Απάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη σε άρθρο του Ψυχιάτρου κ.Φ.Ζαφειρίδη , καθηγητή ΑΠΘ, που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 26ης Ιουνίου

Print Friendly, PDF & Email

Και ο Γκαιμπελισμός έχει όρια κύριε Ζαφειρίδη


Στις απόψεις του Ψυχιάτρου Φ. Ζαφειρίδη, καθηγητή ΑΠΘ, που εξέθεσε σε άρθρό του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 26 Ιουνίου σχετικά με τη μονάδα απεξάρτησης που σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας εντός του Νοσοκομείου ΚΑΤ, απαντά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς τη Διεύθυνση της εφημερίδας.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,


Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 26ης Ιουνίου 2011 υπάρχει δισέλιδο αφιέρωμα στις μονάδες απεξάρτησης, με ιδιαίτερη αναφορά στη μονάδα απεξάρτησης που σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, εντός του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Στον πρόχειρο και χωρίς καμία ορθή επιστημονική βάση σχεδιασμό αυτό, οι Δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς, καθώς και οι σύλλογοι και κάτοικοι των δύο Δήμων, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.


Δυστυχώς η άποψη μου αυτή, που στηρίζεται όχι μόνον στην ιδιότητά του Δημάρχου, αλλά και του γιατρού που υπηρετεί με συνέπεια και ευθύνη πάνω από 24 χρόνια το λειτούργημα του και τους ασθενείς του, δεν είναι αρεστή στον «συνάδελφο» Ψυχίατρο και Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Φοίβο Ζαφειρίδη.


Σέβομαι το δικαίωμα του να διαφωνεί μαζί μου.


Είναι επίσης δικαίωμα του να διαφωνεί και με τις απόψεις δεκάδων ακόμη γιατρών συναδέλφων αλλά και μερικών ακόμη χιλιάδων κατοίκων.


Έτσι άλλωστε λειτουργεί η Δημοκρατία μας και είμαι περήφανος που την υπηρετώ, μέσα από το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σε καμία περίπτωση όμως η προσήλωση μου στους δημοκρατικούς θεσμούς δεν δίνει δικαίωμα στον κ. Καθηγητή να με κατηγορεί άδικα, ισχυριζόμενος ότι έχω ναζιστική λογική, όπως αναφέρει στο τίτλο του άρθρου του.


Ναζιστική λογική έχει αυτός που χρησιμοποιεί γκαιμπελικές μεθόδους κι όχι επιχειρήματα, για να κατηγορήσει όσους έχουν άλλη άποψη. Επιστρέφω λοιπόν στον κ. Ζαφειρίδη το χαρακτηρισμό περί «ναζιστικής λογικής».


Αυτό που ως επιστήμονας και πολίτης διαθέτω για το ζήτημα της λειτουργίας μονάδας απεξάρτησης στο ΚΑΤ είναι η απλή λογική.


Απλή λογική που λέει ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο που σηκώνει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης σε ημερήσια βάση και από όλο το Λεκανοπέδιο, εκατοντάδων περιστατικών «βαριάς μορφής», όπως οι πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα, να είναι χώρος που θα λειτουργεί και μονάδα απεξάρτησης. Να προσθέσουμε άλλη μια λειτουργία σε ένα Νοσοκομείο που ήδη θεωρείται υπερ-κορεσμένο; Σε ένα Νοσοκομείο που δεν βρίσκεται στις παρυφές του οικιστικού ιστού, αλλά στην «καρδιά» δύο πυκνοκατοικημένων Δήμων της Αττικής, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από σχολεία;


Μια επίσκεψη του κ. Καθηγητή από την όμορφη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, σε πρωινές ώρες ή κατά τη διάρκεια της εφημερίας, θα τον έκανε πιστεύω να αλλάξει άποψη και να πάρει πίσω τον άδικο προς το πρόσωπο μου χαρακτηρισμό περί ναζιστικής λογικής.


Σίγουρα υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι για τη λειτουργία μονάδων απεξάρτησης.


Αν η Κυβέρνηση έμπαινε στον κόπο να κάνει διάλογο με τον ιατρικό κόσμο και τις τοπικές κοινωνίες, θα μπορούσε να τους βρει. Όμως δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα επιχειρεί με ετσιθελικές αποφάσεις να κρύψει το πραγματικό της πρόβλημα, που είναι η ανυπαρξία μιας εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών.  Δημιουργεί εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες για να αποπροσανατολίσει. Και σε αυτή την τακτική δυστυχώς την επικουρούν επιστήμονες του κύρους του κ. Ζαφειρίδη.


Δικαίωμα του είναι. Και δικό μας δικαίωμα είναι να υπερασπιστούμε τις δικές μας απόψεις, που είναι απόψεις που στηρίζονται σε επιχειρήματα.


Τέλος, θα ήθελα να πω στον κ. Καθηγητή ότι δεν χρειαζόταν το ζήτημα της μονάδας του ΟΚΑΝΑ για να «αποκαλυφθώ» ως άνθρωπος και επιστήμονας. Το βιογραφικό μου και οι θέσεις ευθύνης από τις οποίες έχω υπηρετήσει το χώρο της Υγείας είναι αδιαμφισβήτητα. Όπως αδιαμφισβήτητη είναι και η εκτίμηση και εμπιστοσύνη των χιλιάδων συναδέλφων που με τιμούν όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης μου με τα ζητήματα του ιατρικού κόσμου, με πιο πρόσφατη την εκλογή της παράταξης που ήμουν επικεφαλής για την Προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Ακόμη όμως μεγαλύτερη δύναμη και δημοκρατική νομιμοποίηση για να υπερασπίζομαι τις θέσεις και απόψεις μου πάνω στο ζήτημα των μονάδων απεξάρτησης, μου δίνει η ψήφος εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας της πόλης που έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος, του Αμαρουσίου. Και μάλιστα σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.


Αυτό το τελευταίο είναι και η καλύτερη απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καθηγητής περί ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου. Τα οποία παρεμπιπτόντως  γνωρίζω πολύ καλά, από «πρώτο χέρι», αφού κατά το παρελθόν έχω συμμετάσχει σε δεκάδες εθελοντικές αποστολές μαζί με άλλους συναδέλφους μου, για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε κατοίκους νησιών της λεγόμενης άγονης γραμμής.


Ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος της επιστολής μου, αλλά ήταν αναγκαίο προκειμένου να δοθεί μια άμεση και πειστική απάντηση στα όσα άδικα μου καταλογίζει με το άρθρο του ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ζαφειρίδης.


Φιλικά
Γιώργος Πατούλης
Δήμαρχος Αμαρουσίου


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο