Εισήγηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη σε Ημερίδα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τις μυοσκελετικές παθήσεις στο χώρο εργασίας»

Print Friendly, PDF & Email
 

|download _.jpg file 450  KB|


«Μυοσκελετικές παθήσεις στο χώρο εργασίας» ήταν το θέμα της ομιλίας του  Δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ κ. Γιώργου Πατούλη, στην ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο το Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα  «Πρόληψη επαγγελματικού κινδύνου: ασφάλεια & υγεία στην εργασία».
Στη ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η  Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά και η Υφυπουργός κ. Σοφία Καλαντζάκου.
Αναλύοντας το ενδιαφέρον θέμα των μυοσκελετικών παθήσεων στο χώρο εργασίας, ο κ. Πατούλης, με την ιδιότητά του ως χειρουργός ορθοπεδικός ιατρός, ανέφερε ότι ορισμένες εργασιακές συνθήκες συνδυάζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων από το μυοσκελετικό σύστημα, κι ανέφερε χαρακτηριστικά επαγγέλματα υψηλού κινδύνου τα οποία είναι οι βιομηχανικοί εργάτες, οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, οι αχθοφόροι, οι αποθηκάριοι, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην οσφυαλγία-ισχιαλγία ως την κυριότερη αιτία ημεραργιών στη χώρα μας και ως κύρια αιτία πρόωρης συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα πρόληψης της πάθησης, που είναι κυρίως η εργονομική οργάνωση της εργασίας καθώς και η ελάττωση του βάρους που μεταφέρουμε, ανάλογα με το φύλο του ατόμου. 


Σε ό,τι αφορά τη σωστή στάση στο γραφείο μας, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι γενικά πρέπει να εφαρμόζεται ο κανόνας των 90 μοιρών, δηλαδή το σώμα μας, οι αγκώνες και τα πόδια να έχουν κλίση 90 μοιρών.


Συμπερασματικά, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «οι σχετιζόμενες με την εργασία παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος είναι συχνές και επιβαρύνονται από ένα σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος. Επιβάλλεται οι επιστήμονες υγείας σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, να διατηρούν στενή συνεργασία στο πλαίσιο της ανάπτυξης προληπτικών μέσων των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος και γενικότερα των επαγγελματικών νόσων. Διότι, όπως είπε και ο Ιπποκράτης, ‘το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν’».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο