Άρθρο του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Βορεινή» (φύλλο Μάιος 2020)

Print Friendly, PDF & Email

«Πρωταγωνιστές οι Δήμοι στη μάχη κατά της πανδημίας – Η επόμενη ημέρα»

Μερίδιο στην επιτυχία, της αντιμετώπισης της διασποράς τoυ νέου κορωνοϊού στην πατρίδα μας, φέρει σαφέστατα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποστήριξε έναν ομολογουμένως αποτελεσματικότατο κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι Δήμοι, από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, έδειξαν τα αντανακλαστικά τους και προσπάθησαν να προστατέψουν τους Δημότες τους σε πολλά επίπεδα.

Στο Μαρούσι για παράδειγμα, πήραμε όλα εκείνα τα μέτρα και πριν αυτά λάβουν το χαρακτήρα των επίσημων οδηγιών των αρμόδιων οργάνων του κράτους, προκειμένου να προασπίσουμε την ασφάλεια και την υγιεινή σε όλους τους Δημοτικούς χώρους ευθύνης και μέσα μαζικής μεταφοράς, με περιοδικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις.

Αναστείλαμε κάθε δραστηριότητα που επιφέρει την «επίφοβη» συγκέντρωση πολιτών.

Ενθαρρύναμε τη διεκπεραίωση συναλλαγών με τους πολίτες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, αποφορτίζοντας έτσι και τις υπηρεσίες μας, αλλά και εξασφαλίζοντας τη μείωση άσκοπων μετακινήσεων.

Αποφασίσαμε τη μη καταβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθµούς και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρηματίες, για το χρονικό διάστημα που διαρκούν τα έκτακτα μέτρα περί αναστολής των δραστηριοτήτων.

Οι κοινωνικές δομές μας, με τη συνδρομή και τη στήριξη χορηγών, εθελοντών, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και πρωτίστως του Υπουργείου Εσωτερικών, κατάφεραν να κρατήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις ήδη πολύ καλές υπηρεσίες μας και να μην αφήσουν κανένα ευπαθή Μαρουσιώτη χωρίς φροντίδα.

Συμμετείχαμε στο πανελλαδικό υγειονομικό “Δίκτυο Ζωής” για την προστασία των αιμοδοτών, παρέχοντας ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημαρχείου, με σκοπό οι εθελοντές αιμοδότες και το συγγενικό περιβάλλον ασθενών, να αποφύγουν τη μετάβαση στα νοσοκομεία.

Οργανώσαμε την υποστήριξη και σίτιση των αδέσποτων με τη βοήθεια εθελοντών και σωματείων προκειμένου να καλυφτεί η «απουσία» των μη οργανωμένων φιλόζωων που πρόσεχαν μέχρι χτες τους μικρούς μας φίλους.

Σήμερα, δύο μήνες μετά την εμφάνιση του φαινομένου, λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα εκτός από τα προαναφερόμενα, προκειμένου η πόλη μας και οι πολίτες της να μην νιώθουν καμία έλλειψη.

Είναι γεγονός πως την καλή πρακτική του Αμαρουσίου εφήρμοσαν και άλλοι Δήμοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση αναδείχθηκε ο μεγάλος Πρωταγωνιστής καθώς κατάφερε να προσφέρει στους ευάλωτους συμπολίτες μας, αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμα για την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Η επόμενη ημέρα όμως, ίσως να είναι πιο δύσκολη από την πρώτη φάση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως Δήμοι, μία νέα κανονικότητα που προκύπτει από τις οδηγίες των ειδικών και επιπλέον θα πρέπει να προετοιμαστούμε και για το φθινόπωρο για τυχόν αναζωπύρωση του φαινομένου.

Το δικό μας καθήκον επιβάλλει να βρεθούμε και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πλήρους ψηφιοποίησης των συναλλαγών μας με τους δημότες, να αυτοματοποιήσουμε τους τρόπους επικοινωνίας μαζί τους, να δημιουργήσουμε «έξυπνες» υπηρεσίες για τη νέα κοινωνική κατάσταση και τέλος να αυξήσουμε το δίκτυο εθελοντών και παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αδύναμους συμπολίτες μας. Παράλληλα πρέπει να συνεχίσουμε με τα έργα υποδομών όπως κάνουμε και στο Μαρούσι και να εκμεταλλευτούμε τις περιόδους μειωμένης κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι Δήμοι δοκιμάστηκαν μέσα από την πανδημία. Αυτό έφερε στην επιφάνεια, εκ νέου το μείζον ζήτημα της πραγματικής αποκεντρωμένης διοίκησης. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος, βλέποντας και το σπουδαίο ρόλο που αυτή διαδραματίζει σε περιπτώσεις κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε.

Η ωριμότητα που έδειξε η κοινωνία στην προσήλωση στο στόχο, πρέπει τώρα να συνοδευτεί και από μία γενικότερη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στις Τοπικές Κοινωνίες να διαχειρίζονται την καθημερινότητα και τις δύσκολες περιόδους, περισσότερο αποτελεσματικά. Για να γίνει αυτό πρέπει οι Δήμοι να έχουν πρωτογενώς λόγο στο ΕΣΠΑ και να ορίζουν τα έργα και τις προτεραιότητες της περιοχής τους, να αποφορτιστούν από τη γραφειοκρατία της αποκεντρωμένης διοίκησης και των περιττών ελέγχων και να μπορέσουν να διαχειριστούν μόνοι τους το νευραλγικό θέμα της αύξησης της ανεργίας που τώρα δυστυχώς θα ξανακάνει την εμφάνισή του.

Εμείς, ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, δηλώνουμε παρόντες στο μεγάλο εγχείρημα της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα με τις τόσες πολλές γεωγραφικές και οικονομικοκοινωνικές ιδιαιτερότητες.

Είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε απόψεις και τεχνογνωσία και να καταστήσουμε τους Δήμους μας λειτουργικά και αναπτυξιακά εργαλεία προς όφελος του πολίτη μας και του συνόλου της πατρίδας μας.

 

Σχετικά αρχείαΤο άρθρο του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Βορεινή»

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο