Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ Β. Πάντζο

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Οι Ρομά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Απαιτείται εθνικό σχέδιο για τη διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης και αντιμετώπισής τους, με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες»

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ Β. Πάντζο, στα γραφεία της Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Ρομά.

Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη άρσης των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης τους στην Ελλάδα, με αιχμή τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, αλλά και ιατρικής περίθαλψης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας πως πρόθεση της ΚΕΔΕ είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών  που υλοποιεί με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και κοινότητες των Ρομά.

«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είναι ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου οι Ρομά να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες» επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα, είναι η άμεση καταγραφή του πληθυσμού τους, προκειμένου τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση να έχουν μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας των ΡΟΜ είχαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν.

Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να χαράξει ένα εθνικό σχέδιο και να δρομολογήσει ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση τους με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, τη ίδια ώρα που θα διατηρείται η φυλετική τους συνοχή και η πολιτισμική τους ταυτότητα.

Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ΚΕΔΕ θα είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Θα συνεργαστούμε προκειμένου από κοινού να επεξεργαστούμε προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».

 

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΡΟΜ Β. Πάντζο

Μετάβαση στο περιεχόμενο