Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στην εφημερίδα ‘Εξπρές’

Print Friendly, PDF & Email

Σε πρόσφατη δήλωση σας υποστηρίξατε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου γυρίζει σελίδα με νοικοκύρεμα, σωστή διαχείριση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και δει στα οικονομικά του Δήμου. Ποιο είναι το ύψος των χρεών και των οφειλών του «Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου», των νομικών του προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων που παραλάβατε από τη προηγούμενη δημοτική αρχή ;

Είναι αλήθεια ότι ως Νέα Δημοτική Αρχή της πόλης του Αμαρουσίου ξεκινήσαμε τη θητεία μας με πολλά οικονομικά προβλήματα. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, προχωρήσαμε σε έναν πλήρη και αναλυτικό διαχειριστικό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι η πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Και διαπιστώσαμε ότι οι οφειλές του Δήμου σε δάνεια προς Τράπεζες, σε Ασφαλιστικά Ταμεία, στην Εφορία, σε προμηθευτές και εργολάβους, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ξεπερνούσαν τα 280 εκ. Ευρώ. Αυτή ήταν η βαριά κληρονομιά που μας άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και για την κατάσταση αυτή, που μας κατέτασσε ως τον πιο χρεωμένο Δήμο της χώρας, ενημερώσαμε άμεσα τους πολίτες της πόλης, γιατί έπρεπε να γνωρίζουν την αλήθεια. Και παράλληλα, ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να διασφαλίσουμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Χαρακτηρίσατε την οικονομική κατάσταση του Δήμου δεινή. Η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου έχει πάρει το δρόμο της δικαστικής οδού αφού αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Ποιες υποθέσεις εξετάζει η δικαιοσύνη και τι θέματα αφορούν;

Πράγματι η Δικαιοσύνη διερευνά μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν τον τρόπο που έγινε η διαχείριση μιας σειράς ζητημάτων στο Δήμο μας τα προηγούμενα χρόνια. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως τον παράτυπο τρόπο με τον οποίο έγιναν κάποιες πληρωμές σε εργολάβους και διάφορους προμηθευτές που δεν ολοκλήρωσαν ποτέ τα έργα ή τις υπηρεσίες που ανέλαβαν να εκτελέσουν ή να παραδώσουν στο Δήμο. Αφορούν επίσης τη διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της νομικής υπηρεσίας του Δήμου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ υπό δικαστική διερεύνηση είναι και μια σειρά υποθέσεων που αφορούν αγορές ακινήτων απο πλευράς Δήμου σε τίμημα δυσανάλογο με την αντικειμενική αλλά και την εμπορική αξία των ακινήτων αυτών. Στη φάση αυτή που βρίσκεται η δικαστική έρευνα θα ήθελα να μην πω περισσότερα.

Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Τι αφορά ειδικότερα αυτή η εξέλιξη και ποιο το οικονομικό όφελος για τα ταμεία του Δήμου ;

Πράγματι πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης πήρε με αυξημένη πλειοψηφία την απόφαση να προχωρήσουμε στην αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου. Από την απόφαση αυτή ο Δήμος θα κερδίσει πολλά.

 • Καταρχήν, το οικονομικό όφελος από τη λήψη δανείων με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτά που ήδη έχουμε δανειστεί , υπολογίζουμε ότι θα είναι 11 εκ. ευρώ.
 • Λαμβάνοντας το δάνειο αυτό θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε συσσωρευμένα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να διαγράψουμε τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που μας έχουν επιβληθεί για τα χρέη αυτά. Τι σημαίνει η διαγραφή αυτή, που είναι αποτέλεσμα ρύθμισης που διεκδικήσαμε και πετύχαμε από το ΥΠΕΣ; Όφελος άλλα 22 εκ. ευρώ για τα ταμεία του Δήμου.
 • Επίσης με το νέο δάνειο επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων του Δήμου μας στα 25 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Δήμος θα εξακολουθήσει να λειτουργεί. Αν δεν παίρναμε το δάνειο αυτό, και με δεδομένο ότι έπρεπε να πληρώσουμε μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για τα δάνεια του παρελθόντος 90 εκ. ευρώ, θα έπρεπε ή να βάλουμε λουκέτο στο Δήμο, ή να σταματήσουμε να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχουμε στους δημότες μας ( έργα στις γειτονιές, δημοτική συγκοινωνία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φύλαξη γειτονιάς, κλπ).
 • Θέλω να τονίσω ότι με τμήμα του δανείου θα χρηματοδοτηθεί  ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων στη πόλη, ύψους 50 εκ. ευρώ.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαδικασία της αναχρηματοδότησης ολοκληρώθηκε μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας έτσι τη πλήρη διαφάνεια της διαδικασίας.

Που επικεντρώνεται η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική σας και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει εφεξής;

Η βασική μας προτεραιότητα είναι μια υγιή πορεία ανάπτυξης για ολόκληρη τη πόλη. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένες λογικές και με τη φιλοσοφία του νοικοκυρέματος των οικονομικών μας. Με συνέπεια πολιτική, με διαφάνεια και ουσιαστικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις προχωρούμε :

 • στη μείωση της σπατάλης και την αναδιαπραγμάτευση των δανείων μας
 • στην αναζήτηση νέων εσόδων
 • στη διεκδίκηση και αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων
 • στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου
 • στην κατάρτιση ενός σύγχρονου Επιχειρησιακού Πλάνου για τη λειτουργία του Ομίλου Δήμος Αμαρουσίου.

Σε ότι αφορά την εξασφάλιση πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα εν όψει της περιόδου 2007 – 2013 για την εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων, τι έχετε πετύχει εως σήμερα και τι επιδιώκεται;

Ο Δήμος Αμαρουσίου αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα και δεν αφήνουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Μέχρι σήμερα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σημαντικούς πόρους τόσο από τα εθνικά όσο και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για σημαντικά έργα και αναγκαίες παρεμβάσεις στη πόλη μας :

 • 3 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για την ανακατασκευή δρόμων, για την κατασκευή αγωγών ακαθάρτων, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και σημαντικές δράσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στους κατοίκους της πόλης μας.
 • 6 εκ. ευρώ από άλλα εθνικά προγράμματα και από τη Νομαρχία για έργα και παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας όπως προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, έργα αποχέτευσης, κλπ.

Πότε αναμένεται ενεργοποίηση του μνημονίου για τη δημιουργία Διαδημοτικής Συνεργασίας στα Βόρεια Προάστια που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του δήμου σας και των Δήμων Κηφισιάς, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Πεύκης και Χαλανδρίου;

Πιέζουμε την πολιτική ηγεσία του Υπ. Μεταφορών να προχωρήσει τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουμε στο εγχείρημα αυτό. Ενώ αναζητούμε από κοινού κονδύλια από την Ε.Ε. που θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα. Θα ήθελα όμως να σας ενημερώσω ότι απο την επόμενη εβδομάδα ξεκινά με πρωτοβουλία και λεωφορεία του Δήμου Αμαρουσίου και με τη συνεργασία των Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης η λειτουργία της πρώτης στην Ελλάδα λεωφορειακής διαδημοτικής συγκοινωνίας που θα ενώνει τους όμορους Δήμους. Το Μαρούσι για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστεί στο ζήτημα της διαδημοτικής συγκοινωνίας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της επιχείρησης αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που επιχειρεί ο Δήμος. Τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν ;

Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωταγωνίστησε όλο το 2007 σε μια σημαντική πρωτοβουλία που μας έφερε αντιμέτωπους με οργανωμένα συμφέροντα. Στόχος μας η αισθητική αναβάθμιση της πόλης μας αλλά και η ασφάλεια του οδικού δικτύου. Μέχρι σήμερα έχουν ξηλωθεί πάνω από 700 παράνομες πινακίδες, ελαφρές διαφημιστικές κατασκευές, banners και αφίσες. 

Που επικεντρώνονται οι δράσεις του Δήμου για την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος;

Σε πέντε άξονες επικεντρώνονται οι δράσεις μας

 • Στην ενίσχυση του υφιστάμενου πρασίνου της πόλης
 • Στην πυροπροστασία και φύλαξη όλων των χώρων πρασίνου της πόλης, με έμφαση στο Δάσος Συγγρού.
 • Στη συμμετοχή του Δήμου μας σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Στην υιοθέτηση μιας πολιτικής μεταφορών που θα ευνοεί τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και θα αποτρέπει τη χρήση των Ι.Χ. για τις μετακινήσεις στα όρια της πόλης ( αξιοποιώντας τη Δημοτική μας Συγκοινωνία και προωθώντας το εγχείρημα της διαδημοτικής)
 • Στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και τη δημιουργία μιας «πράσινης συμμαχίας» μεταξύ Δήμου και κατοίκων της πόλης.

Ποιο το έργο που έχει επιτελέσει εως σήμερα η δημοτική αρχή στις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ;

Ο Οργανισμός Πρόνοιας του Δήμου μας, παρέχει συμβουλευτική και υλική υποστήριξη σε ΑΜΕΑ μέσω των γενικότερων υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων. 
Υλοποιούνται τα ακόλουθα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που απευθύνονται μεταξύ άλλων ομάδων και σε ΑΜΕΑ:

 • «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο μέσω των υπηρεσιών του στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων, στην διασφάλιση της παραμονής τους στο οικείο περιβάλλον τους, στην διευκόλυνση της καθημερινότητας τους και της πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. 
 • Το «Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών», μέσω ατομικών συνεδριών με κοινωνικούς επιστήμονες στοχεύει στην ενδυνάμωση, στην ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, στην υποστήριξη, στην πληροφόρηση, και στην προώθηση μεταξύ άλλων ευπαθών ομάδων και σε ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας και σε εξειδικευμένες δομές κατάρτισης (επιδοτούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια).  Επιπλέον, οι εξυπηρετούμενοι ΑΜΕΑ έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να επεξεργαστούν και να επιλύσουν θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός και κοινωνικός αποκλεισμός τους.
 • Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στα ΑΜΕΑ και στις οικογένειές τους.  Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσε το Δεκέμβριο του 2007 μια ημερίδα με θέμα «Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δικαιώματα των ΑΜΕΑ». 
 • Η τελευταία ενέργεια της Νέας Δημοτικής Αρχής είναι η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας η οποία ασχολείται με την υλοποίηση μελέτης με τίτλο «Κτιριακές Προδιαγραφές για την διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ σε όλα τα δημοτικά κτίρια και σε υπηρεσίες». 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο