Την αντιπυρική προετοιμασία του Σ.Π.Α.Π και τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο πυροπροστασίας, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Πατούλης, στην ευρεία σύσκεψη για την πολιτική προστασία

Print Friendly, PDF & EmailΣτη σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου για το 2014 που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης.O Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης, κατά την παρέμβασή του στη σύσκεψη.O Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Β. Παπαγεωργίου, και ανώτατους αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


 


Στη συνάντηση – σύσκεψη για την προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος και των συναρμόδιων φορέων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδέσμων, ενόψει της έναρξης την 1η Μαΐου της αντιπυρικής περιόδου με στόχο την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων πολιτικής προστασίας συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) Γιώργος Πατούλης.


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προεδρεύοντος του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, με τη συμμετοχή, επίσης, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Εμμανουήλ Αγγελάκα. Στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης εξετάστηκαν μέτρα και προτάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των διαθέσιμων δυνάμεων σε επίπεδο δασοπροστασίας και σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την έγκαιρη επέμβαση σε περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς και την άμεση και αποτελεσματική καταστολή τους.


Επιβεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν, επίσης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους επίσημους φορείς πολιτικής προστασίας σε επίπεδο διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γιώργος Πατούλης, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος στις δασικές περιοχές στη ζώνη ευθύνης του τόσο σε επίπεδο προφύλαξης από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας σε κάθε περιστατικό φωτιάς, όπως προκύπτουν και από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών. Με στόχο την αποτελεσματική πυροπροστασία και το τρέχον έτος ο κ. Πατούλης, εστίασε στη διασφάλιση ενός αξιόπιστου μηχανισμού προστασίας, στην ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου δικτύου επιτήρησης των δασικών περιοχών και στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εθελοντικών ομάδων και συνδέσμων προστασίας περιβάλλοντος.


Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης ο Γιώργος Πατούλης, επικεντρώθηκε, επίσης, στη συντήρηση και αποκατάσταση των δασικών και επαρχιακών οδών από μέρους του Δασαρχείου, στον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, αλλά και στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για δράσεις πολιτικής προστασίας, για τα οποία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως ενημέρωσε.


Παρουσιάζοντας κεντρικά σημεία από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Συνδέσμου για το 2014, έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και την άμεση και συντονισμένη απόκριση τους σε επιτελικό, και επιχειρησιακό επίπεδο. Για το 2014, ιδιαίτερη μνεία έκανε στη μελέτη πυρανίχνευσης για το Πεντελικό όρος μέσω νέων τεχνολογιών που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από τον Σ.Π.Α.Π και ήδη έχουν υπάρξει και σχετικές συνεννοήσεις με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Αττικής.


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, επίσης, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Βασίλη Παπαγεωργίου, του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Φουντά, ανώτατων αξιωματούχων του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημάρχων της Ανατολικής και του Βορείου Τομέα Αττικής, εκπροσώπων από την Περιφέρεια και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο