Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του Δήμου Αμαρουσίου και των κατοίκων του.

Print Friendly, PDF & Email

To σκεπτικό της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπως αυτό διατυπώθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γ. Καραμέρο , με το οποίο δεν έγινε δεκτή η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το MALL , αποδεικνύει δύο πράγματα:

  • Η ότι ο αντι-περιφερειάρχης είναι παντελώς άσχετος με το ζήτημα
  • Ή ότι συνειδητά εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του Αμαρουσίου, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και μεταθέτοντας στο Δήμο Αμαρουσίου τις διαχρονικές ευθύνες  αυτών που εγκλημάτησαν σε βάρος της πόλης.

Απουσία της κας Δούρου από τη συνεδρίαση

Δεν αφήνουμε ασχολίαστη την απουσία της κας Δούρου από τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία επέλεξε να απουσιάσει από τη συζήτηση ενός τόσο κρίσιμου θέματος , προφανώς για να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες της απόφασης. Την ίδια ακριβώς  στάση είχε κρατήσει και τον προηγούμενο Αύγουστο , όταν απουσίασε από τη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ και πάρθηκε η απόφαση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε για λόγους νομιμότητας.

Τα ψέματα Καραμέρου

Ο κ. Καραμέρος λέει συνειδητά δύο μεγάλα ψέματα :

1ο Ψέμα.

Ισχυρίζεται ότι « ο Δήμος Αμαρουσίου απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης, αφού παραχωρήθηκε στη ΛΑΜΔΑ το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου».

Ποια είναι η αλήθεια

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν συναίνεσε στην κατασκευή του MALL ( αφού αυτό κατασκευάστηκε τα προηγούμενα της θητείας της χρόνια). Και φυσικά ποτέ δεν θα νομιμοποιούσε με δικές της ενέργειες  εκ των υστέρων τις αυθαίρετες πράξεις και αποφάσεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων και  Διοικήσεων του Δήμου . Αν ο Δήμος Αμαρουσίου προσδιόριζε εκείνος την εμβέλεια του ΕΧΣ, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν η εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, αφού με τον τρόπο αυτό και θα νομιμοποιούσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη. Ενώ αντίθετα τώρα, μπορούμε να διαπραγματευθούμε έστω κι εκ των υστέρων , αντισταθμιστικά έργα για την πόλη και την αποκατάσταση μέρους του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της. Ας μας απαντήσει ο κ. Καραμέρος πως θα διαπραγματευόμασταν αν εμείς οι ίδιοι προσδιορίζαμε το ΕΧΣ; Είναι άσχετος ή εξυπηρετεί συμφέροντα;

2ο Ψέμα.

Ισχυρίζεται ο κ. αντι-περιφερειάρχης ότι « ο Δήμος Αμαρουσίου εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις υποδείξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Ποια είναι η αλήθεια

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο Κ. Καραμέρος είναι άσχετος όταν το ισχυρίζεται αυτό, γιατί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για να γίνει αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει

α) να ολοκληρωθεί πρώτα  η εξέταση των προσφυγών που έχουν γίνει στο Σ.τ.Ε. , μετά τις αλλαγές των χρήσεων γης που έγιναν από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου το 2012. Η εξέταση των προσφυγών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και για την καθυστέρηση αυτή φυσικά και δεν ευθύνεται ο Δήμος.

β) να εκδώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιτέλους τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του Ν. 4269/2014, που εκκρεμούν από το 2014. Χωρίς αυτά τα Π.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του Γ.Π.Σ., που με βάση τη νέα νομοθεσία  καλούνται Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

γ) αν «ακολουθούσαμε» τη συμβουλή του κ. Καραμέρου κι εντάσσαμε στο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και το Mall ενσωματώνοντας τα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά του μέτρα ,  τότε οι μόνοι που θα έχαναν θα ήταν οι μικρο-ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής. Οι  οποίοι θα έβλεπαν να μειώνονται οι συντελεστές δόμησης και να απαξιώνονται οι περιουσίες τους, χωρίς επιπλέον η πόλη να κερδίσει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Τελικά με ποιους είναι ο κ. Καραμέρος; Με τους εκατοντάδες μικρο-ιδιοκτήτες ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Χτίζει την πολιτική του καριέρα στην πλάτη των μικρών ιδιοκτητών του Αμαρουσίου;

Φοβούνται την αλήθεια και κρύβονται

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακου Συμβουλίου έγινε και μια ακόμη απρέπεια , σε βάρος της πόλης και  του Δημοτικού της Συμβουλίου, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο την ώρα που συζητείτο το θέμα της ΣΜΠΕ του Mall, τόσο στα μέλη της Διοίκησης του Δήμου που παρευρίσκονταν στη συνεδριαση ( οι αντιδήμαρχοι Σ. Σταθούλης και Β. Κόκκαλης και ο Γ.Γ. του Δήμου Γ. Διδασκάλου) , όσο και στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λ. Μαγιάκη.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας επέδειξε μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά, προφανώς γιατί φοβήθηκε ότι θα ακουστούν αλήθειες και θα αποκαλυφθεί η προσπάθειά της να κλείσει άρον – άρον ένα θέμα που απασχολεί το Μαρούσι εδώ και χρόνια.

 

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου διεκδικεί για την πόλη και τους κατοίκους

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην Κεντρική Εξουσία.

Διεκδικούμε από όλες τις πλευρές, αυτά που η πόλη μας διαχρονικά δικαιούται. Έργα και παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Και η Περιφέρεια Αττικής χρωστά στο Μαρούσι έργα.

Τις θέσεις μας πάνω στο ζήτημα της ΣΜΠΕ του Mall  και τις διεκδικήσεις μας από την Κεντρική Κυβέρνηση θα τις παρουσιάσουμε στην Ανοιχτή Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί , στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, όπυο έχουμε καλέσει τόσο την κα Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, όσο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη.  

Μετάβαση στο περιεχόμενο