Θ. Αμπατζόγλου: «Αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το Μαρούσι στη Νέα Εποχή»

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα «Αμαρυσία» (αρ. φύλλου: 2636 – 2/1/2021)

Θ. Αμπατζόγλου: «Αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το Μαρούσι στη Νέα Εποχή»

 

Σε συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόλου αναφέρεται σε όσα θεωρεί τα σημαντικότερα σημεία της μέχρι τώρα θητείας του, κάνοντας έναν συμπυκνωμένο απολογισμό έργου, ενώ παραθέτει τους άξονες και τους στόχους της διοίκησής του για τη χρονιά που μόλις μπήκε. Παράλληλα, μας δίνει την είδηση ότι παραλήφθηκαν τα τρία καινούρια λεωφορεία για τη Δημοτική Συγκοινωνία, με τις σχετικές αποκλειστικές φωτογραφίες, ενώ δεν παραλείπει να προτρέψει τους Μαρουσιώτες να προσέλθουν στο Κέντρο Υγείας της πόλης και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

 

Κύριε Αμπατζόγλου, φεύγει ένα δύσκολο έτος το 2020. Είστε ευχαριστημένος από την πρώτη σας χρονιά στα ηνία του Δήμου Αμαρουσίου; Καταφέρατε όσα θέλατε εν μέσω πανδημίας;

Κύριε Μπεθάνη, το 2020 ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση μιας φονικής πανδημίας που ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη να λειτουργήσουν σε έκτακτες συνθήκες. Το βάρος στη χώρα μας – ιδιαίτερα το φορτίο της προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων- το σήκωσαν οι Δήμοι. Το Μαρούσι χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή για τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά του και διακρίθηκε σε αυτό τον τομέα, όπως και εσείς αναδείξατε στο αφιέρωμά σας για την Κοινωνική Πολιτική των Δήμων. Προστατέψαμε με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη.

Ο Δήμος μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και αυτό πράττει και σήμερα, με τη συνδρομή ενός ισχυρού δικτύου χορηγών και εθελοντών, που με την επίβλεψη των κοινωνικών μας υπηρεσιών στηρίζουν καθολικά κάθε Μαρουσιώτη που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από την άλλη, με συνεχείς απολυμάνσεις και καθαρισμούς στους κοινόχρηστους αλλά και δημοτικούς χώρους, τα σχολεία και τη δημοτική συγκοινωνία, προασπίσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε το κοινωνικό σύνολο, ενώ καταφέραμε, παρά τις μηχανογραφικές δυσκολίες, να εξυπηρετήσουμε ικανοποιητικά τους πολίτες από απόσταση.

Όσον αφορά στο δημοτικό μας έργο, σαφώς επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση. Αυτό όμως αφορούσε κυρίως σε κάποιες καθυστερήσεις και όχι σε ακύρωση προγραμματισμένων εργασιών. Ο απολογισμός του έργου μας είναι μεγάλος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κομβικός για τα επόμενα χρόνια.

 

Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία σας;

Η πρώτη πρόκληση επί τη αναλήψει των καθηκόντων μας ήταν η πιεστική τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων και αναγκαίων σχετικών ρυθμίσεων. Δίχως αυτές ο Δήμος μας σήμερα θα ήταν αντιμέτωπος με αναγκαστικές κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών, ως συνέπεια δικαστικών αποφάσεων. Με κατάλληλες διαπραγματεύσεις -σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις δανείων- καταφέραμε να διαγράψουμε από τις πλάτες του Δήμου και των Μαρουσιωτών κατ’ επέκταση, χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου έκτασης 25 στρεμμάτων και την άρση ομηρίας των ιδιοκτητών στην περιοχή της Ήλιδας. Αυτές οι ενέργειες, ήταν ενέργειες που έδειξαν τη βούλησή μας για νοικοκύρεμα. Έτσι καταφέραμε και, συνεχίζοντας το πρόγραμμα εξυγίανσης των τελευταίων ετών, να μην έχουμε καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή στην Εφορία, στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή στις Τράπεζες.

Ο επόμενος σημαντικός στόχος ήταν η εφαρμογή του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής, από τον οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε εξαιρεθεί, όμως δεν το κάναμε, αφού έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Ενάντια σε πολλές αντιξοότητες όπως η γραφειοκρατία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η καθυστέρηση σε πολλές τρίτες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και εργολάβους, λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ολοκαίνουργια παραρτήματα των νηπιαγωγείων μας, αποφορτίζοντας τα υφιστάμενα και προσφέροντας ταυτόχρονα χώρους σύγχρονους και ασφαλείς στα νήπια και προνήπια Μαρουσιωτάκια.

Αναγνωρίζοντας πως το Μαρούσι αποτελεί το περισσότερο επιβαρυμένο κυκλοφοριακά προάστιο του Βορείου Τομέα Αθηνών, δεν θα μπορούσε να μην είναι προτεραιότητά μας η προσπάθεια για εκείνα τα έργα που θα αποφορτίσουν αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα. Καταφέραμε, συμπράττοντας με τους όμορους Δήμους, να επιταχύνουμε τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης της οδού Κύμης και σύνδεσής της με την Εθνική Οδό και την επανεκκίνηση του σχεδιασμού για την επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό έως το Μαρούσι.

Προμηθευτήκαμε 3 ολοκαίνουργια λεωφορεία νέας τεχνολογίας ως πρώτο βήμα ανανέωσης του πεπαλαιωμένου στόλου Δημοτικής Συγκοινωνίας και εκπληρώνοντας τη μεγάλη ανάγκη για περισσότερα δρομολόγια, σε συνδυασμό με την επικείμενη πρόσληψη οδηγών.

Απέδωσαν οι συντονισμένες ενέργειές μας για χρηματοδοτήσεις έργων και πετύχαμε: Την κατασκευή δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων στο Νέο Τέρμα Αμαρουσίου ύψους 1.7 εκατ. ευρώ. Την επέκταση και κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου ύψους 1.5 εκατ. ευρώ. Την ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αμαρουσίου ύψους 720 χιλ. ευρώ. Την ανακατασκευή και αξιοποίηση της Βίλας Λουμίδη ύψους 556,5 χιλ. ευρώ. Και τέλος, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το Διαδημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του ΣΒΑΠ του οποίου ο Δήμος Αμαρουσίου είναι μέλος.

Ολοκληρώθηκε η μεταγραφή της πράξης εφαρμογής της περιοχής «Κάτω Σωρός – Τύμβος – Μαρμαράδικα» για την αξιοποίηση των ακίνητων και την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Με συντονισμένες προσπάθειες τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και επιλύσαμε πρόβλημα που κρατούσε σε ομηρία εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής του Κάτω Σωρού.

Ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης της Γραμμής Δημότη. Η περάτωσή του, τους πρώτους μήνες του 2021, θα επιφέρει σημαντική διευκόλυνση στο καθημερινό έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Εκτελείται η πρώτη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων ή/ και σημειακών επισκευών σε κομβικούς δρόμους και ανακατασκευών πεζοδρόμων, που ήδη κάνει τη ζωή στην πόλη πιο εύκολη. Ακολουθεί δεύτερη και μεγαλύτερη εργολαβία για το ίδιο θέμα το 2021.

Στον απολογισμό του έργου μας, ειδική θέση κατέχει, η καθημερινή και μεγάλη μάχη για την καθαριότητα και τη συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου, όπου με νέο προγραμματισμό και ενίσχυση των δυνάμεών μας με μέσα και προσωπικό, βελτιώσαμε σαφέστατα το περιβάλλον που ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Μαρούσι.

Κύριε Μπεθάνη, αποδείξαμε με τον πιο εμφατικό τρόπο, από την πρώτη κιόλας χρονιά της θητείας, πως είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το Μαρούσι στη Νέα Εποχή.

 

Ποιος είναι ο οδικός άξονας των πολιτικών σας για το 2021; Υπάρχουν έργα στον προγραμματισμό σας που θα βελτιώσουν αισθητά τη ζωή των Μαρουσιωτών;

Οι οικονομικές επιτυχίες της χρονιάς που μας πέρασε, μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές μαξιλάρι και μια καλή βάση για να εκτελέσουμε έργα και ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή στο Μαρούσι περισσότερο ασφαλή και όμορφη, με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποχέτευσης, οδοποιίας, κτιριακών υποδομών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 συνολικού ύψους 13.8 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα νέων έργων και μελετών ανέρχεται στο ποσό των 8.3 εκατ. ευρώ και των συνεχιζόμενων έργων στο ύψος των 5.4 εκατ. ευρώ. Πέραν των ιδίων πόρων, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη εγκεκριμένα κεφάλαια από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ κ.ά., ενώ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια Αττικής. Η αναλυτική παρουσίαση των έργων αυτών έλαβε χώρα τόσο στην τελευταία δημοτική επιτροπή διαβούλευσης όσο και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, οπότε πλέον οι πολίτες μπορούν ενημερωθούν και από το site του Δήμου μας. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικοί αναφοράς είναι οι 11 άξονες στους οποίους θα κινηθούμε το 2021 και είναι:

-Αναβάθμιση των πληροφοριακών υποδομών του Δήμου.

-Απόκτηση νέων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

-Ολοκλήρωση του Χωρικού Σχεδίου και ένταξη σε αυτό περιοχών της πόλης.

-Σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης και εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

-Εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Συγκοινωνίας με την αγορά επιπλέον 3 λεωφορείων.

-Υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και στη συνέχεια του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

-Αξιοποίηση του Κτήματος Καρέλλα και του αντίστοιχου Κτήματος στην περιοχή της ΕΤΕΒΑ.

-Δημιουργία Φόρουμ Νέων.

-Ενίσχυση των τομέων του Αθλητισμού & Πολιτισμού και της Κοινωνικής Πολιτικής.

-Ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

-Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών και σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων.

Με στρατηγικό σχεδιασμό και με ορίζοντα τετραετίας, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για το 2021 έρχεται να δώσει απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης, πάντα έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

Κύριε δήμαρχε, κατά τη θητεία σας παρατηρήσαμε διάθεση και πρωτοβουλίες για διαβούλευση με τους Μαρουσιώτες. Πόσο ουσιαστικός είναι αυτός ο διάλογος; Αλήθεια, συμμετέχουν οι πολίτες στη λήψη αποφάσεων;

Το σύνθημα της προεκλογικής μου εκστρατείας ήταν «Ο Πολίτης Πρωταγωνιστής» και αυτός σήμερα είναι ο άξονας της πολιτικής μου κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Δήμου. Όπως μονότονα επαναλαμβάνω, όλοι μας, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, δημοτικοί υπάλληλοι, βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις για να εξυπηρετούμε τον Πολίτη και κανέναν άλλο. Συνεπώς η επαφή με τον πολίτη πρέπει να είναι μια διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία.

Πέραν των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης, οι οποίες όλοι αναγνωρίζουν πως διεξάγονται με μεγάλη συμμετοχή και διάδραση, συναντώ σε εβδομαδιαία βάση συλλόγους από όλο το Μαρούσι, είτε στο γραφείο μου είτε στις γειτονιές τους, προκειμένου να διαμορφώσω εγώ και οι αρμόδιες Υπηρεσίες τη σωστή εικόνα για τα προβλήματα. Τα προβλήματα καταγράφονται και επιλύονται. Και αυτό είναι κάτι που εκφράζεται δημόσια απ’ όλους όσοι έρχονται σε επαφή μαζί μας. Άρα ναι, οι πολίτες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, μας αναφέρουν τις προτεραιότητές τους και εμείς τις λαμβάνουμε υπόψη στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα πρέπει να αναφερθεί και η τακτικότατη επικοινωνία μας με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και η καθιέρωση το 2021 του Φόρουμ της Μαρουσιώτικης νεολαίας, με σκοπό να αποκτήσουν οι νέοι της πόλης μας τη φωνή, τη θέση και τον θεσμικό ρόλο που τους αξίζει.

 

Το Μαρούσι είχε ανέκαθεν έντονη πολιτιστική ζωή. Πόσο επηρεάστηκαν στην εποχή του κορωνοϊού τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου;

Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να εκτελεστούν στο σύνολό τους και την αρτιότητά τους τα προγράμματα και οι ετήσιες δράσεις πολιτισμού του Δήμου μας. Παρ’ όλα αυτά ήταν εφικτό, ανάμεσα στις δύο καραντίνες και πάντα τηρώντας υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να προσφέρουμε στους Μαρουσιώτες πολιτιστικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου στη Βορέειο Βιβλιοθήκη, στα Σπαθάρεια και στο ετήσιο Φεστιβάλ, όπου εκεί, ειδικά λόγω του χώρου του Αίθριου Θεάτρου όπου διεξήχθη, μπόρεσαν να το απολαύσουν αρκετές εκατοντάδες συμπολίτων μας. Σε όλες αυτές τις δράσεις, αλλά και στις επόμενες όπως τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεραμικής ή τη χριστουγεννιάτική φωταγώγηση της πόλης βοήθησε το διαδίκτυο, που έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Μαρουσιώτες και όχι μόνο να απολαύσουν αυτές τις τελετές. Και μιλώντας για διαδίκτυο δεν πρέπει να ξεχνούμε πως τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου συνεχίζονται κανονικά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, κρατώντας σε «ασφαλή» επαφή μαθητές και μέλη όλων των ηλικιών.

 

Πρόσφατα κατηγορηθήκατε από την αντιπολίτευση του Δήμου πως δεν λάβατε μέτρα προκειμένου να διενεργηθούν μαζικά τεστ Covid-19 στο Μαρούσι. Τι απαντάτε; Και με την ευκαιρία, εσείς θα προτρέψετε τους Μαρουσιώτες να εμβολιαστούν;

Δέχομαι κάθε καλόπιστη πρόταση της αντιπολίτευσης και το έχω αποδείξει. Δεν κρατώ τα σκήπτρα της σοφίας, ούτε του αλάθητου. Άλλωστε η έμπρακτη απόδειξη των διαρκών διαβουλεύσεων με όλους τους πολίτες αυτό αποδεικνύει. Δεν μπορώ όμως να μη στηλιτεύσω τις προτάσεις που γίνονται χωρίς πρακτική βάση και που θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά κάποιου κομματικού κοινού. Δεν είναι λοιπόν σοβαρό το αίτημα, ο Δήμος να υποκαταστήσει μια υπηρεσία που παρέχεται μόνο από τον ΕΟΔΥ ή από ιατρικά διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, ο Δήμος δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά μια τέτοια δαπάνη που για να είχε αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι επαναλαμβανόμενη σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κάθε εβδομάδα.

Η απάντησή μας στην υγειονομική θωράκιση του Δήμου βρίσκεται τόσο στη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων από την πλευρά των Υπηρεσιών μας, αλλά και στην ατομική ευθύνη του κάθε Δημότη. Απαντώντας συνεπώς στην ερώτησή σας, ναι προτρέπουμε όλους τους Μαρουσιώτες να εμβολιαστούν. Αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψή μου της προηγούμενης εβδομάδας, στο Κέντρο Υγείας της πόλης μας, όπου διαπιστώσαμε μια εξαιρετική προετοιμασία. Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον των 600 εμβολιασμών την ημέρα και να δημιουργήσει μια πολύ σημαντική άμυνα κατά της πανδημίας. Κανείς δεν πρέπει να κάνει δεύτερη σκέψη πως υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση του Covid-19.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Μαρουσιώτες για το 2021;

Να είναι αισιόδοξοι και κυρίως προσεκτικοί. Να βρίσκονται δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, έτσι ώστε η έξοδος από την κρίση της πανδημίας, να μας βρει όλους υγιείς, περισσότερους ενωμένους και κυρίως Ανθρώπους.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο