Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στο περιοδικό ‘Περιφέρεια & Αυτοδιοίκηση’ (Απρίλιος 2008)

Print Friendly, PDF & Email

Κατ’ αρχήν, πως ένας γιατρός αποφάσισε ν΄ ασχοληθεί με τα κοινά;

Η ενασχόληση με τα κοινά δεν καθορίζεται από την επαγγελματική δραστηριότητα του καθενός. Προαπαιτεί κατά κύριο λόγο ικανότητα και διάθεση προσφοράς στην κοινωνία και τον άνθρωπο.
Σε ό,τι με αφορά θα πρέπει να σας πω ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά ξεκινάει το 1995 με την ανάπτυξη πλούσιας συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο της υγείας. Είμαι ιδρυτής του Συλλόγου Ειδικευομένων Γιατρών Αθηνών, του Πανελληνίου Συλλόγου «Νέοι Γιατροί», της ΄Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής και του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του οποίου είμαι πρόεδρος.
Η παράλληλη δράση μου στο χώρο της αυτοδιοίκησης ξεκινάει το 1998 με την εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πεύκης και την επανεκλογή μου στις δημοτικές εκλογές του 2002.
Το 2006 αποφάσισα να διεκδικήσω το δημαρχιακό αξίωμα στο Μαρούσι, την πόλη που αγαπώ και δραστηριοποιούμαι εδώ και χρόνια ως γιατρός και ως ενεργός πολίτης. Ο Μαρουσιώτικος λαός με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και σ΄ αυτή την εμπιστοσύνη θέλω να φανώ αντάξιος με την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματός μου που θέλει το Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη και δήμο-πρότυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η επαγγελματική σας ιδιότητα να υποθέσω πως σας έχει κάνει πιο ευαίσθητο σε ότι αφορά την υγεία των δημοτών σας .Είδαμε  πως στο δήμο σας έχετε σε εξέλιξη προγράμματα που αφορούν την υγεία  και ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Κατ΄αρχήν θα ήθελα να σας πω ότι με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ, η έδρα του οποίου φιλοξενείται στο Μαρούσι, προωθούμε προγράμματα πρόληψης υγείας στους 110 και πλέον δήμους-μέλη μας. Στόχος μας είναι η πρόληψη της υγείας να περάσει στους δήμους. Και προς αυτή την κατεύθυνση υπογράψαμε πέρσι Μνημόνιο Συνεργασίας με τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ειδικότερα, όσον αφορά το Δήμο μας, η προαγωγή και η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας είναι για μας δέσμευση και καθήκον. Θέλουμε οι δημότες μας ν΄ απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας γι΄ αυτό και εφαρμόζουμε ένα  ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται μέσα από τον Οργανισμό Πρόνοιας του Δήμου μας, το Δημοτικό Πολυϊατρείο και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Μέσα στο 2007 περισσότεροι από 5.500 πολίτες εξυπηρετήθηκαν από το Δημοτικό μας Πολυϊατρείο, ενώ θέσαμε στην υπηρεσία των δημοτών μας ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο. Επίσης προχωράμε στην ίδρυση Τράπεζας Αίματος με τις εθελοντικές αιμοδοσίες που οργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα.
Παράλληλα, η στήριξη και η φροντίδα αυτών που μας μεγάλωσαν, των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα. ΄Ετσι λοιπόν μέσα στο 2007 για πρώτη φορά πετύχαμε η συνταγογράφηση των φαρμάκων για τα μέλη των ΚΑΠΗ να γίνονται από γιατρούς του ΙΚΑ εντός των χώρων των ΚΑΠΗ ενώ μέσα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αποστέλλουμε φυσιοθεραπευτές κατ΄ οίκον σε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να μετακινηθούν. Επίσης εφαρμόζουμε καθημερινά προγράμματα προληπτικής ιατρικής στα  ΚΑΠΗ της  πόλης μας. 
Θα ήθελα επίσης να σας αναφέρω ότι  για την ενημέρωση των δημοτών μας σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος οργανώνουμε πολύ συχνά στο Δήμο μας επιστημονικές ημερίδες που προσελκύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας.

Ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας είναι και τα σκουπίδια. Είδαμε πως στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ στο δικό σας το δήμο δεν αντιμετωπίσατε ιδιαίτερα προβλήματα , με βουνά από σκουπίδια που συναντούσαμε σε άλλους δήμους. Πως το καταφέρατε αυτό;

Για μας, η καθαριότητα στην πόλη μας είναι ομαδική υπόθεση. Γι αυτό και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για ένα καθαρό Μαρούσι. Στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ, το Μαρούσι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων στα συνεργεία καθαριότητας οι οποίοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση, θέτοντας τη δημόσια υγεία  πέρα και πάνω από τα όποια δίκαια αιτήματά τους. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους εργαζόμενους, που εργάστηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υγειονομική ασφάλεια και την ευρυθμία της καθημερινότητας της πόλης. Ο Δήμος μας έλαβε ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της καθαριότητας ενώ διέθεσε και κοντεϊνερ στα οποία εναποθήκευε τα απόβλητα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα στην έκκληση του Δήμου και δεν έβγαλαν τα απορρίμματά τους έξω από το σπίτι τους. Έτσι αποφεύχθηκε το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στους περισσότερους Δήμους της Αττικής οι οποίοι κυριολεκτικά «πνίγηκαν» στα σκουπίδια.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι προχωράμε στην περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού που διαθέτουμε με την προμήθεια 5 επιπλέον απορριμματοφόρων που θα προμηθευτούμε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για το «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». 
Ωστόσο, η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι για μας ένα θέμα που μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει όλοι οι ΟΤΑ να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και να διαχειρισθούμε την υπόθεση «απορρίμματα» με σύγχρονες μεθόδους. Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουμε τα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο Δήμος μας  και επιδιώκουμε την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων της πόλης μας.

 Έχουν περάσει 15 μήνες στο τιμόνι του Δήμου. Διαδεχτήκατε ένα δήμαρχο που εκλεγόταν επί χρόνια. Τι είναι αυτό ή αυτά που έχουν αλλάξει στο Μαρούσι σε αυτό το διάστημα;

Το 2007 ήταν για μας μια χρονιά σχεδιασμού και νοικοκυρέματος. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολλά και δυσεπίλητα προβλήματα. Η βαριά κληρονομιά των χρεών, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που ξεπερνούσαν τα 280 εκατομμύρια ευρώ, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τη Νέα Δημοτική Αρχή. Κληθήκαμε να διαχειρισθούμε χρέη σε τράπεζες , ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές, στην εφορία. Ήρθαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας μας από οφειλέτες. Κληθήκαμε μέχρι και να διαχειρισθούμε δικαστικά παράλογες διεκδικήσεις σε βάρος του Δήμου μας ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από στελέχη της πρώην διοίκησης. Τα χρέη , οι οφειλές και τα άδεια ταμεία, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο κινήσεων που αν βρισκόταν κάποιος άλλος στη θέση μας είναι πολύ πιθανόν να είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια και να έβαζε λουκέτο στο Δήμο.
Εργαστήκαμε σκληρά για να μην διαψευστούν οι ελπίδες χιλιάδων συμπολιτών μας που ψήφισαν για Δημοτική Αλλαγή στην πόλη μας.  Μαζί με τους συνεργάτες μου, δουλέψαμε νυχθημερόν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που  κληρονομήσαμε. Παρόλα αυτά καταφέραμε και το Δήμο να λειτουργήσουμε, αλλά και τα χρέη να διαχειρισθούμε χωρίς να κλείσει ο Δήμος, χωρίς να χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του, χωρίς η πόλη να εγκαταλειφθεί .
Σήμερα η πόλη μας βαδίζει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Δρομολογήσαμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων η οποία θα διασφαλίσει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια. Με το νοικοκύρεμα και τη σωστή διαχείριση στα οικονομικά του Δήμου μας, έχουμε 33 εκατομμύρια όφελος για το Δήμο. Στον ένα χρόνο διοίκησης, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε από την κεντρική εξουσία, όσα δεν διεκδικήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Η φωνή του Δήμου Αμαρουσίου ακούγεται πλέον δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πετύχαμε πολλά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Κάναμε σημαντικό έργο το οποίο παρουσιάσαμε στους πολίτες της πόλης στον πρώτο δημόσιο απολογισμό μας στις 20 Φεβρουαρίου στο κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης». Η πρώτη μας χρονιά ήταν χρονιά αντιμετώπισης των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων της πόλης, καθώς και χρονιά σχεδιασμού των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων μας. Η φετινή  χρονιά είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αυτών. Έχοντας δημιουργήσει τις βάσεις για ένα ισχυρό Δήμο με νοικοκυρεμένα  οικονομικά, εργαζόμαστε με νέα αυτοπεποίθηση και σιγουριά για να κάνουμε ξανά το Μαρούσι, ανθρώπινη πόλη.

Βλέπουμε μια ‘επιχείρηση’ του δήμου να προχωρήσετε σε αντικατάσταση των κυβόλιθων και στην εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης. Πως εξελίσσετε η υλοποίηση αυτού του προγράμματος;

Το 2008 είναι για το Δήμο μας η απαρχή υλοποίησης του φιλόδοξου αναπτυξιακού μας προγράμματος, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι αποτυχημένες παρεμβάσεις με τους κυβόλιθους που τόσο ταλαιπώρησαν τους πολίτες τα τελευταία χρόνια δεν έχουν για μας καμιά θέση σε μια ανθρώπινη πόλη όπως θέλουμε να είναι το Μαρούσι. Ξεκινήσαμε ήδη παρεμβάσεις για την αντικατάσταση των κυβόλιθων στο κέντρο της πόλης ενώ για την τόνωση της τοπικής αγοράς και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε η εφαρμογή μιας σειράς κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του Δήμου, των εμπόρων και των μονίμων κατοίκων του κέντρου και έγιναν με βάση τα αποτελέσματα της κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Οι ρυθμίσεις αυτές, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν: Την οριοθέτηση αυστηρά πεζοδρομημένων περιοχών, τη λειτουργία πέντε χώρων στάθμευσης χωρητικότητας 520 θέσεων περιφερειακά του ιστορικού εμπορικού κέντρου αλλά και τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών μέσα στα όρια του εμπορικού κέντρου ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν με άνεση τις αγορές τους.

Τι μέτρα προωθείτε για την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη σας;

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας αποτελεί για μας βασική προτεραιότητα. Τη χρονιά που πέρασε δημιουργήσαμε μια ισχυρή «συμμαχία εθελοντών» ενεργοποιώντας τους πολίτες με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του πρασίνου και την πυροπροστασία.  Φυτέψαμε χιλιάδες νέα φυτά που έδωσαν χρώμα στην πόλη μας και δεκάδες δέντρα. Αναμορφώθηκαν πολλοί από τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και έγιναν αισθητικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης. Επίσης αντιμετωπίσαμε τη βαμβακίαση των πεύκων με τον πλέον επιστημονικά αποδεκτό τρόπο.
Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και του καθενός ξεχωριστά. Προς αυτή την κατεύθυνση ευαισθητοποιούμε τους πολίτες διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η συναυλία που οργανώνουμε για τις 16 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα φωνής, στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Κ. Μακεδόνας, ο Α. Ιωαννίδης, η Β. Λαβίνα, η Σ. Παπάζογλου και το νεανικό συγκρότημα ΒΩΞ.

Στα όρια του δήμου σας ανήκει και το ΟΑΚΑ. Έχουν γίνει ή σχεδιάζετε να κάνετε κάποιες κινήσεις προκειμένου οι δημότες σας , αλλά και οι δημότες άλλων δήμων να μπορούν να απολαύσουν κάποια στιγμή μια βόλτα στην λεγόμενη εσπλανάδα;

Η προτεραιότητα που θα δώσουμε ως Δημοτική Αρχή στο ζήτημα της χρήσης του κατά την άποψη μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προαγωγή και ανάδειξη της αθλητικής δραστηριότητας. Εμείς πιστεύουμε σε ένα μοντέλο που θα ταυτίζεται αρμονικά και αναλογικά η αθλητική δραστηριότητα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ανάγκη φιλοξενίας εκθέσεων και συνεδρίων αλλά και οι ευρύτερες ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας των πολιτών.
Πράγματι η επιχειρηματική δραστηριότητα εξασφαλίζει έσοδα για την πολυδάπανη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.  Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Ο.Α.Κ.Α. έχει καταγραφεί στη συνείδηση των κατοίκων, τόσο της πόλης μας, όσο και του Λεκανοπεδίου, ως περιουσία του ελληνικού λαού.

