Υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η απονομή των βραβείων φαρμακευτικής καινοτομίας, γνωστά ως Prix Galien

Print Friendly, PDF & Email

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Karim Mikhail και η Πρόεδρος των Prix Galien Greece Τζένη Περγιαλιώτου.


Την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού  των Βραβείων του Γαληνού, γνωστά σε όλο τον κόσμο ως Prix Galien (Πρι Γκαλιέν), που έρχεται το 2013 και στην Ελλάδα, παρέχοντας τη δυνατότητα να αναδειχθεί το καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας μας, τόνισαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κος Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MSD κ. Karim Mikhail και η Πρόεδρος των Prix Galien Greece Τζένη Περγιαλιώτου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.            


Στην Ελλάδα η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet), με την αιγίδα του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ.
Υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο«ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών οδηγιών από το Galien Foundation, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Επιπλέον, θα απονεμηθεί και το «ανθρωπιστικό» βραβείο Pro Bono Humanum στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στον χώρο της υγείας.
Στα πλαίσια της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί και το Galien Forum για τα οικονομικά της υγείας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Στόχος, η ανάδειξη της σημασίας της καινοτομίας και τους οφέλους της στη δημόσια υγεία.


Εφάμιλλα των Νόμπελ
«Τα PrixGalien επιβραβεύουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κοινωνία. Η ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και εργαλείων δεν συμβάλλει μόνο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Αναμφισβήτητα σώζει ζωές. Με τα Prix Galien, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τα «καλύτερα των καλυτέρων» φαρμακευτικά σκευάσματα. Για το λόγο αυτό, τα Prix Galien έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ»,  δήλωσε η πρόεδρος των Prix Galien Greece κυρία Τζένη Περγιαλιώτου.


Η ύπαρξη του θεσμού Prix Galien στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια άλλη Ελλάδα: της προόδου και της επιστήμης
Τη στήριξή του στο θεσμό των Prix Galien εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για τη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των ιστορικών αλλαγών στη συνταγογράφηση και στη χορήγηση φαρμάκων. Ο σημαντικός αυτός θεσμός – σημείωσε – μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου των φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα μας, μέσα από την έρευνα για νέες θεραπείες, νέες τεχνολογίες, επιστημονικές καινοτομίες, που θα δώσουν νέα ώθηση στο ιατρικό λειτούργημα και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
«Η ζωή και η υγεία των πολιτών, με τη θεσμοθέτηση των φθηνότερων φαρμάκων τριτοκοσμικών χωρών στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε, «τίθεται σε κίνδυνο στο κατώφλι του 2013. Αποτελεί πλήγμα στην ιστορία της ιατρικής που κατατάσσει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό, επιστημονικό και υγειονομικό τριτοκοσμικό επίπεδο. Δηλώσαμε επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα, διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου.
Θεωρούμε κοινωνικό έγκλημα τη σημερινή πραγματικότητα που ξεκινάει για τη χώρα μας, μέσα από πολιτικές και πολιτικούς που βάζουν πάνω από τη ζωή του Έλληνα Πολίτη, τα λογιστικά κριτήρια των οριζόντιων περικοπών».


Μοναδική διέξοδος προς την ανάκαμψη, η ανάπτυξη
Η ευκαιρία που δίδεται στη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας να αναδείξει το καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο της, ως κλάδος και ως πυλώνας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μέσα από το θεσμό των Prix Galien,επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνο Φρουζή.
«Η λέξη ‘καινοτομία’ είναι στενά συνυφασμένη με τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, αποτελεί ζωτικό χαρακτηριστικό για το χώρο μας. Χωρίς έρευνα και νέα προϊόντα, δεν νοείται φαρμακευτική αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Ο ΣΦΕΕ – σημείωσε – αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του ρόλου της στήριξης και της επικοινωνίας του έργου της Έρευνας και Ανάπτυξης – πόσο μάλλον σε μία περίοδο όπως αυτή που διανύουμε ως χώρα, όπου η Ανάπτυξη είναι η μοναδική διέξοδος προς την ανάκαμψη.
Ο κ. Φρουζής ανέφερε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι κανένας άλλος κλάδος δεν επενδύει τόσα πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη, με μεγάλο ρίσκο να χαθούν τεράστια κεφάλαια. «Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά»,είπε, «απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο». Πρόσθεσε δε ότι μόνο το 20% των νέων φαρμάκων που είναι σε έρευνα και ανάπτυξη θα καταφέρουν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας.
Από αυτά που θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας, μόνον το ένα στα πέντε θα έχουν εμπορική επιτυχία.Η φαρμακευτική βιομηχανία δαπανά ετησίως πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για κάθε νέο φάρμακο, αναλογεί κόστος ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, το όφελος από την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων είναι παραπάνω από εκπληκτικό. Εκτιμάται ότι για κάθε ευρώ μίας συνταγής για φάρμακα, μειώνεται το νοσοκομειακό κόστος κατά 2,06 ευρώ. Το δε όφελος για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεκτίμητο.«Χάρη στις καινοτόμες θεραπείες»,ανέφερε ο κ. Φρουζής, «μειώθηκε παγκοσμίως κατά 26,4% η επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων από το 1999 έως το 2005. Έχει, επίσης, αυξηθεί κατά 83% ο δείκτης επιβίωσης ασθενών με καρκίνο και έχουν μειωθεί κατά 70% οι θάνατοι από AIDS».


Η κοινωνική συνεισφορά των εταιρειών
«Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί τον θεσμό των Prix Galien και ιδιαίτερη τιμή για εμάς σαν εταιρία να τον στηρίζουμε. Η MSD συμμετέχει με μεγάλο ενθουσιασμό στον θεσμό αυτό, ο οποίος εδώ και περίπου 42 χρόνια αναδεικνύει και επιβραβεύει τη σημασία που έχει η καινοτομία, στον χώρο του  φαρμακευτικού κλάδου», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD κ.Karim Mikhail.
Μέσα από τα Prix Galien – τόνισε – αναδεικνύεται η πραγματική κοινωνική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία αφορά στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενειών  και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
«Η MSD ενισχύει την προσπάθεια αυτή, έχοντας τα τελευταία 150 χρόνια αποδείξει ότι πυρήνας της επιχειρηματικής της δραστηριότητας αποτελεί η καινοτόμος έρευνα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα φάρμακα που παρέχουμε θα βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να είναι καλά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο