Τον συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση των έκτατων καιρικών φαινόμενων ενόψει της χειμερινής περιόδου, συζήτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Print Friendly, PDF & Email

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων  από την εκδήλωση πλημμυρικών, σεισμικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετών για την περίοδο 2016 -2017, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης, υπό τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Δήμων Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: από το Α.Τ. Αμαρουσίου, ο Υπαστυνόμος Γιώργος Ξηρός, από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό, ο Διοικητής, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος και από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ο Αναστάσιος Χαχλάκης.
Επίσης παραβρέθηκαν από τον ΟΑΣΠ, η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης  Χρύσα Γκουντρομίχου και ο  Νίκος Καρβελέας και από τον ΣΠΑΠ ο Πρόεδρος Βλάσσης Σιώμος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Σπύρος Δημητρίου και η Φωτεινή Γιαννακοπούλου. Από τον Κυνηγητικό Σύλλογο, ο Αλέξανδρος Κόκκαλης και οι εθελοντές  της Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Θυμάκης, Δήμητρα Κατεργάρη.
Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Κόκκαλης, Αθανάσιος Βελής, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας  Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πέτρος Κόνιαρης, Γεώργιος Ζήκος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης στην εισήγησή του ζήτησε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την θωράκιση της πόλης, απέναντι σε απρόβλεπτα φαινόμενα έκτακτης ανάγκης.

«Είμαστε εδώ για να συντονίσουμε το έργο μας και να δούμε πόσο έτοιμοι είμαστε για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορούν να επέλθουν από πιθανές έντονες βροχοπτώσεις και  χιονοπτώσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και άλλες μορφές καταστροφών έκτακτης ανάγκης που απευχόμαστε,, όπως είναι οι σεισμοί.»

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «η ανταποδοτικότητα σε οικονομικούς πόρους  της Περιφέρειας προς το Δήμο Αμαρουσίου είναι ελάχιστη», αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη και για τα οποία έχουν κατατεθεί ώριμες μελέτες, αλλά και στην παραχώρηση μηχανημάτων που θα ενισχύσουν τον τομέα πρόληψη κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες.

Ευχαρίστησε επίσης, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την ετοιμότητα κατά τη θερινή περίοδο, όπου στο Μαρούσι εκδηλώθηκαν 25 «περίεργες πυρκαγιές», που χάρη -όπως ανέφερε- στην επαγρύπνηση και στις συντονισμένες ενέργειες όλων των υπηρεσιών απεφεύχθησαν τα χειρότερα.

Ο Διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, υπογράμμισε ότι η υπηρεσία είναι ετοιμοπόλεμη να επέμβει όπου χρειασθεί, ενώ ο  κ. Γιώργος Ξηρός από το Α.Τ. Αμαρουσίου επεσήμανε ότι είναι βασικό στοιχείο, ο συντονισμός και η συνεργασία όλων,  καθώς και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των εμπλεκόμενων.

Από την Περιφέρεια Αττικής ο κ. Αναστάσιος Χαχλάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των έκτατων φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ κ. Βλάσσης Σιώμος δήλωσε ότι «υπάρχει ο εξοπλισμός και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου χρειασθεί».

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης του ΟΑΣΠ. κα Χρύσα Γκουντρομίχου αναφέρθηκε στην προετοιμασία και στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση ενός σεισμικού γεγονότος, σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΑΣΠ.
Ειδικότερα, ανέλυσε θέματα όπως: η ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοτών σε μεγάλους χώρους συνάθροισης όπως τα νοσοκομεία, ο καθορισμός των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση στέγαση των πολιτών σε περίπτωση σεισμού, αλλά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των υπευθύνων σε περίπτωση  βλάβης του δικτύου.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης για το θέμα αυτό προανήγγειλε ότι θα οργανωθεί μία ανοικτή συνάντηση ενημέρωσης των συλλόγων , των σχολικών επιτροπών και άλλων φορέων, καθώς και η σύνταξη μελέτης με όλα τα θέματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες.

 

Σχετικά αρχείαΣυνεδρίαση, υπό τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία εκπροσώπων του ΣΠΑΠ και του ΟΑΣΠ

Μετάβαση στο περιεχόμενο