Και ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο κατεξοχήν τοπικός φορέας που διεκδικεί να πετύχει τη δημόσια χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, προς όφελος των κατοίκων και των αθλητικών μας συλλόγων. Γιατί πιστεύουμε πως το ΟΑΚΑ πρέπει να ενταχθεί στον αστικό ιστό και αφού πρώτα καθοριστούν τα αυστηρά όρια των αθλητικών σταδίων που έχουν καθαρά πρωταθλητική χρήση, όλοι οι υπόλοιποι χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες και τα αθλητικά σωματεία της περιοχής.

Κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή κατάσταση.
Για μας ο περιβάλλον χώρος του ΟΑΚΑ πρέπει να αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο και χώρο περιπάτου και αναψυχής, που θα  μπορούν να επισκέπτονται τόσο έλληνες όσο και ξένοι τουρίστες. Είναι ένας χώρος συνδεδεμένος με την πρόσφατη αθλητική ιστορία της χώρας και της πόλης. Εμείς έτσι τον αντιλαμβανόμαστε. 

Ποια είναι η θέση σας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μητροπολιτικών δήμων, αλλά και συνενώσεις μεταξύ δήμων στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Η δημιουργία μητροπολιτικών δήμων μας βρίσκει κατ΄αρχή σύμφωνους. Το Μαρούσι, ως μια σύγχρονη μεγαλούπολη και υπερτοπικό κέντρο μπορεί να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο των Βορείων Προαστείων. ΄Ηδη έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμενοι με τους άλλους δήμους για τη δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας στα Βόρεια Προάστεια και τη διαχείριση κοινών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και το πράσινο.
΄Οσον αφορά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση  είναι πολύ νωρίς για να σας απαντήσω. Ασφαλώς και θέλουμε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Θα περιμένουμε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και  πιστεύω ότι όλοι εμείς, οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης σε κλίμα αρραγούς ενότητας θα εκφράσουμε με αίσθημα ευθύνης  τις θέσεις μας μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΤΕΔΚΑ και την ΚΕΔΚΕ.

Ο Γιώργος  Πατούλης θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος;

Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, ότι εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων στην πόλη, που έχει προοπτική οκταετίας. Με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβα απέναντι στους πολίτες της πόλης μας, μπορώ να σας πω ότι στόχος μου είναι να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες των κατοίκων του Αμαρουσίου και να διεκδικήσω στο τέλος της πρώτης τετραετίας ξανά την ψήφο τους. Εκείνο βέβαια που προέχει τώρα είναι στα τρία χρόνια που απομένουν να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Και αυτό θα πράξουμε, υπηρετώντας απόλυτα τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2008;

Το 2008 είναι για το Δήμο Αμαρουσίου η απαρχή υλοποίησης του αναπτυξιακού του προγράμματος. Παράλληλα είναι έτος εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης με βασικούς άξονες την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της πόλης, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη από στήριξη και φροντίδα και την ανάπτυξη του τομέα της πρόληψης της υγείας. Δίνουμε άμεση προτεραιότητα: Στην ολοκλήρωση των κυκλοφοριακών μελετών για όλο το Μαρούσι, στην έναρξη κατασκευής μέσα στο 2008 ενός τουλάχιστον μεγάλου έργου, σε κάθε γειτονιά της πόλης, στην περαιτέρω αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και στην αξιοποίηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και στη συνεργασία με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, προκειμένου αυτές να χρηματοδοτήσουν πρόσθετες παρεμβάσεις που χρειάζεται η πόλη μας.
Επίσης διεκδικούμε από την πολιτεία την επέκταση του Μετρό και τη σύνδεσή του με τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο κέντρο της πόλης μας, ενώ είμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Γαρδέλη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο