O Δήμος Αμαρουσίου σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης

Print Friendly, PDF & Email

Τα ψέματα της παράταξης Μαγιάκη, για την εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ

Απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Σπ. Σταθούλη

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή και Έργο στο Μαρούσι» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω

  1. Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμαρουσίου παρέλαβε το 2007 , όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, έναν υπερ-χρεωμένο Δήμο, με δεκάδες νομικά πρόσωπα και πιχειρήσεις. Στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το κλείσιμο των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων, τη μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο, τον οικονομικό εξορθολογιμό της λειτουργίας του Δήμου, το κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων , την αποπληρωμή χρεών και οφειλών προς τρίτους, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που δημιούργησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Η εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτό. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει ωφελήσει το Δήμο και τους δημότες μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
  2. Η δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή και Έργο στο Μαρούσι» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως φορτώθηκε στο Δήμο χρεος της ΔΕΑΔΑ άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι στο Δήμο μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και η υποχρέωση αποπληρωμής ενός δανείου που είχε συναφθεί την περίοδο Τζανίκου, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων , με το οποίο χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων και το «αμαρτωλό» κι αχρείαστο έργο της  κατασκευής των κυβόλιθων την περίοδο πριν το 2004.
  3. Η δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή και Έργο στο Μαρούσι» λέει επίσης ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΑΔΑ, όταν γνωρίζουν ότι έλεγχος γίνεται σήμερα απο το Υπουργείο Οικονομικών. Η Διοίκηση Πατούλη όχι μόνον δεν κουκουλώνει τίποτε, αλλά απαιτεί να μπει στο μαχαίρι στο κόκκαλο.
  4. Λέει ψέματα η δημοτική παράταξη «Ενότητα Ανατροπή και Έργο στο Μαρούσι» , όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου για το σύννομο των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι στη φάση της εκκαθάρισης δεν απαιτείται να εκφράσουν άποψη οι υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται μεταγενέστρερα, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και φυσικά εφόσον κριθεί ότι κάποιες απο τις υποχρεώσεις που μεταφέρονται δεν πρέπει να πληρωθούν, αυτό θα γίνει.
  5. Η Διοίκηση Πατούλη ζήτησε δύο φορές έλεγχο , το 2012 και το 2016 από την αρμόδια ΔΟΥ. Από τον έλεγχο δεν προέκυψαν φορολογικές παραβάσεις και τίποτα άλλο μεμπτό με συνέπεια να επιστραφούν από το Ελληνικό Δημόσιο ποσά 817.296,41€ και 876.449,86€.
  6. Επίσης από το 2014 διεξάγεται διαχειριστικός έλεγχος από τη Δημόσια Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις χρήσεις από το 2004 έως τώρα. Αριθμός εντολής 259/0/1131 με τίτλο «ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ». Λένε ψέματα λοιπόν όσοι ισχυρίζονται ότι έγινε η εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ για να «ξεπλυθούν αμαρτίες του παρελόντος». Ο Έλεγχος αυτός θα ολοκληρωθεί στο προσεχές τρίμηνο.
  7. Το δάνειο είχε συναφθεί στις 28/6/2005. Έγιναν διαπραγματεύσεις και κατέληξε να γίνει διαγραφή το 40 % του δανείου κι  από 17.500.000€ που είχε φτάσει ληξιπρόθεσμα πλέον τόκων, η νέα συμφωνία προβλέπει την καταβολή 10.200.000€ σε διάστημα 25 ετών με χαμηλότατο επιτόκιο euro pay 3%,  με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου.
  8. Τα αναφερόμενα 21.000.000€ είναι αναληθή, από τα οποία τα ονομαστικά και τα λογιστικά χρέη του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 12.500.000 € περίπου, εκ των οποίων αναμένεται να ρυθμιστούν και να μειωθούν κατά 1.500.000€ περίπου λόγω χρονικής παραγραφής.
  9. Επίσης υπάρχουν 3.500.000€ απαιτήσεις της Επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο & Τρίτους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θεωρείται ότι θα εισπραχθούν.
  10. Κατά συνέπεια οι πραγματικές οφειλές που ανέλαβε ο Δήμος, θα είναι λιγότερες των 10.000.000€ πληρωτέες στα επόμενα 25 χρόνια και οι οποίες αφορούν κυρίως υποχρεώσεις του Δανείου που είχε συνάψει η προηγούμενη Δημόσια Δημοτική Αρχή του κ. Τζανίκου.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο  Δήμος Αμαρουσίου κάθε μέρα που περνά, μπαίνει  σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης.

Τα ψέματα της παράταξης Μαγιάκη, για την εκκαθάριση της ΔΕΑΔΑ, τους εκθέτουν για μια ακόμη φορά στη συνείδηση των συμπολιτών μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο