Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου οργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

|download _.jpg file 81 KB|

Με μεγάλη συμμετοχή πολλών μαθητών από τα Λύκεια του Αμαρουσίου, γονέων και καθηγητών πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2007, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος με θέμα «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Επαγγελματικές Προοπτικές στη Σύγχρονη Αγορά Εργασίας».
Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν υπεύθυνα οι μαθητές των Λυκείων για τη σωστή επιλογή της σχολής της προτίμησής τους και αφορούσε κυρίως μαθητές που θα επιλέξουν θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει ο Δήμος Αμαρουσίου στα ζητήματα εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού που βοηθούν τους νέους να επιλέξουν το επάγγελμα της αρεσκείας τους.

«Ο Δήμος Αμαρουσίου, τόνισε –  μεταξύ άλλων – ο κ. Πατούλης, πρωτοπόρος στα ζητήματα δημοτικής πολιτικής εκπαίδευσης, αναλαμβάνει δημιουργικές πρωτοβουλίες και στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στο συνολικό μας σχεδιασμό με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη των προσπαθειών των νέων της πόλης μας να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις που θα τους διασφαλίζουν ένα ασφαλές επαγγελματικό μέλλον».

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και μίλησε ο ευρωβουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μοντέλο εκπαίδευσης που εφαρμόζουν οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αποκτήσει ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να μην υπολείπεται των λοιπών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Αμαρουσίου κ. Δημήτριος Καρλαύτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.
«Περνάμε από την περίοδο των «ιδεωδών» στην περίοδο των «δεξιοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρλαύτης και πρόσθεσε΄ «Είναι φανερό ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ο επαγγελματικός προσανατολισμός μετατρέπεται σε μια δια βίου διαδικασία. Υπό την έννοια αυτή η διαδικασία επιλογής σπουδών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν επαρκεί πλέον, είναι απαραίτητη και κατά τη φοίτηση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και κατά την είσοδο στην ενεργό ζωή και καθ’ όλη τη διάρκειά της. Οι εξελίξεις επιβάλλουν την ενίσχυση των διαδικασιών υποβοήθησης της επαγγελματικής ανάπτυξης των ατόμων, της συμβουλευτικής τους υποστήριξης και της κατάλληλης διαπαιδαγώγησης από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οφείλει ο επαγγελματικός προσανατολισμός να συστηματοποιήσει τις υπηρεσίες επαγγελματικής πληροφόρησης διότι το άτομο έχει ανάγκη να ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις, να τις κατανοεί και να ενεργεί ανάλογα προς αυτές διότι επηρεάζονται το δικό του μέλλον καθώς και της οικογένειάς του. Επίσης πρέπει να προσαρμόζεται και να υπηρετεί τα κριτήρια της Ε.Ε. όπως τέθηκαν στη Λισσαβόνα, που αφορούν τη διαρροή των μαθητών από το εκπαιδευτικό σύστημα, την αύξηση των γυναικών στην εκπαίδευση στους τεχνολογικούς τομείς μέχρι να επέλθει ισορροπία με τους άνδρες, την ολοκλήρωση της Β΄θμιας εκπαίδευσης, την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων από όλους τους νέους και τη συμμετοχή των νέων στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση-κατάρτιση».
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης; O Σ. Γκλαβάς, εκπαιδευτικός, σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο Σ. Βλιάμος, οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλ. Λυπιτάκης, καθηγητής Η/Υ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Γρηγοροπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Κ. Διαμαντή, διδάκτωρ ΕΜΠ, Π. Δημοβέλης, ιατρός και Α. Κουτρουμπέλης, υπεύθυνος Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Το συντονισμό της ημερίδας έκανε  ο κ. Κωνσταντίνος Πουσπουρίκας, Διευθυντής των Φροντιστηρίων ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που ήταν και συνδιοργανωτής της ημερίδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο