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να χειρισθούμε τη λεπτή υπόθεση που λέγεται σχέση με τον εργαζόμενο, τον οποίο νιώθουμε και σεβόμαστε.
Ωστόσο, τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώνεται το οργανόγραμμα εσωτερικών διαδικασιών του Δήμου, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις όποιες αλλαγές απαιτούνται. Στόχος μας ουσιαστικά να «κεντροποιήσουμε» αυτό που είχε αποκεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποφεύγοντας την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στις δημοτικές επιχειρήσεις.
 
Αυτό δεν θα είναι εις βάρος της αποτελεσματικότητας του Δήμου;
 
Απεναντίας, όταν δομηθεί η σωστή διοικητική πυραμίδα, θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε αρκετές φορές ότι Νομικά Πρόσωπα ασχολούνταν με το ίδιο αντικείμενο που χειρίζονταν και δημοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει αλληλοκάλυψη.
Επίσης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγραμματισμού μας, ο Δήμος θα γίνει μικρότερος, από πλευράς Νομικών Προσώπων, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ποιοτικά και ποσοτικά η λειτουργία του.
Όλα αυτά εντάσσονται σε έναν χρονικό ορίζοντα έξι μηνών, οπότε από τα μέσα του έτους θα ξεκινήσει και η εφαρμογή τους.
 
Τι απαντάτε στις αιτιάσεις όσων σας κατηγορούν για αθρόες προσλήψεις ημετέρων στον Δήμο και, μάλιστα, μη Μαρουσιωτών;
 
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί που τα είπαν ίσως έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Τους συμπονώ, αλλά δεν τους κατανοώ. Κάποια στιγμή όλοι μας, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο ρόλος μας στην κοινωνία, θα πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία μας και να μην επιβαρύνουμε τη θέση μας, με ανεύθυνες απόψεις…
Όντως, προσλάβαμε 100 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο αφορούσε κυρίως γυναίκες, αναπήρους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιδίωκαν να συμπληρώσουν συντάξιμα χρόνια. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ανάγκες του Δήμου σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα και αλλού και πληρώνονται από κονδύλια του υπουργείου Απασχόλησης, χωρίς να κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στον μαρουσιώτη πολίτη.
Επίσης, «απορροφήσαμε» αρκετούς από τους εργαζόμενους με τετράμηνες συμβάσεις, που είχε προσλάβει η προηγούμενη διοίκηση, χωρίς να ασχοληθούμε με το ποιος είχε αποφασίσει την πρόσληψή τους. Τώρα, εάν το ότι πήραμε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους στον Δήμο, θεωρείται ως νέα πρόσληψη, τι να σχολιάσω…
Και για να τελειώσει η ιστορία με τις απολύσεις, εμείς δεν διώξαμε κανέναν. Οι παραπάνω συμβάσεις έληγαν στις 31/12/2006 και, για όσους δεν θυμούνται, εμείς τότε δεν είχαμε αναλάβει διοίκηση.
 
Και με τον «περίφημο» Οργανισμό Εργασίας τι γίνεται κ. δήμαρχε;
 
Με τον Οργανισμό Εργασίας, ο οποίος αποτελεί μία ακόμη «νάρκη» από το παρελθόν, το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να τον… διατηρήσουμε εν ζωή. Γιατί ήταν όλα τόσο «τακτοποιημένα» από την προηγούμενη διοίκηση, ώστε υπήρχε κίνδυνος, όχι απλώς να μην καταβληθούν μισθοί, αλλά να υπάρξουν και απολύσεις. Τέλος πάντων, με πολύ αγώνα, καταφέραμε να «απασφαλίσουμε» κι αυτή τη «νάρκη» και ίσως κάποια στιγμή να πούμε περισσότερα και τότε θα αποδειχθεί ότι το ποσό των 280 εκατ. ευρώ, που αφορά στις παλαιές οφειλές, να αυξηθεί κι άλλο…
Από εκεί και πέρα, κατορθώσαμε να βρούμε τρόπο να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες με τον οφειλόμενο ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το ταμείο του Δήμου. Στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικά την αναδημιουργία -και αυτή τη φορά σε υγιή βάση- του Οργανισμού Εργασίας.
 
Η παγίδα με εσάς που διοικείτε, κ. Πατούλη, είναι ότι κλείνεστε στο γραφείο και δεν έχετε προσωπική επαφή με το γίνεται στην πόλη. Εσείς έχετε πέσει σε αυτήν την παγίδα;
 
Προσωπικώς δεν έπαψα και δεν παύω να είμαι γιατρός. ʼρα λοιπόν διατηρώ το ιατρείο μου, όσο ο χρόνος των δημαρχιακών μου καθηκόντων το επιτρέπει, ακόμη και εις βάρος της προσωπικής μου ζωής. Αυτό το κάνω συνειδητά για να διατηρώ την επαφή με τους δημότες και να έχω ίδια άποψη για τα προβλήματά τους. Επίσης, από την πρώτη μέρα εφάρμοσα την Ημέρα του Δημότη, κατά την οποία κάθε Μαρουσιώτης, στη βάση συγκεκριμένου προγραμματισμού, μπορεί να με συναντήσει και να συζητήσουμε οτιδήποτε τον απασχολεί. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και χρόνος για διοίκηση και παραγωγή έργου, προκειμένου να γίνουν όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, όποιον χρόνο μπορώ να «ξεκλέψω», τον αφιερώνω στο να βλέπω κόσμο, είτε εδώ στο δημαρχείο, είτε στις γειτονιές.
Προσωπικώς δεν έπαψα και δεν παύω να είμαι γιατρός. ʼρα λοιπόν διατηρώ το ιατρείο μου, όσο ο χρόνος των δημαρχιακών μου καθηκόντων το επιτρέπει, ακόμη και εις βάρος της προσωπικής μου ζωής. Αυτό το κάνω συνειδητά για να διατηρώ την επαφή με τους δημότες και να έχω ίδια άποψη για τα προβλήματά τους.
Δεν σας κρύβω πάντως, κι αυτό το έχω μεταφέρει και στους συνεργάτες μου, ότι ποτέ δεν θα είμαι ευχαριστημένος από την επαφή που έχουμε με τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά τους είπα, «δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τον δημότη, θέλω να αισθάνεσθε πάντα πως ούτε εσείς, ούτε κι εγώ γυρνάμε στις γειτονιές όσο θα έπρεπε».
 
Και από τη μέχρι σήμερα επαφή που έχετε, τι εισπράττετε κ. δήμαρχε; Η πλειονότητα των σχολίων αφορούν παράπονα ή έκφραση ικανοποίησης;
 
Τα θετικά σχόλια, βάσει των δυσκολιών που έχουν δει οι δημότες ότι υπάρχουν στην πόλη, είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Το ίδιο διαπιστώνω και στις επιστολές που λαμβάνω από δημότες ή φορείς. Αντιλαμβάνονται ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, μια μεγάλη προσπάθεια, τιμούν και εκτιμούν τις ώρες που αφιερώνουμε και τον λόγο αληθείας που εκφέρουμε και πιστεύουν ότι κινούμαστε με βάση το πρόγραμμα με το οποίο ψηφιστήκαμε. Νομίζω δε, επειδή όπως σας είπα διατηρώ προσωπική επαφή με τους Μαρουσιώτες, ότι μου λένε την αλήθεια…

Μετάβαση στο περιεχόμενο