Δήλωση Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στην εφημερίδα ‘Τύπος Προαστείων’ (Μάιος 2010)

Print Friendly, PDF & Email

Ο «Καλλικράτης» είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της χώρας, η εφαρμογή της οποίας θα επηρεάσει τη μορφή της Αυτοδιοίκησης και συνακόλουθα την καθημερινότητα των πολιτών. Διαμορφώνεται ένα καινούργιο πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Όμως το σχέδιο που έχουμε στα χέρια μας και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης, σε πολλά του σημεία είναι θολό, ασαφές, χωρίς ξεκάθαρες και συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων.

Υπό αυτή την έννοια, απαιτείται πριν την τελική ψήφισή του να υπάρξει ουσιαστική και όχι αποσπασματική  διαβούλευση, τόσο με τα Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Δεν πρέπει να γίνουν βιαστικά βήματα. Δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε το σχέδιο «Καλλικράτης» μέσα σε είκοσι μέρες, όταν για τις χρήσεις γης μιας γειτονιάς στο Μαρούσι αφιερώσαμε έξι μήνες συζητήσεων με τους κατοίκους και τους φορείς. Ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι η ανάγκη της Κυβέρνησης να μειώσει άμεσα τις κρατικές δαπάνες, εξαιτίας των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στο Δ.Ν.Τ.. Δεν πρόκειται να δεχθούμε να πληρώσουν οι πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών τους πρόχειρους σχεδιασμούς της Κεντρικής Εξουσίας.

Χωρίς να είμαι αντίθετος στην ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης, θεωρώ πως για την αλλαγή αυτή χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα, για τις αρμοδιότητες που πρόκειται να έλθουν στους Ο.Τ.Α. από τη Νομαρχία και την Κεντρική Εξουσία, καθώς και για τους ανάλογους πόρους με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων.

Απαιτείται μια ξεκάθαρη χρηματοοικονομική μελέτη, για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όταν για παράδειγμα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και οι Αθλητικοί χώροι πέρασαν στους ΟΤΑ χωρίς να δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι. Μόνο και μόνο για να μειωθούν οι προϋπολογισμοί της κεντρικής εξουσίας και να φορτωθούν τα βάρη στους δημοτικούς προϋπολογισμούς.

Αναγκαίο, επίσης, είναι να διευκρινιστεί με ακρίβεια πως θα αντιμετωπιστεί το συσσωρευμένο χρέος των Ο.Τ.Α., που ναρκοθετεί από τη γέννησή του το νέο εγχείρημα αλλά και να αποσαφηνιστεί το θέμα που αφορά τη μετακίνηση ή την απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού, μετά τη συγχώνευση των Ο.Τ.Α. Σε κάθε περίπτωση, τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να διασφαλιστούν και να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων και οι υπηρεσίες που παρέχουν.

Ενώ, τέλος, είναι αδιανόητο οι Δήμαρχοι να έχουν ασυμβίβαστο με την επαγγελματική τους ιδιότητα. Πρόκειται για ένα αποτυχημένο μέτρο που ίσχυσε αρχικά για τους βουλευτές και κατόπιν αποσύρθηκε. Ποιοι θέλουμε, δηλαδή, να μας εκπροσωπούν; Ανεπάγγελτοι ή πρόσωπα με κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση και διάθεση προσφοράς;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κεντρική Εξουσία θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με μεγαλύτερη διαφάνεια και με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το διακύβευμα της όποιας μεταρρύθμισης: να είμαστε χρήσιμοι προς τις τοπικές μας κοινωνίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο