Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, διεξάγεται «debate» για τις θέσεις των κομμάτων στα αυτοδιοικητικά ζητήματα

Print Friendly, PDF & Email

Αύριο,Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου , 12.00, αίθουσα συνεδριάσεων Κ.Ε.Δ.Ε.

Με πρωτοβουλία και πρόταση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. κι ενόψει των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου , debate με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων , με μοναδικό θέμα συζήτησης την παρουσίαση των προγραμματικών τους θέσεων επί θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

To debate θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου , στις 12 το μεσημέρι , στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κ.Ε.Δ.Ε..

Έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα κληθούν να πάρουν θέση στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Τι προβλέπουν τα προγράμματα των κομμάτων για τις μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση της Τριετούς Στρατηγικής της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Πως αξιολογούν τα πέντε πρώτα χρόνια της εφαρμογής του «Καλλικράτη» και τι προτίθενται να κάνουν για την αναθεώρηση- συμπλήρωση- βελτίωσή του.
  • Πως θα αντιμετωπιστεί εφεξής η χρηματοδοτική ροή των νομοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιούργησε η παρακράτηση νομοθετημένων πόρων των δήμων.
  • Με δεδομένη τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  υπέρ της δημοσιονομικής αποκέντρωσης,  θεωρούν τα κόμματα ότι η αποκέντρωση φορολογικών πόρων, χωρίς νέους φόρους, θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη οργάνωση του Κράτους, ποιοι φόροι πρέπει να μεταφερθούν στους δήμους και ποιες αρμοδιότητες μαζί με τους αντίστοιχους πόρους θα πρέπει να αποκεντρωθούν.
  • Ποιες είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις σχετικά με το ρόλο των Δήμων στην εξειδίκευση και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλαμβανομένων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ποια είναι η γνώμη τους για τη θέση της ΚΕΔΕ, το 10% της συνολικής χρηματοδότησης του σχεδίου Γιούνκερ, να κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση κατασκευής, συντήρησης και επισκευής έργων των δήμων.
  • Ποιες αλλαγές χρειάζονται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό σχεδιασμό.
  • Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών και Προγραμμάτων των δήμων και πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχισή τους.
  • Στην περίπτωση σχηματισμού ή συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρούν ως απολύτως αναγκαίες για να περιλαμβάνονται στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα.

Η παρουσίαση των επίσημων θέσεων των κομμάτων για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού καθώς και για το νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης του Κράτους με την αλλαγή του Καλλικράτη, θα δώσει τη δυνατότητα στα στελέχη της Αυτοδιοίκησης αφενός να ενημερωθούν, αφετέρου να τις αξιολογήσουν και να αποφασίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο