Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ.Πατούλη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Π. Σκουρλέτη και Χ.Σπίρτζη

Print Friendly, PDF & Email

Συμφωνήθηκε η άμεση συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των συναρμόδιων υπουργείων για ταχύτερες διαδικασίες στην ανάθεση και εκτέλεση αναπτυξιακών έργων

Γ.Πατούλης: «Η Ελλάδα δεν έχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας  Α. Παπαδεράκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκε η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου του Ν.4412/2016 που αφορούν στις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών, με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες στην ανάθεση και εκτέλεση έργων αλλά και το ζήτημα της διαδικασίας χωριστής εγγραφής των πιστώσεων σε αντίστοιχους κωδικούς των προϋπολογισμών των Δήμων, ανά δημοτική ενότητα.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δ. Καραγιάννης και Γ. Μουράτογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Απ. Κοιμήσης-Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Δ.Μπίρμπας-Δήμαρχος Αιγάλεω και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Τ.Κανταράς, Δ.Τσιαντής-Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.

Στην αρχική του εισήγηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων για την απλοποίηση των βημάτων και διαδικασιών που προβλέπονται στον ν.4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις, στο σκέλος της υλοποίησης έργων και μελετών, προκειμένου να επιτυγχάνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων από τους ΟΤΑ. Επιπρόσθετα επισήμανε ότι το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, δυσχεραίνει την προσπάθεια των ΟΤΑ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. «Οι νόμοι κρίνονται στην πράξη. Αν δεν μπορούν να είναι ωφέλιμοι για τους πολίτες πρέπει να γίνονται διορθώσεις, προκειμένου να μην δημιουργούνται προσκόμματα στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές να συγκροτηθεί τις επόμενες μέρες επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών, Υποδομών αλλά και της ΚΕΔΕ προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ωστόσο σε ένα πρώτο επίπεδο υπήρξε σύγκλιση απόψεων στα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ειδικότερα για το ζήτημα της δυνατότητας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ανά δημοτική ενότητα, ο κ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόθεση, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών να εξετάσουν  τη δυνατότητα άμεσης ρύθμισης του θέματος, στο πλαίσιο που θέτει και το άρθρο 6 του Ν.4412/2016.

Ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 118 του Ν.4412/16, περί διαδικασίας απ’ ευθείας ανάθεσης τεχνικών έργων στους δήμους, συμφωνήθηκε η βελτίωση των διατάξεων με τη ρύθμιση της περίπτωσης κατά την οποία δεν θα εγγραφούν τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα στο μητρώο καθώς και με την βελτίωση των διαδικαστικών θεμάτων επικαιροποίησης και ανανέωσης των στοιχείων του συγκεκριμένου πίνακα.

Τέλος ως προς το θέμα της τεχνικής επάρκειας των δήμων, κυρίως μικρών ορεινών και νησιωτικών, διατυπώθηκε η βούληση να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 44 του Ν.4412/2016 έτσι ώστε να δίνεται πλέον η δυνατότητα στους δήμους να συνεργάζονται, μέσω των ειδικών αυτών προγραμματικών συμβάσεων, με άλλους ΟΤΑ, ενώ σε ότι αφορά το αναγνωρισμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής τους, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΠΔ 80/2016 περί σκοπιμότητας εκτέλεσης δαπανών, ανάληψης και διάθεσης πίστωσης, έτσι ώστε να συντμηθούν οι διαδικασίες και οι χρόνοι που απαιτούνται σήμερα.

 Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση για σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές των Δήμων. Χαιρετίζουμε τη διάθεση των συναρμόδιων υπουργών να προχωρήσουν σε βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων, προς όφελος των πολιτών. Ωστόσο περιμένουμε να δούμε να γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις τους και να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί Δήμοι, κυρίως οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί, οι οποίοι είναι και αποψιλωμένοι από προσωπικό. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσης να μπλοκάρουν αναπτυξιακά έργα και να είναι τα χέρια μας δεμένα, εξαιτίας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο  να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών». 

 

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ.Πατούλη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Π. Σκουρλέτη και Χ.Σπίρτζη_1


Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ.Πατούλη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Π. Σκουρλέτη και Χ.Σπίρτζη_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο