Τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε θεματική συζήτηση για τη ανάπτυξη σε σχέση με την Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Το συγκεντρωτικό κράτος αφαιρεί «το οξυγόνο» από τις τοπικές κοινωνίες. Μοναδική λύση για να έρθει η ανάπτυξη, η αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διασφαλίσει την αυτονομία της,  προσδιόρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της Περιφερειακής  και Τοπικής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και ακολούθως τοποθετήθηκε στη θεματική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Προκλήσεις μίας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Όπως υπογράμμισε με δεδομένο ότι  το συγκεντρωτικό κράτος έχει αφαιρέσει το «οξυγόνο» από τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή τους προοπτική, πρέπει να φύγουμε από τις διαπιστώσεις και να περάσουμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

«Πρέπει να γίνει εδώ και τώρα η μεγάλη αλλαγή. Απαιτούνται ριζικές  μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στον πυρήνα τους την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη θεματική συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Γ. Γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης  Αλ. Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας Φ. Σπανός και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.

«Απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο  και επιτελικό»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης πως αυτή τη στιγμή τα όρια στις σχέσεις μεταξύ του κράτους με τις Περιφέρειες, των Περιφερειών με τους Δήμους αλλά και του κράτους με τους Δήμους, είναι δυσδιάκριτα και ενισχύουν τις παθογένειες και τόνισε πως πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να ομονοήσουν ότι απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας  των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τους ρυθμούς απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθούν και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας της καθυστέρησης σε πολλές περιπτώσεις, ωρίμανσης των σχετικών μελετών, συνέπεια της έλλειψης προσωπικού.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Περιφέρεια της Αττικής ανέφερε πως είναι ακατανόητο η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της χώρας να μην είναι κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν άλλο οι πολίτες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να ενισχύσουμε το επιχειρείν, αν θέλουμε να μην χάσει η Ελλάδα τον τρένο της ανάπτυξης».

Συνάντηση προέδρου της ΚΕΔΕ με τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΤΕπ  κ. Γιάννη Καλτσά

Στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΤΕπ  κ. Γιάννη Καλτσά , Διευθυντή της Διεύθυνσης για τις Δραστηριότητες της ΕΤΕπ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επικείμενη συνάντηση του κ. Πατούλη  με στελέχη της Τράπεζας η οποία θα λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες, στο Λουξεμβούργο.

Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, η χρηματοδότηση δράσεων για ζητήματα νευραλγικά που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ΕΤΕπ θα είναι από τα κύρια  στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει η Περιφέρεια Αττικής από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησής της.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από την παρουσία του κ.Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Στιγμιότυπο 2 από την παρουσία του κ.Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Στιγμιότυπο 3 από την παρουσία του κ.Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Στιγμιότυπο 4 από την παρουσία του κ.Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Στιγμιότυπο 5 από την παρουσία του κ.Πατούλη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Μετάβαση στο περιεχόμενο