Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στα εγκαίνια της 48ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτόν τον ιδιαίτερο για όλους τους Μαρουσιώτες χώρο,
στην όμορφη αίθουσα τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης», στο Κεραμικό Κέντρο του Αμαρουσίου.
Όπως όλοι γνωρίζετε, το σπουδαίο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την πόλη μας.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής συγκεντρώνει τα βλέμματα και τον θαυμασμό όχι μόνο των κεραμιστών και των αγγειοπλαστών, αλλά και των φίλων της τέχνης από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
Και παρ΄ όλο που πλησιάζει να συμπληρώσει σχεδόν μισόν αιώνα ζωής, η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής δεν έχει χάσει τίποτα από την αρχική της λάμψη.
Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός ανάμεσα στους κύκλους των κεραμιστών και των αγγειοπλαστών και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την εξέλιξη της τέχνης σήμερα και τις τάσεις που επικρατούν.
Στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους είναι γνωστοί για το έργο τους και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
Αλλά συμμετέχουν και νέοι κεραμίστες και αγγειοπλάστες, κάποιοι μάλιστα από αυτούς εκθέτουν τα έργα τους στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά και έτσι έχουν την ευκαιρία να γίνουν γνωστοί και να καταξιωθούν στο χώρο τους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι τιμή για οποιονδήποτε καλλιτέχνη να λαμβάνει μέρος στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, καθώς του δίνεται η εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο του και την αφοσίωσή του στην τέχνη του, και ταυτόχρονα μπορεί να διεκδικήσει κάποιο από τα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο.
Η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι από την αίγλη και τη διαχρονική γοητεία που περιβάλλει την έννοια της κεραμικής στο Μαρούσι.
Είναι γνωστό πως η πόλη μας έχει συνδέσει άρρηκτα την πολιτιστική του εξέλιξη με την τέχνη της κεραμικής.
Από τη Σίφνο, στα τέλη του 19ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας οι πρώτοι κεραμίστες και αγγειοπλάστες. Με το πέρασμα των χρόνων, ο αριθμός τους αυξήθηκε, περισσότεροι δημιουργοί έστησαν τα εργαστήριά τους εδώ και από τη μαρουσιώτικη γη έπαιρναν το υλικό που στα χέρια τους μεταμορφωνόταν σε . Στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα η τέχνη της κεραμικής γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη, με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες να ζουν και να εργάζονται στο Μαρούσι.
Γύρω από την πανάρχαια τέχνη της κεραμικής, περιστρέφονται αιώνες πολιτιστικής ανάπτυξης που είναι απόλυτα συνυφασμένοι με την έννοια της δημιουργίας και της εξέλιξης του ανθρώπου.
Η κεραμική, περισσότερο από άλλες τέχνες, έχει ταυτιστεί με τις αγωνίες, τα υπαρξιακά προβλήματα και τις απορίες του ανθρώπου, από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του πάνω στη γη μέχρι και σήμερα. Το χώμα με το νερό, και αργότερα ο πηλός, στα χέρια του ανθρώπου έγινε εργαλείο έκφρασης και προβληματισμού. Ένα μέσο με το οποίο μπορούσε να αποτυπώσει τα συναισθήματά του, όσα τον τρόμαζαν και τον γοήτευαν ταυτόχρονα.
Το ταξίδι του ανθρώπου πάνω στη γη ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, μια μεγάλη περιπέτεια.
Και η κεραμική, δίνοντας άπειρες δυνατότητες έκφρασης, περιγράφει με ρεαλιστικό και γλαφυρό τρόπο αυτό το ταξίδι.
Στην φετινή 48η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε εξαιρετικά έργα που αποτυπώνουν την έμπνευση των καλλιτεχνών και το καλλιτεχνικό τους όραμα, στέλνοντας μηνύματα αυτογνωσίας και ανθρωπισμού.
ʼλλωστε, η ίδια η τέχνη δεν υπηρετεί το σκοπό της εκούσιας συμμετοχής σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, την ανάγκη να προστατέψουμε και να διασώσουμε αξίες και ιδανικά που διατρέχουν τους αιώνες και κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά;
Στην 48η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες, αγγειοπλάστες και κεραμίστες, με δημιουργίες που έχουν σκοπό να μας καταπλήξουν.
Και όπως θα διαπιστώσετε σε λίγη ώρα, το καταφέρνουν απόλυτα.
Η φετινή έκθεση είναι ξεχωριστή και για έναν ακόμη λόγο.
Πραγματοποιείται στη μνήμη της λαογράφου Μπέτυ Ψαροπούλου, η οποία αφιέρωσε στη ζωή της στη διάδοση και την ανάπτυξη της κεραμικής. Στο χώρο της έκθεσης, έχει διαμορφωθεί ένας χώρος με αναφορές στο έργο της εκλιπούσας, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αφιερώματα στην σπουδαία αυτή γυναίκα που είχε βάλει σκοπό της ζωής της να στηρίξει την τέχνη της κεραμικής για να μη γνωρίσει το μαρασμό και την απαξίωση.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε πραγματικά ευτυχείς γιατί τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε κατορθώσει να δώσουμε νέα ώθηση στην τέχνη της κεραμικής στο Μαρούσι.
Σήμερα, πιστεύω ότι αυτή η τέχνη που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Μαρούσι,
έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη σε μία σειρά από ενέργειες που λάβαμε με στόχο να προσδώσουμε στην κεραμική το κύρος που της αρμόζει.
Θέλω να τονίσω, πως σε κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνουμε, έχουμε στο πλευρό μας την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών.
Με αυτήν την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Ένωσης που μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και γνώση σε κάθε προσπάθεια που πραγματοποιούμε.
Ξέρω, αγαπητέ πρόεδρε και φίλοι κεραμίστες, ότι το μεγάλο σας όνειρο παραμένει η δημιουργία του Κεραμικού Χωριού. Ενός χώρου που θα βρίσκεται εδώ, στο Μαρούσι και θα αποτελεί το λίκνο της δημιουργίας για όλους τους κεραμίστες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, αλλά και έξω από τα όριά της.
Σας διαβεβαιώνω ότι έχω κι εγώ το ίδιο όραμα. Το Κεραμικό Χωριό, ήταν και παραμένει η κυρίαρχη επιδίωξή μας γιατί πιστεύω ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κεραμικής και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς καλλιτέχνες να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν έξω από τα όρια της πόλης μας.
Δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες φίλες και φίλοι. Συνεχίζουμε και επιδιώκουμε την εξεύρεση του χώρου που θα μπορέσει να φιλοξενήσει το εγχείρημα και ελπίζω στο προσεχές μέλλον να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι ο χώρος αυτός βρέθηκε.
Για άλλη μία φορά σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της 48ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής .