Συνέντευξη Δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γιώργου Πατούλη στην εφημερίδα ‘Ερμής του Αμαρουσίου’ (Ιούλιος 2010)

Print Friendly, PDF & Email

Κύριε Δήμαρχε, ήταν έκπληξη η απόφαση που πήρατε για το μέλλον των εργαζομένων στην ΔΕΑΔΑ. Αναμενόταν προφανώς να ανακοινώσετε λίστα πλεοναζόντων. Εσείς πήρατε ευνοϊκή απόφαση για όλους τους εργαζόμενους. Θα θέλαμε μια δήλωσή σας για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Με την απόφασή μας να μετακινηθούν οι 207 εργαζόμενοι στη ΔΕΑΔΑ, που είχαν κατοχυρώσει εργασιακά δικαιώματα μέχρι τις 31.12.2005, στο Δήμο, στα Νομικά του Πρόσωπα και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του, βάλαμε οριστικά τέλος στην πολύχρονη εργασιακή ομηρία τους. Διασφαλίζοντάς τους για πάντα μόνιμη και σταθερή εργασία και βέβαιο εργασιακό μέλλον.

Με τη μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου σε κοινή ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ, όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, είχαμε τη δυνατότητα, είτε να μεταφέρουμε το πλεονάζον προσωπικό εκτός Δήμου, ή να το μεταφέρουμε, όπως και γίνεται, στο Δήμο, στα Νομικά Πρόσωπα του και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.

Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες που επηρεάζουν την οικονομική επάρκεια, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία του Δήμου, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ύφεση που διέρχεται η χώρα, οι αλλαγές που επιφέρει το πρόγραμμα Καλλικράτης στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των εργαζομένων στη  Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μειωμένη απόδοση πόρων από την Κεντρική Εξουσία προς τους ΟΤΑ, καθώς και η στασιμότητα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ και άλλων εθνικών προγραμμάτων (ΘΗΣΕΑΣ), σε συνδυασμό με τα οικονομικά βάρη από τα χρέη του παρελθόντος που κληρονόμησε η Διοίκησή μας, δώσαμε λύση σε ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που αφορούσε δεκάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Παραμείναμε για άλλη μια φορά απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και ανταποκριθήκαμε σε όσα είχαμε υποσχεθεί, δίνοντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Έκπληξη θα ήταν να συνέβαινε κάτι διαφορετικό. Εμείς, σ’ αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και τη σημερινή αντιπολίτευση που βάζει πάνω απ’ όλα τα μικροπαραταξιακά συμφέροντα και τις πελατειακές σκοπιμότητες, έχουμε αποδείξει ότι δεν εκμεταλλευόμαστε την αγωνία των εργαζομένων.

Η ευαισθησία μας, άλλωστε, αποδείχθηκε περίτρανα και στην απόφαση που λάβαμε το 2008 για τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργασίας, με την οποία 270 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Δήμο και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ενώ με ενέργειές μας οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν με πλήρη δικαιώματα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Κάτι για το οποίο και τότε οι σύλλογοι των εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Η σύμβαση του δανείου των 14 εκ. ευρώ ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία. Μιλήστε μας για την αναγκαιότητά του.

Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Δήμος Αμαρουσίου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση, μετά και τη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 30%-40%, να ασφυκτιά οικονομικά. Πολύ περισσότερο, όταν ο Δήμος μας κουβαλά επιπρόσθετα και τη «βαριά» κληρονομιά ενός τεράστιου χρέους από το παρελθόν.

Προκειμένου να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες μας και να παράγουμε έργο σε όλο το Μαρούσι, προχωρήσαμε με διαφανείς διαδικασίες (όπως και στην περίπτωση της αναχρηματοδότησης των παλιών δανειακών μας υποχρεώσεων όπου είχαμε διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό), στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη δανείου ύψους 14.000.000 ευρώ.

Δεδομένης της δυσμενούς συγκυρίας, υπήρξε μόνο μία τράπεζα όπου εξεδήλωσε ενδιαφέρον συνεργασίας, με την οποία και συνάψαμε το δάνειο, με ιδιαίτερα μάλιστα ευνοϊκούς για τον Δήμο μας όρους.

Σκοπός του δανείου είναι πρώτον, η αποπληρωμή οφειλών του Δήμου Αμαρουσίου προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (ΔΕΑΔΑ) έως του ποσού των  10.000.000 €, οι οποίες απορρέουν από τις Προγραμματικές Συμβάσεις που έχουν συναφθεί με το Δήμο Αμαρουσίου για την εκτέλεση υπηρεσιών καθαριότητας το 2008, 2009 και 2010.

Και δεύτερον, η καταβολή έως 4.000.000 € για την κάλυψη του συνόλου του ποσού της αύξησης της θυγατρικής ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Αμαρουσίου, «ʼθμονο».

Σ’ αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί των προηγούμενων διοικήσεων, τα χρήματα που δανειζόμαστε δεν προορίζονται ούτε για να αγοράσουμε ακίνητα που δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε, ούτε για να πληρώσουμε μισθούς ακριβοπληρωμένων συμβούλων, ούτε για να τα σπαταλήσουμε σε έργα αμφιβόλου ποιότητας.

Προορίζονται είτε για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου και την παροχή υπηρεσιών, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είτε για να πληρώσουμε χρέη του παρελθόντος.

Στη δική μας τριετία, την περίοδο 2007-2009 δανειστήκαμε 37,2 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτά πληρώσαμε σπασμένα του παρελθόντος. 42 εκατομμύρια ευρώ πληρώσαμε το διάστημα αυτό στις Τράπεζες, για την αποπληρωμή των δανείων του παρελθόντος. 5 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα δανειστήκαμε. Ενώ επιπλέον πληρώσαμε άλλα 21 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προς τις δημοτικές του επιχειρήσεις.

Και εξοφλήσαμε, μεταξύ άλλων και το δάνειο προς την τράπεζα ΜΠΕΡ ΣΤΕΡΝΣ,  εξοικονομώντας περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τη συνολική οφειλή.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι «πληρώνουμε» κυριολεκτικά και μεταφορικά σήμερα με αυτά τα δάνεια και γιατί είναι τόσο αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς σ’ αντίθεση με τις διοικήσεις του παρελθόντος εφαρμόζουμε ένα άλλο μοντέλο οικονομικής λειτουργίας.

Ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται σε υψηλότοκα δάνεια και ακριβά δημοτικά τέλη.

Αλλά στη διεκδίκηση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα  για έργα και παρεμβάσεις στην πόλη μας. Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Στην κατακόρυφη μείωση των δαπανών μας.

Στέλνοντας σε όλο το Μαρούσι μήνυμα οικονομίας, διαφάνειας, νοικοκυρέματος και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ που μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τις διοικήσεις του χθες.

Ποια είναι η αίσθησή σας για το προεκλογικό κλίμα στο Μαρούσι, σήμερα; Οι Μαρουσιώτες πρέπει να προετοιμαστούν για εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιό σας;

Την ώρα που στην πατρίδα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι κυρίαρχο ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο, είναι απολύτως λογικό οι πολίτες -όχι μόνο του Αμαρουσίου- να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητάς τους και πολύ λίγο στις επερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Πολύ περισσότερο όταν, με εξαίρεση τον δικό μας συνδυασμό «Μαρούσι, Ανθρώπινη Πόλη», που έχει προ πολλού ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών με εμένα επικεφαλής, οι υπόλοιποι υποψήφιοι είτε δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν είτε επιζητούν με αγωνία να λάβουν το κομματικό χρίσμα.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας που απλώνεται σε όλο το  Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά. Έργο που από την καθημερινή επαφή που έχω  με τους πολίτες του Αμαρουσίου ξέρω ότι αναγνωρίζεται γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα επιβραβευτεί με μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις προσεχείς εκλογές.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε.

Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και επαφή με όλες τις υγιείς δυνάμεις της   πόλης. Τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Απόφασή μου είναι να ενισχύσουμε κι άλλο την ομάδα του συνδυασμού μας. Με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να εκφράσουμε ακόμη καλύτερα την τοπική κοινωνία.

Πλάι στους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, οι οποίοι εφόσον θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι δικαιωματικά θα έχουν θέση στο ψηφοδέλτιο μας, θα αγωνιστούν νέα πρόσωπα απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, από κάθε κοινωνική τάξη και επαγγελματική ομάδα. Περισσότερες γυναίκες και νέοι σε ηλικία, αλλά γεμάτοι με ζωντάνια και διάθεση για προσφορά.

Όλους θα μας συνδέουν κοινές αρχές και αξίες. Αλλά κυρίως η αγάπη για το Μαρούσι και η πίστη στις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως πόλη και ως πολίτες.

Και δεσμεύομαι αυτή η ισχυρή ομάδα του συνδυασμού μας, να είναι διαρκώς -με πρώτο εμένα- κοντά στους πολίτες. Με συνέπεια, μετριοπάθεια, διεκδικητικό πνεύμα και αποτελεσματικότητα. Όπως το έχουμε πράξει μέχρι σήμερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο