Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του Δήμου; Σε ποιους τομείς δίνετε μεγαλύτερη έμφαση;
Στο σχέδιο μας για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας λαμβάνονται υπόψη τα θετικά στοιχεία που διαθέτει η πόλη, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξή της, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, οι διαφορές στην οικιστική οργάνωση του Δήμου, τόσο ποιοτικές όσο και σε επίπεδο πυκνότητας, καθώς και οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι μεγάλοι υπερτοπικοί άξονες κυκλοφορίας στον οικιστικό ιστό της πόλης, για τις οποίες και αναζητούνται λύσεις που θα βελτιώσουν τη συνοχή και την ασφάλεια της τοπικής κυκλοφορίας του Δήμου.
Η βασική ιδέα της στρατηγικής μας είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συνεκτικού ιστού με διακεκριμένες τις λειτουργίες και τις χρήσεις του, αλλά όχι διασπασμένες. Με μορφολογικά στοιχεία που θα διαφοροποιούν την κάθε περιοχή από την άλλη, προσδίδοντας της χαρακτήρα και ύφος, αλλά με κοινές αρχές, όπως η ενίσχυση του πρασίνου, η χρησιμοποίηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, η μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η δημιουργία ελεγχόμενων χώρων στάθμευσης, η χρήση ποδηλάτου, ως μέσον φιλικό προς το περιβάλλον.
Τα σημεία κλειδιά της στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης του Αμαρουσίου είναι:
Πρώτον η ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, μια παρέμβαση για την οποία έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή της. Σκοπός αυτής της ανάπλασης είναι η μετατροπή του κέντρου σε Μητροπολιτικό Κέντρο και η σύνδεσή του με όλη την περιοχή του ʼνω Αμαρουσίου, χάρη στην υπογειοποίηση της Κηφισίας και στη δημιουργία πεζοδρόμων.
Δεύτερον, η άμεση και εύκολη πρόσβαση στο Δάσος Συγγρού , για το οποίο τίθεται ως πρωταρχικός στόχος η διαφύλαξη του δασικού του χαρακτήρα.
Τρίτον, η διατήρηση του υπερτοπικού πολεοδομικού κέντρου στη συμβολή της Αττικής Οδού με τη Λεωφόρο Κηφισίας και η μετατροπή του σε επιχειρηματικό πάρκο, με διακεκριμένες χρήσεις, οργάνωση του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, με μέριμνα για την στάθμευση.
Τέταρτον, η ανάδειξη των υπόλοιπων πράσινων πόλων της πόλης.
Πέμπτον, η ανάδειξη της γειτονιάς ως στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης.
Ουσιαστικά το στρατηγικό σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες.
Ό πρώτος άξονας είναι οι παρεμβάσεις τοπικού τύπου, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι τοπικά σχεδιασμένες και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την κάθε γειτονιά ανθρώπινη και λειτουργικά αυτόνομη. Διασφαλίζοντας όμως την εύκολη και άμεση πρόσβαση προς το κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις άλλες γειτονιές. Στόχος είναι η κάθε γειτονιά να διαθέτει το δικό της πάρκο, περισσότερο πράσινο, τη δική της παιδικά χαρά, τις δικές της κοινωνικές υποδομές, τους κατάλληλους ελεύθερους χώρους, να είναι σωστά φωτισμένη, να διαθέτει καλά συντηρημένο και ασφαλές οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών. Αλλά και απαραίτητες υποδομές, όπως αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου είναι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο σύνολο της πόλης που θα διασφαλίζουν την εύκολη κίνηση σε όλο το Μαρούσι, με την δημιουργία κατάλληλων χώρων στάθμευσης. Με μεγάλο φιλόδοξο στόχο, που θα είναι προσπάθεια έντονης διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, αφού πρόκειται για παρέμβαση μεγάλου οικονομικού κόστους, τη λειτουργική ενοποίηση της πόλης που σήμερα είναι τριχοτομημένη εξαιτίας της ύπαρξης της Κηφισίας, της Αττικής Οδού και των γραμμών του ΗΣΑΠ.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει τους τρόπους χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων.
Για τα έργα τοπικής κλίμακας θα διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε μέσα από εθνικά προγράμματα, κάτι που έχουμε ως διοίκηση μέχρι σήμερα πετύχει. Αντικείμενο διεκδίκησης από την Κεντρική Εξουσία θα είναι οι πόροι χρηματοδότησης των μεγάλων παρεμβάσεων που η πόλη μας άλλωστε δικαιούται αντισταθμιστικά από το Κράτος, το οποίο με τις παρεμβάσεις του τα προηγούμενα χρόνια αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας.
Σε μια κρίσιμη για τον τόπο αλλά και την πόλη μας περίοδο, ο Δήμος Αμαρουσίου προετοιμάζεται έγκαιρα για να ανταποκριθεί με συνέπεια στην εντολή του Μαρουσιώτικου λαού. Καθαρή εντολή για να γίνει το Μαρούσι ξανά ανθρώπινη πόλη.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η δική σας συνεισφορά κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
Θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 39 μηνών έχουμε ως Διοίκηση προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις , που οδηγούν την πόλη μας μπροστά.
Δώσαμε προτεραιότητα, στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου μας.
Διεκδικήσαμε με επιτυχία από την Κεντρική Εξουσία πάνω από 30.000.000 ευρώ, που διατέθηκαν για έργα σε όλη την πόλη. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πάρει τόσα χρήματα από το Κράτος.
Δώσαμε έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου μας. Η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών τα 3 αυτά χρόνια αλλά και η απαλλαγή πολλών κοινωνικών ομάδων από την καταβολή τους. Οι 13 Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί ( 4 από τους οποίους εγκανιάστηκαν το τελευταίο διάστημα) και τα 1000 παιδιά που φιλοξενούμε. Το Δημοτικό μας Ασθενοφόρο.
Το Δημοτικό μας Πολυιατρείο.
Οι νέες παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά.
Τα 2 νέα ΚΑΠΗ που εγκαινιάσαμε.
Τα προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης που υλοποιούμε.
Οι 4500 συμπολίτες μας που συμμετέχουν στα προγράμματα του Αθλητικού μας Οργανισμού και οι 1900 στα αντίστοιχα του Πολιτισμού και του Δημοτικού μας Ωδείου. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν το έργο μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Το Μαρούσι είναι μια πραγματικά καθαρή πόλη, κι αυτό το πετύχαμε αφενός με την ενίσχυση του εξοπλισμού μας ( 7 νέα απορριμματοφόρα), κι αφετέρου με την αξιοποίηση του προσωπικού μας.
Πετύχαμε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για τις επιδόσεις μας σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και ποιότητας υπηρεσιών.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά.
Η λειτουργία της «Γραμμής Δημότη- 15321», μέσα από την οποία έχουμε επέμβει κι έχουμε δώσει λύσεις σε περισσότερα από 15.000 αιτήματα συμπολιτών μας.
Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, μέσα από την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος τοποθέτησης 900 νέων φωτιστικών σωμάτων, μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης και φιλικών στο περιβάλλον.
Τα έργα αποχέτευσης σε όλο το Μαρούσι και η σύνδεση εκατοντάδων νοικοκυριών με το δίκτυο.
Τα αντιπλημμυρικά έργα, που δίνουν λύση σε γειτονιές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όταν βρέχει.
Το νέο σχέδιο χρήσεων γης που βάζει τέλος στην άναρχη και χωρίς σχέδιο πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης. Το σχέδιο αυτό δίνει προτεραιότητα στην προστασία των χρήσεων κατοικίας.
Η δημιουργία 2 νέων ΚΕΠ, σε Ανατολικό Μαρούσι και στις Εργατικές Πολυκατοικίες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Οι δεκάδες διανοίξεις νέων δρόμων και οι ασφαλτοστρώσεις εκατοντάδων ακόμη, σε όλο το Μαρούσι.
Η ανάπλαση και αναμόρφωση πάρκων και πλατειών σε όλο το Μαρούσι, από το Κέντρο ως και την κάθε γειτονιά ξεχωριστά, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ενίσχυση της Δημοτικής μας Συγκοινωνίας με νέα οχήματα καθώς και η καθοριστική μας συμβολή στη δημιουργία της Διαδημοτικής Συγκοινωνίας στα Βόρεια Προάστια.
Η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της πυροπροστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, με 2 νέα πυροσβεστικά οχήματα και άλλα ειδικά οχήματα, μέσα από το πρόγραμμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η επίλυση του εργασιακού ζητήματος που απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους του Δήμου Αμαρουσίου και η εξασφάλιση σε αυτούς μόνιμης και σταθερής δουλειάς, είτε στο Δήμο, είτε σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Η σταδιακή εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε όλο το Μαρούσι.
Η αποξήλωση των κυβόλιθων και η εξασφάλιση από τη Νομαρχία Αθηνών 7.500.000 ευρώ για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου του Αμαρουσίου.
Η αποξήλωση εκατοντάδων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονταν κατά μήκος του οδικού δικτύου της πόλης.
Η ενεργοποίηση δεκάδων συμπολιτών μας μέσα από την ίδρυση και λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού.
Η λειτουργία της Δημοτικής Ολυμπιακής Πινακοθήκης «Σπύρος Λούης». Η μεταστέγαση και λειτουργία σε σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια, τόσο της Βορέειου Βιβλιοθήκης, όσο και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Το νέο σύγχρονο κτίριο του Δημοτικού μας Ωδείου.
Το νέο κλειστό Γυμναστήριο στην Κοκκινιά, που ήδη ξεκίνησε.
Η συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου σε δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες , μέσα από την ενεργοποίηση της «Πράσινης Συμμαχίας» των Εθελοντών μας.
Η φύτευση περισσότερων από 2.000 δέντρων και 50.000 θάμνων και φυτών σε όλη την πόλη.
Αυτές είναι μερικές μόνον από τις εκατοντάδες δράσεις και έργα που υλοποιεί ο Δήμος Αμαρουσίου τα τρία τελευταία χρόνια. Και είναι η συνεισφορά μας στην προσπάθεια μας να ξαναγίνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη. Με έργο σε όλη την πόλη , σε κάθε γειτονιά.
H πρώτη δημοτική λεωφορειακή γραμμή υλοποιήθηκε από το Δήμο Αμαρουσίου. Ταυτόχρονα είστε πρωτοπόροι της Διαδημοτικής Γραμμής Βορείων Προαστίων 555 που συνδέει Μαρούσι, Πεύκη, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση και Βριλήσσια. Εκτός από τις συγκοινωνίες κρατάτε τα πρωτεία σε πολλούς τομείς. Πείτε μας που οφείλεται αυτό και πώς το έχετε καταφέρει;
Πράγματι στηριζόμενοι στην εμπειρία που μας έδωσε η λειτουργία της Δημοτικής μας Συγκοινωνίας, αλλά και αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να υιοθετήσουμε ως κοινωνία ένα νέο μοντέλο αστικών μετακινήσεων, που θα προβλέπει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς σε βάρος της χρήσης των Ι.Χ., αναλάβαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της διαδημοτικής συγκοινωνίας. Καταφέραμε και την εντάξαμε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΘΕΛ και του ΟΑΣΑ ως πρώτο βήμα. Και τώρα είμαστε έτοιμοι, με την εφαρμογή του Καλλικράτη να αναλάβουμε νέους ρόλους και αρμοδιότητες στο τομέα των δημόσιων μεταφορών. Αλλά και να διεκδικήσουμε τους πόρους που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε με επιτυχία το νέο εγχείρημα.
Ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών κέντρων έχει συγκεντρωθεί στο Δήμο σας. Πώς προέκυψε αυτό και πώς το βλέπει η αγορά του ιστορικού κέντρου;
Σε καμία σοβαρή χώρα του κόσμου δεν λειτουργούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα στα όρια των πόλεων, αλλά μακριά από αυτές. Στην Ελλάδα και σε αυτή την περίπτωση λειτουργήσαμε όχι βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, όπου θα επέτρεπε την αρμονική συνύπαρξη μεγάλων εμπορικών κέντρων αλλά και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά με βάση το λανθασμένο κρατικό σχεδιασμό, την έλλειψη σχεδίου μεταολυμπιακής αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και φυσικά κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα. Και αυτό το πληρώνουμε σήμερα ακριβά ως πόλη. Το Μαρούσι, ως μητροπολιτικό οικονομικό κέντρο των Βορείων Προαστίων και βρισκόμενο σε στρατηγικό σημείο, ήταν φυσικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που αποφάσισαν να επενδύσουν στη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Από την πλευρά του Δήμου υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ανοχή, για να μην πω συνεργασία στην εξέλιξη αυτού του σχεδίου, τις συνέπειες του οποίου σήμερα όλοι πληρώνουμε. Δεν διεκδικήσαμε από την Κεντρική Εξουσία αντισταθμιστικά έργα ( όπως π.χ. η επέκταση του μετρό στην Κηφισίας, ή η χρηματοδότηση της κατασκευής χώρων στάθμευσης σε πλατείες της πόλης που θα μας ανακούφιζαν). Την «πληρώνουμε» επίσης σε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, που προκαλεί η συσσώρευση αυτών των χρήσεων, σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε μείωση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων. Και φυσικά, η λειτουργία αυτών των εμπορικών κέντρων, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κρίσιμων υποδομών που θα μπορούσαμε αν τις διεκδικούσαμε να τις έχουμε, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της παραδοσιακής μας αγοράς.
Ποια είναι η άποψή σας για τα κτήρια-μεγαθήρια του αρχιτέκτονα Μπάμπη Βωβού που βρίσκονται κατά μήκος της Κηφισίας;
Τα συγκεκριμένα κτίρια που αναφέρετε, δεν είναι τα μοναδικά μεγαθήρια στο Μαρούσι. Υπάρχουν δεκάδες άλλα κτίρια και εμπορικά κέντρα που έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια κατά μήκος του άξονα της Κηφισίας αλλά και των άλλων βασικών οδικών αξόνων της πόλης μας, Όλα αυτά τα κτίρια είναι βέβαιο ότι αλλοίωσαν την άλλοτε οικιστική φυσιογνωμία του προαστίου μας. Κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο που επιτρέψαμε να επικρατήσει ένα καθεστώς άναρχης δόμησης και πολεοδομικής ανάπτυξης στην πόλη, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ήταν μια χρονική περίοδο που το Μαρούσι φορτώθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τσιμέντου, με πλήθος νέων οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων που όξυναν το κυκλοφοριακό πρόβλημα , την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ποιότητα ζωής μας. Αυτά τα λάθη των προηγούμενων χρόνων προσπαθούμε σήμερα να διορθώσουμε. Με παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς , αλλά και με την υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου χρήσεων γης, που επαναπροσδιορίζει τη φυσιογνωμία της πόλης μας, ενισχύει τις χρήσεις κατοικίας και αποτρέπει την εγκατάσταση νέων υπερ-τοπικών δραστηριοτήτων.
Το 75% του Κτήματος Συγγρού που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου στην Αττική ανήκει στο Δήμο σας. Ποιο κατά τη γνώμη σας θα ήταν το ιδανικό σενάριο αξιοποίησής του;
Μακριά από μας τα όποια σενάρια δήθεν αξιοποίησης του Δάσους Συγγρού. Για μας το Δάσος Συγγρού είναι και θα παραμείνει δάσος. Πολύτιμος πνεύμονας πρασίνου, χώρος αναψυχής και περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης για κάθε οικογένεια, ανοικτός στους κατοίκους του Αμαρουσίου. Και ως Δήμος φροντίζουμε τόσο για την καθαριότητα του Δάσους, η οποία είναι υποδειγματική, όσο και για την πυροπροστασία του. Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει κάθε χρόνο και το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και τα κατάλληλα μέσα ( πυροσβεστικά οχήματα) για την αποτελεσματική φύλαξη του Δάσους μας.
Ολυμπιακοί Αγώνες, Σπύρος Λούης, ΟΑΚΑ. Επίσης η ομάδα μπάσκετ του Αμαρουσίου διαπρέπει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Που οφείλεται αυτή η παράδοση στον αθλητισμό και τι κάνετε για να τη διατηρήσετε;
Το Μαρούσι και οι Μαρουσιώτες αγαπούν τον αθλητισμό. Δεν είναι μόνον το μπάσκετ που μας χαρίζει διακρίσεις, αλλά και πολλά άλλα αθλήματα. Ο Δήμος από την πλευρά του με ουσιαστικές δράσεις συμβάλλει στην αθλητική ανάπτυξη της πόλης. Δράσεις όπως:
Τα προγράμματα του αθλητικού μας οργανισμού, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 4500 συμπολίτες μας.
Η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων αλλά και η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων.
Το «άνοιγμα» στο κοινό των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων της πόλης μας και η διάθεση τους στους πολίτες τις απογευματινές ώρες.
Η οικονομική στήριξη των αθλητικών συλλόγων της πόλης.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν ποτέ στο Μαρούσι είναι η βιοκλιματική ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού κέντρου του. Πείτε μας, κατά πρώτον πόσο θα αλλάξει αυτό την εικόνα της πόλης και κατά δεύτερον το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Πόσο θα ωφελήσει τους επισκέπτες;
Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου είναι μια σημαντική παρέμβαση, ένα έργο πνοής, που αναβαθμίζει και αλλάζει ριζικά την εικόνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Θέλουμε ο προβληματικός σήμερα αστικός χώρος του κέντρου να αποκτήσει λειτουργική επάρκεια, αλλά και αισθητική ομοιογένεια με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα έργο που αφορά τόσο τους κατοίκους, όσο και τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους του κέντρου. Με την ανάπλαση αυτή φιλοδοξούμε να καταφέρουμε να ξανακάνουμε το Μαρούσι Μητροπολιτικό Εμπορικό Κέντρο των Βορείων Προαστίων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν στο ιστορικό μας Κέντρο να φιλοξενούμε τόσο εμπορικές δραστηριότητες, όσο και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Να το καταστήσουμε ξανά χώρο συνάντησης και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών». Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν τη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρέμβαση στα κτηριακά μέτωπα. Κύριοι στόχοι της ανάπλασης είναι:
– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος .
– Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου.
– Η διαφύλάξη και γιατί όχι, και η αύξηση της αξίας της γης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το έργο, προϋπολογισμού 7,6 εκ. ευρώ δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες μας, αφού χρηματοδοτείται 100% από τη Νομαρχία Αθηνών.
Πώς οραματίζεστε το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας;
Για μας η επόμενη δεκαετία είναι μια περίοδος για το Μαρούσι, όπου μέσα από έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και δημόσιο διάλογο με την τοπική κοινωνία, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού οράματος που θα δώσει μια άλλη δυναμική στην πόλη μας. Το νέο σχέδιο υπηρετεί το όραμα μας και θέτει ως στόχο τη δημιουργία μιας πόλης πραγματικά φιλικής και ανθρώπινης, σύγχρονης και λειτουργικής, που θα αποτελεί και Μητροπολιτικό και Οικονομικό Κέντρο του Λεκανοπεδίου. Αλλά ταυτόχρονα και τόπο κατοικίας με γειτονιές αυτόνομες και αντάξιες των υψηλών προσδοκιών των κατοίκων. Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, γιατί γνωρίζοντας τα βάρη του χθες έχουμε φροντίσει να προτείνουμε έργα και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, χωρίς να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε δημοτικούς πόρους και επιπλέον επιβάρυνση των συμπολιτών μας.
Από το Μαρούσι δεν λείπει σχεδόν τίποτα. Ποιοι θεωρείται ότι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για να έρθει ο επισκέπτης εδώ;
Υπάρχουν 5 σημαντικοί λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος το Μαρούσι.
Οι ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις, σημείο παγκόσμιας αναφοράς και άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διεθνή εικόνα της πόλης.
Το σημαντικό δίκτυο Μουσείων και Χώρων Πολιτισμού που διαθέτουμε και καθιστούν τον πολιτισμό αναπόσπαστο κομματι της τοπικής μας ταυτότητας.
Το εντυπωσιακό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών που διαθέτουμε, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει με άνεση και ασφάλεια τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων επισκεπτών.
Οι πολλές και ποιοτικές επιλογές που προσφέρει στον επισκέπτη η πόλη μας για αγορές, διασκέδαση και πολιτισμό.
Η επαφή με τη φύση, μέσα από ένα περίπατο στο δάσος Συγγρού ή στους άλλους χώρους πρασίνου που διαθέτουμε.
Κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος για το Μαρούσι
Οι πολλές και όμορφες γωνιές του, που παραμένουν ανέγγιχτες από το χρόνο και την άναρχη αστική ανάπτυξη.
To δικό σας Μαρούσι
Να πίνω καφέ και ουζάκι με τους συμπολίτες μου, σε κάποια από τις πολλές και όμορφες πλατείες της πόλης μας.