«Από τον έναν Κωνσταντίνο στον άλλον», μια επιτυχημένη εκδήλωση της Βορέειου Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου με ομιλήτρια την πρύτανη κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 131KB|


|donwload file .jpg 94KB|


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, την οποία διοργάνωσε η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαϊς την Πέμπτη το βράδυ.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Ελένη  Γλύκατζη Αρβελέρ, καθήλωσε το ακροατήριο μιλώντας για τα επιτεύγματα του Βυζαντίου, από την δημιουργία του από τον Μέγα Κωνσταντίνο, την άνθισή του και την εξέλιξή του σε Αυτοκρατορία ως την οριστική πτώση του το 1453. Η κ. Αρβελέρ επεσήμανε επίσης ότι η 29η Μαΐου είναι διπλή επέτειος: «Η 29η Μαΐου δεν είναι μόνο η επέτειος της πτώσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Λίγα χρόνια μετά,  το 1460, πέφτει και η τελευταία πόλη του Βυζαντίου, ο Μιστράς, στα χέρια των Οθωμανών. Είναι ένα γεγονός που λίγοι γνωρίζουν».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας την εκδήλωση, εξήρε την προσωπικότητα της κ. Αρβελέρ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με το σημαντικό έργο της πάνω στη μελέτη του Βυζαντίου και ιδιαίτερα της πολιτικής ιδεολογίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η κ. Αρβελέρ έχει καταφέρει να κάνει το Βυζάντιο προσιτό στους Έλληνες, σε μικρούς και μεγάλους. Αυτή είναι η μεγάλη εθνική της προσφορά. Μια εθνική προσφορά που επιτρέπει σε κάθε σύγχρονο Έλληνα να περάσει από το στάδιο της  άγνοιας των κατορθωμάτων και των επιτευγμάτων του Βυζαντίου, η οποία  ώθησε πολύ βιαστικά τους ανθρώπους να το χαρακτηρίσουν ως μια σκοταδιστική εποχή, σε μια νέα θεώρηση. Μια νέα θεώρηση που μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τι ήταν αυτή η χιλιόχρονη αυτοκρατορία, να απομακρυνθούμε από τη θεωρία του σκοταδισμού, και να δώσουμε στο Βυζάντιο τη θέση που του αξίζει. Θα ήθελα ακόμη να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Εκδήλωσης καρδιάς και μνήμης για μια σημαντική επέτειο της ελληνικής ιστορίας». Ο κ. Πατούλης δώρισε στην κ. Αρβελέρ ένα αγαλματίδιο της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, και τα λευκώματα της Δημοτικής Ολυμπιακής Πινακοθήκης και του Αμαρουσίου.

Η πρόεδρος της Βορέειου Βιβλιοθήκης κ. Γλυκερία Μοστρού, στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων πως «Στο πρόγραμμα της Βορέειου Βιβλιοθήκης είναι να γίνονται σεμινάρια εκπαιδευτικά σε όλους τους τομείς της επιστήμης. Από την Ιστορία και τη φιλοσοφία μέχρι την Βιοτεχνολογία, με εκλεκτούς ομιλητές που με το έργο τους το επιστημονικό αλλά και το ήθος και το κύρος τους έχουν προβάλλει την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι η σημερινή μας προσκεκλημένη κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ».

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινουπόλεως από τις κυρίες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, με τη συνοδεία πιάνου και κιθάρας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντινομάρχης Αθηνών κ. Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, η αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Ρένα Χαλιώτη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Πουλόπουλος και Ελένη Βότση και πλήθος κόσμου.
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο