Σε δημόσια διαβούλευση στο Δήμο Αμαρουσίου το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ανοίγει τις εργασίες της ημερίδας για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, αναπτύσσοντας το όραμα της Δημοτικής Αρχής για το Μαρούσι του μέλλοντος και καταθέτοντας τις προτάσεις της για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Στο πάνελ ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γ.Σαρηγιάννης, ο Αρχιτέκτων Πολεοδόμος – Μελετητής Γ. Προβελέγγιος και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ν. Πέππας και Ν. Αλεπούς.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης στο πάνελ με τον Γενικό Διευθυντή Ποιότητας Ζωής Περιφέρειας Αττικής Γ. Οικονομόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γ. Παπαχρυσάνθου και τον Αντιδήμαρχο Αντ. Παρτσινέβελο.


Στο ρόλο του Αμαρουσίου στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, στη σπουδαιότητα των στρατηγικών αναπλάσεων και στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, αφορούν οι προτάσεις που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή στην επιστημονική ημερίδα


Οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για την πόλη του Αμαρουσίου την επόμενη δεκαετία με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ήταν το αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις Καθηγητών Πανεπιστημίου, και εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας, της Περιφέρειας, των Τοπικών Φορέων και των Δημοτικών Παρατάξεων.   


Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια του ανοικτού διαλόγου που έχει ξεκινήσει  στο Δήμο Αμαρουσίου για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, με στόχο την κατάθεση όλων των προτάσεων και των απόψεων και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων,προκειμένου να καταρτισθεί ένα σχέδιο παρέμβασης προς τον Οργανισμό της Αθήνας που θα συμβάλει θετικά στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού Σχεδίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες της κοινωνίας και θα δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.           


Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας άνοιξε με την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, αναπτύσσοντας το όραμα της Δημοτικής Αρχής για το Μαρούσι του μέλλοντος και καταθέτοντας τις προτάσεις της Διοίκησης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.


Το όραμα για το Μαρούσι


Το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την πόλη του Αμαρουσίου βασίζεται στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών,στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,στην προστασία με συγκεκριμένα μέτρα και στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος, καθώς στον ενεργειακό προγραμματισμό. Επίσης βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενθάρρυνση για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου ως κομβικού προορισμού για επιχειρηματική δραστηριότητα, για τουρισμό, για συμμετοχή στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, για δραστηριοποίηση στις αθλητικές του διοργανώσεις, αλλά και αναψυχής.


Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης «τα τελευταία 4 χρόνια επιχειρούμε με παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα, με βιοκλιματικές αναπλάσεις και έργα πρασίνου να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί την τελευταία εικοσαετία, με την άναρχη δόμηση, χωρίς σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς σεβασμό στις χρήσεις της κατοικίας. Ο Δήμος Αμαρουσίου κλήθηκε να πληρώσει ακριβότερα σε σχέση με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο το εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το όραμα μας για την πόλη του Αμαρουσίου –πρόσθεσε- θα οδηγήσει το Μαρούσι σε μία νέα εποχή, στο Μαρούσι του μέλλοντος, του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού και του πολιτισμού του περιβάλλοντος.»        


Προτάσεις για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο


Σύμφωνα με νέο Ρυθμιστικό, το Μαρούσι προσδιορίζεται ως Διαδημοτικό Κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας και πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας.
Η Διοίκηση του Δήμου θεωρεί ότι όσο σημαντικά είναι αυτά που προβλέπονται για την πόλη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, τόσο σημαντικά και ακόμη περισσότερο είναι αυτά που δεν έχουν προβλεφθεί και που άμεσα ή έμμεσα θα καθορίσουν την εξέλιξη της πόλης για την επόμενη δεκαετία.


«Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπτυξης που δεν θα δίνει προτεραιότητα στην επέκταση των πόλεων, μέσα από την κατασκευή και προσθήκη νέων όγκων τσιμέντου, αλλά στην αξιοποίηση της υπάρχουσας γης και των υπαρχόντων κτιρίων. Σε αυτό συμφωνούμε με το νέο Ρυθμιστικό» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης. Παράλληλα ο κ. Δήμαρχος κατέθεσε προς συζήτηση τις προτάσεις της Διοίκησης, οι οποίες αφορούν στο ρόλο του Αμαρουσίου στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, στη σπουδαιότητα των στρατηγικών αναπλάσεων και στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.                  


Στην Α’ θεματική συνεδρία της ημερίδας: «Περιβαλλοντικές και Χωροταξικές Διαστάσεις στο Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας», με συντονιστές τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Πέππα και Νικόλαο Αλεπού, εισηγητές ήταν ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Χρήστος Σπιρτζής, ο Καθηγητής Χωροταξία ΕΜΠ κ.Μηνάς Αγγελίδης, ο Αρχιτέκτων Πολεοδόμος – Μελετητής ΗΑΒΙΤΑΤ κ.Γιώργος Προβελέγγιος και ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ κ.Γιώργος Σαρηγιάννης.


Στη Β’ θεματική συνεδρία:« Περιφέρεια Αττικής και το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας» με συντονιστές τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδα Γαρδέλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Αντώνιο Παρτσινέβελο, εισηγητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής Ποιότητας Ζωής Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Οικονομόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός.


Στη Γ’ θεματική συνεδρία: «Προσεγγίσεις Τοπικών Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας» με συντονιστές τους Αντιδημάρχους κ.κ. Σπύρο Σταθούλη και Βασίλη Κόκκαλη εισηγητής  ήταν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Παπαχρυσάνθου. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των τοπικών παρατάξεων.


Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου, πατήστε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο