Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στην εφημερίδα ‘Αθμόνιο Βήμα’ (Απρίλιος 2010)

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αθμόνιον Βήμα»

Επειδή γνωρίζουμε πόσο πολλές και πιεστικές είναι οι υποχρεώσεις σας, θα θέλαμε κατ’ αρχήν κύριε Δήμαρχε να σας ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο χρόνο που μας παραχωρήσατε ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη, την οποία ως εφημερίδα τη θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική γιατί δεχθήκατε να μιλήσετε για ένα θέμα που δεν προβάλλει εσάς ή το έργο σας, αλλά τον «Καλλικράτη», ένα Νόμο που αφορά το σύνολο της χώρας και που για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ως προς τα βασικά του στοιχεία.

Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε ώστε να μιλήσουμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως είναι ο  «Καλλικράτης», έναν υπό διαμόρφωση Νόμο, που θα επηρεάσει την υπόθεση της Τ.Α. για τα επόμενα τριάντα ή και περισσότερα χρόνια. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι οι άνθρωποι της Τ.Α. καλό είναι πέραν από τα θέματα του Δήμου μας να κοιτάζουμε και παραπέρα, γιατί πρέπει κάποτε να σταματήσει η τακτική του: «να γίνονται πράγματα για εμάς, χωρίς εμάς». Επιτέλους, πρέπει να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το δικαίωμα να αρθρώνουμε λόγο, θέσεις, προτάσεις και άμα αξίζουν να γίνονται σεβαστές.

Σαν γενικό πλαίσιο και φιλοσοφία, ποια είναι η θέση σας για τον «Καλλικράτη»;

Κατ’ αρχήν πιστεύω στον «Καλλικράτη», κάτω όμως από το πρίσμα ότι ο Νόμος πρέπει να προσβλέπει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με τον οικονομικότερο τρόπο. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν μας ότι υπάρχει η εμπειρία από την προηγμένη Ευρώπη, όπου οι μεγαλύτεροι Δήμοι με τη σωστή οργάνωση και τη λογική χρηματοδότηση έχουν καταφέρει τα όσα προανέφερα, τότε κι εμείς μπορούμε και πρέπει να «επενδύσουμε» στον «Καλλικράτη».

Πέραν αυτών, θέλω να σημειώσω ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να κρατηθεί μακριά από κομματικές υστεροβουλίες  για να μη φθαρεί εν τη γενέσει του. Εάν θέλουμε να γίνει αποδεκτός από το λαό, πρέπει η εφαρμογή του να μην εμπλακεί σε κομματικά παιχνίδια με απώτερους ψηφοθηρικούς σκοπούς, αλλά να πρυτανεύσει αυστηρά το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

Επειδή από κυβερνητικές πηγές διαρρέουν διάφορες πληροφορίες για τη χωροθέτηση των νέων Δήμων, πως εκλαμβάνετε αυτές τις διαρροές και εάν ισχύσουν, σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν το Μαρούσι;

Πάγια και κάθετη θέση μου είναι πως δεν πρέπει να υπάρχουν διαρροές μέσα από τον Τύπο για μείζονος σημασίας θέματα. Οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Κι επειδή ο «Καλλικράτης» είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να «σέρνεται» μέσω διαρροών, πιστεύω ότι η αρχή και η ολοκλήρωση της ενημέρωσης πρέπει να γίνεται από τους φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα της Τ.Α., δηλαδή την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ κλπ. Πάντως, επειδή οι διαρροές διαχέονται υπό τη μορφή διαφόρων απόψεων, μένει να διευκρινισθεί από την κυβέρνηση ποια θα είναι τα κατώτατα πληθυσμιακά όρια ενός Δήμου. Από εκεί θα μπορεί να κρίνει κάποιος και ποιες θα είναι χωροθετήσεις.

Με βάση πάντα τις διαρροές και παίρνοντας σαν εκδοχή μια από αυτές, αυτή που θέλει τη γιγάντωση κάποιων όμορων Δήμων από τις συνενώσεις, υπάρχει περίπτωση να επηρεασθεί το Μαρούσι από ένα νέο status quo;

Η σημαντικότητα των «Καλλικρατικών Δήμων» δεν αφορά τη χωροθέτησή τους αλλά έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες που θα αναλάβουν. Το Μαρούσι λοιπόν, στη νέα εποχή της Τ.Α. που ευαγγελίζεται την αυτάρκεια, είναι ο πρώτος Δήμος που έχει πάρει τη διαχειριστική επάρκεια σε όλες τις υπηρεσίες. Υπάρχουν πιστοποιημένες λειτουργίες ISO και μ’ αυτή την έννοια δεν επηρεάζεται απ’ ό,τι κι αν προκύψει πέριξ των διοικητικών του ορίων. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σε θέση να υποδεχθεί οποιονδήποτε άλλο Δήμο βάσει των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία προβληματισμού για την επιτυχία του «Καλλικράτη» είναι το κατά πόσον θα υπάρξει η οικονομική αναβάθμιση και αυτοτέλεια των Δήμων. Από πολλές πλευρές εκφράζεται ο προβληματισμός για το κατά πόσον και από που θα προέλθουν οι αναγκαίοι πόροι. Εσείς, τι έχετε να πείτε επ’ αυτού;

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τα ζητήματα  που αφορούν τα οικονομικά θέματα. Απ’ ό,τι διαφαίνεται, κάποιες από τις αρμοδιότητες των Νομαρχιών και της κεντρικής εξουσίας θα περιέλθουν στους Δήμους. Βέβαια, η μέχρι τώρα εμπειρία μας θα έλεγα ότι είναι τραυματική, υπό την έννοια ότι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων δεν έφερε και τους ανάλογους πόρους.

Πρέπει να σας επισημάνω πως σήμερα το ποσοστό που περιέρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Α.Ε.Π. είναι στα πλαίσια του 3,5%. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει -τουλάχιστον- ο διπλασιασμός του ποσοστού αυτού, δηλαδή να φθάσει το 7%, το οποίο μη νομίζετε ότι είναι υπερβολικό σαν απαίτηση. Κι αυτό το λέω γιατί στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 45%, οπότε αντιλαμβάνεσθε τι χάος μας χωρίζει από την πολιτική και τη νοοτροπία εκείνων των κρατών που τα θεωρούμε ιδανικούς εκφραστές της Τ.Α.

Ο «Καλλικράτης» πρωτίστως σημαίνει τον καταλυτικό περιορισμό των Δήμων. Αυτό τι θα σημάνει γα τη σημερινή τους υπαλληλική  διάρθρωση;

Απ’ ό,τι φαίνεται, πολλοί  υπάλληλοι από τις Νομαρχίες με τις ανάλογες αρμοδιότητες που θα εξυπηρετούνται πλέον από τους Δήμους, θα μετακινηθούν σ’ αυτούς. ʼρα θα υπάρξει μια σημαντική συσσώρευση υπαλλήλων. Εμείς είμαστε κατά των ελαστικών μορφών εργασίας και υπέρ των σταθερών εργασιακών δικαιωμάτων που θα προσδίδουν εργασιακή εξασφάλιση στους απασχολούμενους. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω και να τονίσω, ότι η οποιαδήποτε μείωση του σημερινού προσωπικού δεν θα είναι ευθύνη των Δήμων, αλλά καθαρά της Κυβέρνησης που θα πρέπει να σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και κοινωνική ευαισθησία πάνω απ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογικό αυτοδιοικητικό έτος και ο «Καλλικράτης» ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα, βλέπετε να εφαρμόζεται από εφέτος και σε όλα τα Αυτοδιοικητικά επίπεδα;

Απ’ ό,τι φαίνεται κι απ’ ό,τι διαρρέεται, η απόφαση της Κυβέρνησης κατατείνει προς την άμεση εφαρμογή του. Από τη δική της πλευρά η ΚΕΔΚΕ, μετά από τρεις αλλεπάλληλες ετήσιες συνεδριάσεις έχει πει καθαρά τις απόψεις της, τις οποίες έχει καταθέσει με σαφήνεια στην Κυβέρνηση. Εδώ πρέπει να σταθώ σ’ ένα κομβικό -κατά την άποψή μου- σημείο, που έχει να κάνει με τη δημόσια διαβούλευση. Επειδή ο «Καλλικράτης» δεν είναι ένας ακόμη Νόμος αλλά θα πρόκειται για κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, ρηξικέλευθο θα το χαρακτήριζα, με προοπτική εφαρμογής για πάρα πολλά χρόνια, που θα κουβαλάει μαζί του τεράστιες προεκτάσεις, πρέπει η Κυβέρνηση να του διασφαλίσει την απρόσκοπτη και με τους λιγότερους κλυδωνισμούς καθιέρωσή του.

Δηλαδή, βλέπετε να δημιουργούνται κλυδωνισμοί;

Με βάση τις εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος και αναφέρομαι στον «Καποδίστρια», θα είναι έκπληξη να περάσει ο Νόμος αβρόχοις ποσίν. Φυσιολογικά θα υπάρξουν αντιρρήσεις και ίσως αντιδράσεις. Γι’ αυτό απαιτείται να διατεθεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για δημόσια διαβούλευση από τις τοπικές κοινωνίες αμέσως μόλις γνωστοποιηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κυβέρνηση δηλαδή, οι λεπτομέρειες του Νόμου.

Σωστό αυτό που λέτε, αλλά εκφράζω το φόβο, μήπως μια μακρά διαβούλευση σημάνει την εις μάκρος και ατελέσφορη περιήγησή του στις τοπικές κοινωνίες;

Σίγουρα πάντα επικρέμεται ο κίνδυνος που προαναφέρατε, αλλά εάν σκεφτούμε πως για τον καθορισμό της χρήσης γης σε μια γειτονιά η δημόσια διαβούλευση διήρκεσε ένα εξάμηνο, δεν είναι δυνατόν ένα Νόμο που θα σημαδέψει ολόκληρη τη χώρα και το σύνολο των κατοίκων της για κάποιες δεκάδες χρόνια να τον περάσουμε χωρίς τη συμμετοχή και τις προτάσεις του ίδιου του λαού που θα κληθεί να τον στηρίξει.

Με βάση αυτά που έχουν ανακοινωθεί από επίσημα χείλη, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το σήμερα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πιο σημαντική αλλαγή θα είναι οι αιρετοί Περιφερειάρχες. Εδώ θα έχουμε να κάνουμε -πλέον- με παντοδύναμους υπερτοπικούς παράγοντες που θα κληθούν να διαχειρισθούν σημαντικά κονδύλια και να ασκήσουν αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στη δικαιοδοσία της κεντρικής εξουσίας. Γι’ αυτό οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι ώστε να κρίνουν και να επιλέξουν με σύνεση, παραμερίζοντας το θυμικό και προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου τους.

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε και πάλι για το χρόνο που μας διαθέσατε κι ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε στο άμεσο μέλλον, μιλώντας αυτή τη φορά για τα σχέδια και τα οράματά σας για το Μαρούσι. Ξέρετε, είναι ωραίο οι κάτοικοι να μαθαίνουν «από πρώτο χέρι» αυτά που τους αφορούν, ειδικά σε μια δύσκολη από πολλές πλευρές περίοδο.

Με τη σειρά μου θα σας ευχαριστήσω κι εγώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας και θα είμαι στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε αποκλειστικά για το Μαρούσι μας και τα σχέδια της Διοίκησής μας γι’ αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο