Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. με θέμα «Διαδίκτυο –Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο»

Print Friendly, PDF & Email

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ με θέμα:
«Διαδίκτυο –Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο» 

Κυρίες και κύριοι.

Φίλες και φίλοι.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α., σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην ημερίδα που διοργανώνουμε, με θέμα τη χρήση του δια- δικτύου , καθώς και τα οφέλη και του κινδύνους που συνεπάγεται για τα παιδιά και τους εφήβους η χρήση του.

Το δια – δίκτυο είναι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο. Ανοίγει νέους ορίζοντες, για μικρούς και μεγάλους στη γνώση και την επικοινωνία. 

Αναμφίβολα όμως ο ιδεατός αυτός κόσμος έχει και τις σκοτεινές πλευρές του.
Ένας ενήλικας έχει ίσως τον τρόπο να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει, για έναν έφηβο όμως ή πολύ περισσότερο για ένα παιδί  η προστασία  δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Στην προσπάθεια για την προώθηση του «ασφαλούς δια-δικτύου» φιλοδοξεί να συμβάλλει η Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. μέσω ειδικής ημερίδας που διοργανώνει με θέμα:
«Διαδίκτυο-Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο»,

Κυρίες και κύριοι
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το δια-δίκτυο έχουν καθιερωθεί σαν αξιόπιστες και σωστές πηγές πληροφόρησης.

Όμως, εκτός απ’ τα καλά που φέρνει το δια-δίκτυο στη ζωή μας, κρύβει και κινδύνους , κυρίως για τα παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι γονείς και αυτοί που έχουν την ευθύνη να επιβλέπουν τα παιδιά, να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που έχει το δια-δίκτυο και οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας που μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό. 

Το διαδίκτυο αποτελεί για τα παιδιά πύλη προς τον έξω κόσμο, αφού μέσα από αυτό τα παιδιά μπορούν να βρούν πληθώρα πληροφοριών από διάφορες πηγές μάθησης όπως εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολλοί  άλλοι οργανισμοί . Επίσης γνωρίζουμε ότι σήμερα μέσα από το διαδίκτυο τα παιδιά μπορούν να παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια με άλλα παιδιά που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά και να επικοινωνούν με φίλους τους σε κάθε γωνιά της γης.

Πρέπει μάλιστα να κατανοήσουμε ότι η ίδια η φύση του δια-δικτύου είναι τέτοιας μορφής που ελκύει τα παιδιά.

Το γεγονός ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να επισκεφθούν τόσα ελκυστικά πράγματα και να επικοινωνούν με φίλους τους, ικανοποιεί το φυσιολογικό για την ηλικία τους αυθορμητισμό, την περιέργεια και την ανάγκη τους για άμεση ανταπόκριση και ικανοποίηση.

Δυστυχώς όμως είναι γεγονός ότι υπάρχουν και κίνδυνοι από τη χρήση του και πολλοί γονείς δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο.

Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται , γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα σε αυτό.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι όπως:

 • τα παιδιά μπορεί να επισκέπτονται ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες γι’ αυτά
 • μπορεί να βρεθούν σε ιστοσελίδες ομάδων που προωθούν το μίσος, τη βία και την πορνογραφία
 • μπορεί να παραπλανηθούν και να πέσουν θύματα μια έντονης καλοστημένης διαφημιστικής εκστρατείας
 • υπάρχουν ιστοσελίδες που για να προσελκύσουν τα παιδιά να τους παραχωρήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, τους υπόσχονται δώρα
 • όταν τα παιδιά ξοδεύουν πάρα πολλές ώρες στο διαδίκτυο υπάρχει ο κίνδυνος να χάνουν πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες

Το τι μπορούν οι γονείς να κάνουν ώστε το διαδίκτυο να είναι περισσότερο ασφαλές και περισσότερο εκπαιδευτικό για τα παιδιά μας,  υπάρχουν αρκετοί ειδικοί επιστήμονες σήμερα ανάμεσά μας, οι οποίοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν.

Εγώ θα αρκεστώ σε ορισμένες επισημάνσεις όπως: 

 • να βάζουμε κάποιο όριο στο χρόνο που ξοδεύει το παιδί στο δια-δίκτυο
 • να τους επισημαίνουμε να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες σε άλλα άτομα ή σε ιστοσελίδες
 • να μην δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του δια-δικτύου
 • να μη δώσουν σε καμία περίπτωση αριθμούς πιστωτικής κάρτας ή άλλους κωδικούς
 • να συμπεριφέρονται στο δια-δίκτυο με την ίδια ευγένεια και καλούς τρόπους όπως και στην κανονική ζωή
 • ν’ ακολουθούν την ίδια συμπεριφορά στο δια-δίκτυο που τους διδάσκουμε, όταν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό υπολογιστή εκτός από το σπίτι τους, δηλαδή στο σχολείο, σε βιβλιοθήκες ή ακόμη σε σπίτια φίλων τους.

Οι γονείς είναι καλά να θυμούνται ότι οι εμπειρίες των παιδιών στο δια-δίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά τους ώστε να εξερευνούν μαζί το ιντερνετ και τις διάφορες ιστοσελίδες, συμμετέχοντας μαζί τους σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο της πληροφορίας και της διασκέδασης.

Φίλες και φίλοι

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η σημερινή ημερίδα  εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΤΕΔΚΝΑ με στόχο την προώθηση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής μέσα από την Αυτοδιοίκηση,  που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις στα πραγματικά ζητήματα των τοπικών μας κοινωνιών.

ʼλλωστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη φύση τους βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη απ΄ ότι η Κεντρική Κυβέρνηση.

Αυτό εξ΄ ορισμού τους καταστεί περισσότερο αρμόδιους, αλλά κυρίως περισσότερο ικανούς να ασκήσουν κοινωνική πολιτική, τουλάχιστον στο επίπεδο της καθημερινότητας.

Και μιλάμε για μια Κοινωνική πολιτική ουσιαστική, προσανατολισμένη στις ανάγκες και στα προβλήματα των πολιτών, αλλά και στις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Οι Δήμοι αποτελούν τον πρώτο δέκτη κοινωνικών προβλημάτων, λόγω της άμεσης επαφής τους με τον δημότη.  
       
Βρίσκονται κοντά του σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του, με τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μέχρι και τα γεράματα του, με τα ΚΑΠΗ.

Στηρίζουν στην πράξη τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε οικογένειες σε δύσκολες στιγμές, αλλά και με αξιόλογα προγράμματα, όπως το ‘‘Βοήθεια στο Σπίτι’’

Αλλά και στον τομέα της απασχόλησης, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, υλοποιούμε προγράμματα που ενημερώνουν και προωθούν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, εκπαιδεύουμε και επιμορφώνουμε τους άνεργους συμπολίτες μας αλλά και τους δίνουμε τη δυνατότητα μέσα από τα προγράμματα stage να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. 

Σημαντικό επίσης έργο επιτελείται και στα Δημοτικά Ιατρεία, όπου υπάρχουν, τα οποία δεν υποκαθιστούν βέβαια το ΕΣΥ, αλλά δρουν συμπληρωματικά και παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε επίπεδο διάγνωσης, όπως και στα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Στηριξης, με συμβουλευτική από ειδικούς ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Γνωρίζοντας μάλιστα το πως λειτουργούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα συστήματα πρόληψης υγείας, πιστεύουμε πως ήρθε επιτέλους η ώρα και στη χώρα μας οι Ο.Τ.Α. να αναλάβουν αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας, στη διαδημοτική συνεργασία για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης υγείας.

Αυτό είναι ένα βήμα που πρέπει επιτέλους να γίνει και στη χώρα μας.

Και πρέπει να γίνει για πολλούς λόγους.

Ο ένας λόγος, είναι καθαρά οικονομικός.

Το νοικοκύρεμα των οικονομικών και η μείωση των δαπανών υγείας περνά μέσα από τη θεμελίωση ενός ενεργητικού και προληπτικού συστήματος υγείας, που δεν περιορίζεται απλά στη διαχείριση κρίσεων αλλά θα δίνει βάρος στην πρόληψη των κρίσεων και θα ανταποκρίνεται με επιτυχία στη διευρυμένη ζήτηση για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο άλλος λόγος είναι καθαρά λόγος φιλοσοφίας.

Πιστεύουμε ότι μέσα από την Αυτοδιοίκηση το σύστημα πρόληψης θα μπορέσει να λειτουργήσει με γνώμονα τις ατομικές ανάγκες κάθε πολίτη ή κοινωνικής ομάδας.

Φίλες και φίλοι

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Τα βήματα που έχουν γίνει προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής υγείας είναι σημαντικά.

Αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα.

Με τη συνεργασία όλων μας, Κράτους, Αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες κοινωνικές υποδομές. Κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών μας.

Είναι προφανές ότι το πλεονέκτημα που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε σχέση με την Κεντρική Εξουσία έγκειται στη δυνατότητα τους να προσεγγίσουν τα προβλήματα στην ουσία τους, με πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Με πιο ‘‘εξατομικευμένο’’ τρόπο, αντιμετωπίζοντας την κάθε περίπτωση χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της. Όπως είναι επίσης προφανές και το γεγονός ότι το μέλλον επιβάλλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοένα και πιο εμπλεγμένη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. 

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολλά και σημαντικά.

Όμως απομένουν ακόμη να γίνουν περισσότερα. Και για να γίνουν απαιτείται πολιτική βούληση και πίστη βαθιά στις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης.

Με ισχυρή αυτοδιοίκηση και με την υιοθέτηση ενός μοντέλου που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση , η χώρα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κράτος που θα νοιάζεται για τους πολίτες του και θα τους προσφέρει υψηλό επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών.

Ένα κράτος που θα στηρίζει αυτούς που το χρειάζονται , στα πλαίσια μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Σας ευχαριστώ που τιμήσατε τη σημερινή ημερίδα μας.
 

Μετάβαση στο περιεχόμενο