Επιστολή Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, προς τον Υπουργό Υγείας Ανδ. Λοβέρδο, με αφορμή δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για τη μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

Την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική μεταστέγασης των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Μαρούσι, με αφορμή δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στις 3 Ιουλίου και με τίτλο «Μετακομίζουν και… χωρίζουν», εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορήθηκα από δημοσίευμα του Κυριακάτικου Τύπου (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 3ης Ιουλίου 2011) την ειλημμένη απόφαση σας να προχωρήσετε έως τον προσεχή Νοέμβριο στη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας από το κέντρο της Αθήνας όπου βρίσκονται σήμερα, στο Μαρούσι, στο κτίριο που στεγαζόταν το Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Θα ήθελα να σας καταστήσω σαφές εξαρχής ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική μεταστέγασης του Υπουργείου σας, στα όρια της πόλης μας. Η αντίθεσή μας αυτή φυσικά δεν αφορά στο πρόσωπό σας. Την ίδια κατηγορηματική αντίθεση είχαμε εκφράσει και στην προηγούμενη Κυβέρνηση, που είχε εκδηλώσει την ίδια πρόθεση μεταφοράς του Υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι.

Ο Δήμος Αμαρουσίου θεωρεί για μια σειρά από λόγους που θα σας παραθέσω, εντελώς απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη μεταφοράς του Υπουργείου στο συγκεκριμένο κτίριο.

Και οι λόγοι αυτοί είναι :

1. Ο Δήμος Αμαρουσίου και ειδικότερα ο άξονας της Λεωφόρου Κηφισίας είναι κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά υπερκορεσμένοι. «Δεν σηκώνουν» άλλη επιβάρυνση. Ήδη έχουν συσσωρευτεί σε έναν μικρό χώρο, μόλις 1-2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τεράστιου μεγέθους διοικητικές, επαγγελματικές και εμπορικές χρήσεις. Ήδη το συγκρότημα του ΟΑΚΑ, τρία μεγάλα εμπορικά Κέντρα, το Υπουργείο Παιδείας, το μεγαλύτερο εκθεσιακό Κέντρο της Αττικής, τρία μεγάλα ιδιωτικά Νοσοκομεία, μεγάλα πολυκαταστήματα, super market και εκατοντάδες γραφεία επιχειρήσεων, τα κτίρια όλων των εταιρειών επικοινωνίας, λειτουργούν σε μια ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων. Σε αυτή την ήδη κορεσμένη περιοχή, είναι αδύνατον να μεταφερθεί ένα ακόμη Υπουργείο, «που μαζί του θα φέρει» πάνω από 1000 εργαζόμενους και αρκετές χιλιάδες επιπλέον επισκέπτες σε ημερήσια βάση.

2. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο, το πρώην Κέντρο Τύπου, είναι εντελώς ακατάλληλο να φιλοξενήσει τις υπηρεσίες ενός Υπουργείου. Είναι ακατάλληλο γιατί δεν σχεδιάστηκε από την αρχή ως κτίριο που θα είχε μεταολυμπιακά χρήσεις που θα επέτρεπαν τη λειτουργία διοικητικών υπηρεσιών του Κράτους. Δεν μπορούμε λοιπόν εκ των υστέρων να αποδεχθούμε ως τοπική κοινωνία την επιβολή χρήσεων, που επιβαρύνουν τη φυσιογνωμία της πόλης μας, την ποιότητα ζωής μας, τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας. Αρνούμαστε να πληρώσουμε με την υγεία μας, την μεταστέγαση του Υπουργείου Υγείας.

3. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι επιπλέον ακατάλληλο, γιατί δεν διαθέτει πάρκινγκ, που να καλύπτει τις ανάγκες στάθμευσης τόσο των υπαλλήλων, όσο και των επισκεπτών του. Πως είναι λοιπόν σε αυτό το κτίριο να μεταστεγαστεί το Υπουργείο σας; Για να μην πληρώνουν οι υπηρεσίες υγείας το κόστος ενοικίασης των σημερινών κτιρίων που τα φιλοξενούν, θα πληρώσουν το κόστος αυτό με την ποιότητα ζωής τους οι κάτοικοι του Αμαρουσίου; Που θα σταθμεύουν καθημερινά οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες σας; Στη Λεωφόρο Κηφισίας; Ή στους γύρω δρόμους;

4. Πριν αποφασίσετε τη μεταστέγαση, προχωρήσατε σε αξιόπιστη σύνταξη μελέτης για την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα επιφέρει στην περιοχή η απόφαση σας αυτή; Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου,  δεν μπορούν να πληρώνουν στην καθημερινότητά τους  τις συνέπειες πρόχειρων αποφάσεων.

5. Θεωρούμε αδιανόητη τη μεταστέγαση του Υπουργείου στο Μαρούσι, στον άξονα της Κηφισίας, όταν την ίδια στιγμή έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας ένα σημαντικό έργο πνοής για την περιοχή, που θα την ανακούφιζε και κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Και αναφέρομαι στην επέκταση της Γραμμής του Μετρό στον άξονα της Κηφισίας. Όσο λοιπόν καθυστερεί το έργο αυτό, θεωρούμε αδιανόητη ακόμη και τη σκέψη να επιβαρυνθούμε ως πόλη με μια ακόμη υπερ-τοπική χρήση.

Κύριε Υπουργέ.

Θεωρώ ότι οι λόγοι που σας αναφέρω παραπάνω αποδεικνύουν ότι πιθανή μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου σας στο Μαρούσι, θα επιβάρυναν επιπλέον έναν ήδη υπέρ-κορεσμένο από όλες τις απόψεις  Δήμο. Θα επιβάρυναν καθοριστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, σε μια πόλη που κάποτε αποτελούσε προάστιο – σημείο αναφοράς.
Σας ζητώ λοιπόν, εκπροσωπώντας το σύνολο των πολιτών του Αμαρουσίου, να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση της απόφασης για μεταστέγαση του Υπουργείου Υγείας στην πόλη μας. Μην υλοποιήσετε μια απόφαση που δεν έχει ούτε πολιτική, αλλά ούτε και ηθική νομιμοποίηση. Μην προσθέσετε και το δικό σας όνομα στα πολιτικά πρόσωπα που με τις σκανδαλώδεις αποφάσεις τους, μερικές από τις οποίες διερευνούνται ακόμη από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν στην οικιστική και  περιβαλλοντική υποβάθμιση του προαστίου μας.


Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Γιώργος Ε. Πατούλης

Μετάβαση στο περιεχόμενο