Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Print Friendly, PDF & EmailΓ. Πατούλης: Δράση τώρα και ευαισθητοποίηση των πολιτών 365 μέρες το χρόνο! 
|download _.jpg file 450  KB|


Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών 365 ημέρες το χρόνο σε θέματα περιβάλλοντος, ώστε να πεισθούν όλοι και ο καθένας ξεχωριστά ότι επιβάλλεται ν΄ αλλάξουν απλές καθημερινές συνήθειες που σχετίζονται με την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων επεσήμανε σήμερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο Οργανισμός Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχιακού μεγάρου.


«Η ενημέρωση και η δράση σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος πρέπει να είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία θα ξεκινά πρώτα και πάνω απ΄ όλους από την κεντρική εξουσία, η οποία θα πρέπει να είναι εκείνη που θα δώσει το καλό παράδειγμα στους πολίτες. Δυστυχώς όμως η χώρα μας δεν έχει δώσει καλά δείγματα στον τομέα του περιβάλλοντος», επεσήμανε ο κ. Πατούλης, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ότι η «τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των συλλογικών της οργάνων (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε καθότι ξεκινάμε από το μείον, ούτε καν από το μηδέν».


Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πρέπει να γίνεται μέσα στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των παιδιών, επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά θέλουν να τα οδηγήσουμε αλλά πρέπει να τα οδηγήσουμε σωστά».


Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου Αμαρουσίου για την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Πατούλης είπε ότι «τα ζητήματα του περιβάλλοντος αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για το Δήμο Αμαρουσίου και γι΄ αυτό με το νέο Οργανόγραμμα του Δήμου δημιουργείται Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Επίσης αναφέρθηκε στην κοινή δράση που έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής ΄Ερευνας στην εκπαίδευση γονιών και παιδιών ώστε να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον αλλά και στην πρωτοβουλία για την ανάπτυξη διαδημοτικής συγκοινωνίας στα Βόρεια Προάστεια ώστε οι πολίτες ν΄αφήνουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μετακινήσεις τους.


Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Μ. Χρηστάκης μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στην περιβαλλοντική πιστοποίηση που έχουν πάρει πολλές υπηρεσίες του Δήμου και στην εγκατάσταση φυσικού αερίου στο 80% των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου καθώς και  στην παραλαβή προσεχώς 4 νέων απορριμματοφόρων που θα κινούνται με φυσικό αέριο.


Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου κ. Στέφανος Τσιπουράκης κάλεσε όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης σε συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού που είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος.


Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Κ. Αραβώσης, ο οποίος «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας η οποία – όπως ανέφερε-  απειλείται με πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για το κλείσιμο τους σε όλη τη χώρα και δεν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή νέων ΧΥΤΥ και εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο