Aπάντηση Δήμου Αμαρουσίου σε δημοσίευμα εφημερίδος για τον τρόπο αξιοποίησης εκτάσεων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» κι αφορά ενέργειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμαρουσίου όσον αφορά την αξιοποίηση χώρων του Δήμου μας , προς όφελος της πόλης και των δημοτών, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. Η αξιοποίηση του οικοπέδου Παναγόπουλου και η μετατροπή του σε χώρο πρασίνου δυστυχώς δεν εξαρτάται από τη βούληση της Δημοτικής μας Αρχής, κι αυτό γιατί  το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν μας ανήκει. Ανήκει σε εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων. Για να περάσει στον έλεγχο του Δήμου και να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου χρειάζονται περισσότερα από 6-7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δυστυχώς ο Δήμος μας δεν διαθέτει, αφού όπως γνωρίζετε τα χρέη που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση ξεπερνούν τα 280 εκ. ευρώ. Αυτό που εμείς πετύχαμε από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να το απαλλοτριώσουμε, ήταν να επιβάλλουμε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου με ποιους όρους αυτό το ακίνητο θα αξιοποιηθεί. Πετύχαμε στο συγκεκριμένο χώρο να κατασκευαστεί  ένα «πράσινο-βιοκλιματικό» κτίριο, που θα φιλοξενεί εμπορικές χρήσεις και κατοικίες, με «πράσινη» ταράτσα και ακάλυπτο περιβάλλοντα χώρο ελεύθερα προσβάσιμο για τους πολίτες  με δέντρα και φυτά, που θα βρίσκεται σε συνέχεια της οδού Χατζηαντωνίου. Το κτίριο θα περιλαμβάνει και υπόγειο χώρο στάθμευσης 5 ορόφων. Από αυτούς τους 5 ορόφους, οι 3 θα παραχωρηθούν στο Δήμο, προκειμένου να χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση των κατοίκων (δωρεάν) και των επισκεπτών της περιοχής.
2. Για τα 80 στρέμματα δίπλα στο Ο.Α.Κ.Α που αναφέρετε στο δημοσίευμα σας, ο χώρος αυτός στην πραγματικότητα είναι 55 περίπου στρέμματα. Αγοράστηκε από την «ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε.» κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Στην έκταση αυτή, περιλαμβάνονται όμως και 5 στρέμματα παραρεμάτιων εκτάσεων. Σήμερα, η Δημοτική Αρχή αρνείται να σπαταλήσει τα χρήματα των δημοτών για να αποπληρωθεί η αγορά των παραρεμάτιων αυτών τμημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο.
Επιπλέον, ο χώρος αυτός με υπαιτιότητα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, μετατράπηκε σε VIP χώρο στάθμευσης. Η παρούσα Δημοτική Αρχή με διαρκή στόχο την αξιοποίηση σειράς κοινοχρήστων χώρων, στοχεύει στην οριοθέτηση του ρέματος, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μπορέσει να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αθλητικών – πολιτιστικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο ενός οργανωμένου αστικού πάρκου, που θα αναβαθμίζει την περιοχή και θα καλύπτει ταυτόχρονα τις ανάγκες σε κοινοχρήστους χώρους.
3.  Για τα 66 στρέμματα που δήθεν παραδίδονται στην Κ.Ε.Δ, η αλήθεια είναι :
• Καταρχήν είναι 35,5 στρέμματα κι όχι 66.
• Από την έκταση αυτών των 35,5 στρεμμάτων, 13 στρέμματα περίπου καταλαμβάνει το Πάρκο Ελευθερίας, μαζί με τον χώρο των 2 στρεμμάτων της εκκλησίας των Εισοδείων της Θεοτόκου. Ο κοινόχρηστος αυτός χώρος, αν και έχει θεσμοθετηθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο κατά παράδοξο τρόπο και με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ΔΕΝ έχει παραχωρηθεί, με επίσημα έγγραφα από την Κ.Ε.Δ. στην ιδιοκτησία του Δήμου Αμαρουσίου. Κι αυτό αποδεικνύεται από την εγγραφή στο κτηματολόγιο των συγκεκριμένων εκτάσεων με ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, που είναι προϊόν εργώδους παρέμβασης της σημερινής Δημοτικής αρχής, το ζήτημα αυτό επιλύεται προς όφελος της πόλης και των κατοίκων, αφού ο συγκεκριμένος κοινόχρηστος χώρος παραχωρείται πλέον και επίσημα στο Δήμο. Η συντήρησή του θα βαρύνει την Κ.Ε.Δ. και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος της δικής μας διαχείρισης του θέματος.
4. Από τα 22,5 στρέμματα ιδιοκτησίας της Κ.Ε.Δ., που σήμερα διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης:
• πέντε στρέμματα καταλαμβάνουν οι δρόμοι, που είναι θεσμοθετημένοι από το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Πόλης. Μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία για την διαμόρφωση τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος,  που δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμος να αποκόπτει τον αστικό ιστό της πόλης. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας λαμβάνεται πρόνοια για την υλοποίηση τους μεριμνώντας ο Δήμος για τη μετατροπή τους από δρόμους διαμπερούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε πεζόδρομους, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και επομένως, χώρους πρασίνου.
• Για τα δύο οικοδομικά τετράγωνα, εκτάσεως 17,5 περίπου στρεμμάτων, που διαμορφώνονται ο Δήμος επιτυγχάνει:
1. Την παραχώρηση 8 στρεμμάτων για τη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος. Η θέση αυτή, που έχει εγκριθεί ως η πλέον κατάλληλη από την ειδική επιτροπή του οργανισμού σχολικών κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) επιτρέπει (μαζί με το χώρο, που καταλαμβάνει σήμερα το δημοτικό σχολείο) τη δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου δημόσιας εκπαίδευσης. Ο σχεδιασμός του συμπλέγματος σχολείων θα ακολουθεί της σύγχρονες επιταγές για τα κτίρια εκπαίδευσης, πρόκειται να περιλαμβάνει κλειστό χώρο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ευρίσκεται στην καρδιά της αστικής περιοχής της Αγίας  Φιλοθέης. Η δημοτική αρχή με την εξασφάλιση του χώρου έχει ήδη αρχίσει τις διεργασίες με τον Ο.Σ.Κ για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος. Πρέπει να τονίσουμε ότι, η δημιουργία σχολείου στην περιοχή αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, που τώρα επιτέλους, χάρη στις δικές μας ενέργειες, γίνεται πράξη.
2. Την διαμόρφωση σε χώρο 3,5 στρεμμάτων αθλητικών εγκαταστάσεων με κοινωφελή χαρακτήρα. Η Κ.Ε.Δ. πριν την όποια διαμόρφωση συναποφασίζεται ότι πρέπει να συντάξει λεπτομερές σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου το οποίο και υποβάλλεται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις σαν πρώτο μέλημα τους έχουν την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Αγίας Φιλοθέης.
3. Η Κ.Ε.Δ. με παραχωρητήριο έχει εκχωρήσει τα εναπομένοντα 6 στρέμματα στο Ο.Τ. 39 στην Ένωση Ηπειρωτών. Η σημερινή Δημοτική αρχή έρχεται σήμερα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου να κάνει το αυτονόητο, να υποστηρίξει δηλαδή, ότι δεν επιτρέπει να γίνει καμία υπερτοπική χρήση στη περιοχή και προς το σκοπό αυτόν δραστηριοποιείται. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας ο Δήμος Αμαρουσίου πέτυχε να δεσμεύσει την Κ.Ε.Δ. η όποια αξιοποίηση της έκτασης αυτής να γίνει με μικρότερο συντελεστή δόμησης από αυτόν που ισχύει στην περιοχή, να μην περιφραχθεί ο ακάλυπτος χώρος, ο οποίος θα διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου και θα ενταχθεί με τον τρόπο αυτόν στο διευρυμένο πάρκο, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, ελεύθερα προσβάσιμων στους κατοίκους.


Αυτή είναι η αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου διαχειρίστηκε τις εκτάσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας στις 11 Νοεμβρίου 2009.

Μετάβαση στο περιεχόμενο