ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Φίλες και φίλοι
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.
Είναι ταυτόχρονα και μια ηχηρή υπενθύμιση της μεγάλης δύναμης των Ελλήνων, όταν αυτοί αγωνίζονται ενωμένοι για την υπεράσπιση των ιδανικών, των αρχών και αξιών του έθνους μας.
Είναι όμως και υπενθύμιση για μας τους σύγχρονους Έλληνες του χρέους που έχουμε απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν, για την ελευθερία και την προκοπή του τόπου μας.
Στο χρέος αυτό και στο παράδειγμα της αυτοθυσίας των προγόνων μας οφείλουμε σήμερα να ανταποκρινόμαστε έμπρακτα, με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, χωρίς υποχωρήσεις στα ψευτοδιλλήματα του δήθεν ρεαλισμού , απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η απάντηση μας στις σύγχρονες επιβουλές πρέπει να είμαι μια, πρωτοβουλίες και έργα ειρήνης, που εμπεδώνουν και διευρύνουν όσα οι πρόγονοι μας με τις θυσίες τους μας προσέφεραν, αλλά και επιβεβαιώνουν τη δύναμη και τον αναβαθμισμένο ρόλο της σύγχρονης Ελλάδας, στο διεθνή της περίγυρο.
Φίλες και φίλοι
Η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί αφορμή για την ανάκληση του κλέους των αγωνιστών της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.
Ο αγώνας και η θυσία των αγωνιστών του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα.
Παράληλλα όμως λειτουργεί ως μια πλατιά διαφωτιστική δύναμη, που θεμελιώνει την εθνική μας συνείδηση, πάνω στην ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση και ομοψυχία.
Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό έχουμε την ευκαιρία, αφενός να αναδείξουμε την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων απέναντι στους αγωνιστές του 21.
Και αφετέρου, να τονίσουμε μια «μεγάλη αλήθεια» για τον καθένα από μας ξεχωριστά.
Μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια που λέει πως η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας πρέπει να αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση.
Ως χρέος τιμής προς τους αγώνες των προγόνων μας, αλλά και ως έκφραση της ανάγκης των Ελλήνων για την Ελευθερία, οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι η Πατρίδα μας, στηριγμένη στην σύμπνοια και στην ενότητα, θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των υψηλών ιδανικών, προάγοντας την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία των λαών και τη δημοκρατία.
Η Επανάσταση του 1821 είναι μία από τις υψηλές παρακαταθήκες, που έχει ο ελληνικός λαός.
Η προσήλωση στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, ήταν για τους αγωνιστές του 1821 όχι μόνο πίστη αλλά και τρόπος ζωής.
Και ακριβώς σ΄ αυτή την κληρονομιά των αρχών και αξιών έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε.
Αυτές τις αρχές και αξίες πρέπει να τις διατηρήσουμε ζωντανές , με πράξεις και όχι με λόγια, εναντίον οποιασδήποτε επιβουλής.
Έχουμε ιερή υποχρέωση να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε αυτή την τόσο ακριβά πληρωμένη με αίμα και θυσίες κληρονομιά.
ʼλλωστε για όλους τους αγωνιστές του 1821 που έχυσαν το αίμα τους , δύο ήταν οι βασικές τους ιδέες και τα ηθικά τους κίνητρα για τον αγώνα που έδωσαν:
Η Πίστη στην Πατρίδα και η πίστη στην Ελευθερία.
Και θεωρώ προσωπικά , και πιστεύω πως και οι περισσότεροι που παρευρίσκεστε σήμερα σε αυτήν την εκδήλωση τιμής πως θα συμφωνήσετε, πως η προσωπική ολοκλήρωση του καθενός από μας θα είναι πάντα ατελής εάν δεν περνά μέσα από υπερατομικές επιδιώξεις, εάν δεν στρέφεται σε αξίες και ιδανικά, όπως η πίστη στην ελευθερία και η αγάπη προς την πατρίδα, που ξεπερνούν το μικρόκοσμο του καθενός και αναφέρονται σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.
Η σημερινή λοιπόν εκδήλωση τιμής και μνήμης δεν αποτελεί απλώς ένδειξη τιμής και αναγνώρισης απέναντι στους μεγάλους αγωνιστές του 21, αλλά τονίζει το ιστορικό βίωμα της προσήλωσης όλων μας στο υψηλό ιδανικό της Ελευθερίας και της αγάπης προς την Ελλάδα.
Προσήλωση που ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, μια από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης, ζήτησε από τους νέους της τότε εποχής της Αθήνας, σε λόγο που τους απηύθυνε στην Πνύκα, καλώντας τους να θεμελιώσουν την πολιτεία που αυτός και οι συναγωνιστές του απελευθέρωσαν, πάνω στην «ομόνοια και την ελευθερία».
Ομόνοια, ελευθερία, ενότητα, ομοψυχία, εθνική αυτοπεποίθηση.
Αυτές οι αρχές και αξίες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η σύγχρονη Ελλάδα.
Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν, αν δεν συνοδεύονται από τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής που δεν θα στηρίζεται σε βραχυχρόνιες ευκαιρίες, αλλά σε μακροχρόνιες προοπτικές.
Η χάραξη και υλοποίηση μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής, που δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, θα αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων.
Αλλά και αποτελεσματικό ανάχωμα στις πιέσεις που θα ασκούν στην πατρίδα μας εξωγενείς παράγοντες για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.
Ιδιάιτερα σε χρονικές περιόδους αναταραχών και αστάθειας σαν αυτή που διανύουμε αυτήν την περίοδο, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί πριν από όλα την ενότητα του απανταχού ελληνισμού και την συστράτευση όλων μας στους κοινούς στόχους.
Και την περίοδο αυτή η ενότητα των Ελλήνων είναι αναγκαία, γιατί η χώρα μας πιέζεται να συναινέσει και να αποδεχτεί ρεαλιστικές εντός εισαγωγικών λύσεις , σε μια σειρά από ανοιχτά εθνικά της θέματα.
Ρεαλιστικές λύσεις που οδηγούν όμως με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία χειρότερων προβλημάτων στο κοντινό μας μέλλον.
Στους οπαδούς του δήθεν ρεαλισμού απαντούμε πως οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων δεν μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά του τζόγου.
Δεν πρέπει να στηρίζονται σε βραχυχρόνιες ευκαιρίες αλλά σε μακροχρόνιες προοπτικές.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη διεθνή πολιτική που αποδεικνύουν πως πολλές φορές είναι και συμφερότερο και αποτελεσματικότερη η τακτική κάποιων πολιτικών να μην βιάζονται να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα , λύνοντας όπως όπως τα προβλήματα.
Έχει αποδειχθεί συμφερότερο να μην τα κλείνουν ανοιχτά ζητήματα σε πρώτη ευκαιρία, αλλά όταν ωριμάζουν.
Έχει αποδειχθεί πως είναι απείρως προτιμότερη η μη λύση, από μια κακή λύση, που στο μέλλον θα συσσωρεύσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Προβλήματα που δημιουργεί από τη μια ο αλυτρωτισμός και η αναβίωση του εθνικισμού σε γειτονικές μας χώρες, και από την άλλη οι διαρκώς αυξανόμενες απειλές και διεκδικήσεις του εξ ανατολών γείτονα μας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σε αυτό το εύφλεκτο περιβάλλον η πατρίδα μας έχει να αντιτάξει πολλά και ισχυρά όπλα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία.
Είναι μια χώρα που αποτελεί παράγοντα ειρήνης και δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη της Βαλκανικής.
Συμβάλλαμε καθοριστικά στην είσοδο κάποιων εξ αυτών στην Ε.Ε. και στηρίζουμε την προσπάθεια και των υπολοίπων , εφόσον κι εκείνα με τη σειρά τους αποδείξουν στην πράξη ότι πράγματι πιστεύουν στις αρχές και τα οράματα της Ενωμένης Ευρώπης, πιστεύουν στη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Όσο όμως σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που αναμφισβήτητα είναι ελληνικά, όσο πίσω από αυτό το σφετερισμό κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις που εκδηλώνονται με κάθε τρόπο σε βάρος της χώρας μας, όσο αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας , η Ελλάδα οφείλει να μην υποκύπτει σε λύσεις που αντί να επιλύουν μεταθέτουν για το μέλλον τα προβλήματα.
Και μάλιστα σε χειρότερο βαθμό.
Ο έμπρακτος σεβασμός στις σχέσεις καλής γειτονίας, ζήτημα που αφορά στην ουσιαστική επιδίωξη της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, αποτελεί θεμελιώδη και απαράβατη αρχή.
Και είναι, ταυτόχρονα, αυτονόητη προϋποθέση που ισχύει διεθνώς για την οικοδόμηση συμμαχικών ή εταιρικών σχέσεων μεταξύ κρατών.
Αυτή πρέπει να είναι η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας.
Και από τη θέση αυτή δεν πρέπει κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.
Προβάλλοντας άλλωστε τη θέση αυτή η Ελλάδα μιλά με όρους σταθερότητας και συνεργασίας, με όρους του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος.
Μόνον ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία μπορούν να αντικαταστήσουν την καχυποψία και την αντιπαράθεση.
Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, οι σύγχρονοι Έλληνες οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας.
Κι αυτό είναι η ελάχιστη αρμόζουσα αναγνώριση της θυσίας τους
Γι αυτό μέρες σαν τη σημερινή ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε για να σκεφτούμε τι κατάφερε ο αγωνιζόμενος ελληνικός λαός, όχι μόνον το 1821, αλλά καθόλη τη διάρκεια της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας.
Τα κατορθώματα αυτά μας εμπνέουν. Και χάρη σε αυτά μας διαπερνάει μια αύρα αισιοδοξίας ότι αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, έχει ατέλειωτες δυνατότητες, αρκεί να αφήσουμε πίσω φίλαυτες πρακτικές, μίζερες συμπεριφορές.
Nα αντλήσουμε παραδείγματα από αυτόν τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία μας.
Για να οδηγήσουμε την πατρίδα ακόμη πιο ψηλά.
Σας ευχαριστώ.