«Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Μικρασία με μία λέξη θα έλεγα «Ελληνική» σημείωσε ο Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης Κ. Γεωργακόπουλος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου με θέμα: Η Μικρασία των Ελλήνων»

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από την ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας της Επιστήμης Κ. Γεωργακόπουλου με θέμα: «Η Μικρασία των Ελλήνων».


Τις τεκμηριωμένες ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες του για την «Μικρασία των Ελλήνων», τις οποίες καταγράφει στο τρίτομο ομώνυμο βιβλίο του, παρουσίασε ο Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης κος Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου.


Το Δήμαρχο Αμαρουσίου κο. Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κος Νικόλας Πέππας, ο οποίος καλωσορίζοντας τον κο Γεωργακόπουλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία στο Δήμο Αμαρουσίου του Καθηγητή και ερευνητή, που το έργο του αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.


Ο καταξιωμένος ιστορικός ερευνητής, πολυταξιδεμένος στα ίχνη των Αρχαίων Ελλήνων δίνει μεγάλη σημασία στην επιτόπια επίσκεψη, ενώ συστηματική είναι και η μελέτη του για την Αρχαιοελληνική και τη λατινική γραμματεία, με πλούσιο το συγγραφικό έργο του.


Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κος Γεωργακόπουλος στο προοίμιο του τρίτομου έργου του «Η Μικρασία των Ελλήνων» περιπλανήθηκα δέκα χρόνια στα χώματα της Μικράς Ασίας συλλέγοντας υλικό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα μέρος από την επιτόπια επίσκεψη. Φυσικά βοήθησε και η μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας, με πρώτη και σημαντική πηγή το έργο των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, πολλοί εκ των οποίων ήταν μικρασίατες.


Η καταγραφή και η παρουσίαση των αρχαιοελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας με την εκπληκτική πολεοδομία, των μνημείων και των ναών, των έργων μεγάλων αρχιτεκτόνων, αλλά και των ελληνικών τοπωνυμίων, μέσα από τη διεισδυτική ματιά του κου Γεωργακόπουλου αποτελούν αψευδείς μάρτυρες του Ελληνικού Πολιτισμού που ήκμασε στην Μικρά Ασία.
«Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τη Μικρασία με μία λέξη θα έλεγα «Ελληνική» σημειώνει ο κος Γεωργακόπουλος.


Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας κος Νικόλας Αλεπούς, η Δημοτική Σύμβουλος και. Κατερίνα Αναστασιάδου, καθώς και πολλοί φίλοι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο