Aπάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή νέο ανακριβές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΘΗΝΑΪΚΗ, (φύλλο 34-25.7.2010), στη στήλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορά τον Δήμο Αμαρουσίου, θα θέλαμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Πρώτον, θεωρούμε ότι πίσω από τα κατ’ εξακολούθηση αναληθή δημοσιεύματα της εφημερίδας σας σε βάρος της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου κρύβονται πρόσωπα και επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Στην οποία έχει δώσει ισχυρό κτύπημα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.


Γι’ αυτό και τα αρνητικά σχόλια σε βάρος του Δήμου ξεκίνησαν όταν εντατικοποιήθηκε η επιχείρηση αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.


Σε κάθε περίπτωση, οι αναληθείς δημοσιεύσεις της εφημερίδας σας δεν μας πτοούν. Οι πολίτες ξέρουν πλέον ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές και για ποιο λόγο μας επιτίθεται η εφημερίδα σας.


Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, ώστε το Μαρούσι κάθε μέρα που περνά να γίνεται ακόμη πιο όμορφη, πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη.


Δεύτερον, με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών το Μαρούσι, είχε μετατραπεί βίαια σε μια πόλη με αυθαίρετη ανάπτυξη, έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, εμπορικά μεγαθήρια και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


Η άναρχη πολεοδομικά κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και την οποία κληρονομήσαμε, μας υποχρέωσε ως Δημοτική Αρχή να αναλάβουμε δράση.


Να πάρουμε μια ξεκάθαρη πολιτική θέση για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας.


Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για περισσότερο από εννιά μήνες μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τους κατοίκους, με τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, με τις δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα των χρήσεων γης.

Στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η πολεοδομική αναρχία που επικρατούσε στην πόλη. Αλλά και να διαφυλάξουμε την αξία της περιουσίας των συμπολιτών μας. Να ενισχύσουμε τις χρήσεις κατοικίας και να περιορίσουμε τις χρήσεις υπερ-τοπικού κέντρου στα όρια της πόλης.

Κάναμε έναν ευρύ, ανοιχτό κοινωνικό διάλογο.

Όλες οι προτάσεις των συλλόγων και των φορέων ελήφθησαν υπόψη και από το μελετητή και από τις υπηρεσίες του Δήμου, και κατόπιν διαμορφώθηκε μια συνολική πρόταση, η οποία και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με το νέο σχέδιο χρήσεων γης επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων:  • η μείωση από 10% σε 4% των χρήσεων υπερτοπικού κέντρου.

  • η ενίσχυση των χρήσεων κατοικίας σε όλες τις Πολεοδομικές Ενότητες.

  • η πρόβλεψη ότι όποιος χρησιμοποιεί το υπερ-τοπικό κέντρο οφείλει ανταπόδοση στην πόλη, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές μας που θα μετατραπούν σε πρότυπες γειτονιές αμιγούς κατοικίας.

  • η οργάνωση με νέους όρους και ο περιορισμός των περιοχών συγκέντρωσης τριτογενών δραστηριοτήτων εμπορίου, γραφείων, αναψυχής.

  • η υιοθέτηση αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, με στόχο την ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτηρίων.

  • η ενίσχυση της διαφάνειας, όσον αφορά τους όρους και το καθεστώς δόμησης στο Μαρούσι.

Με το νέο σχέδιο χρήσεων γης δημιουργούμε νέα δεδομένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης προς όφελος των πολιτών και κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να ξαναγίνει το Μαρούσι μια πραγματικά φιλική και ανθρώπινη πόλη για μας και τα παιδιά μας.


Τρίτον, τα όσα αναφέρονται στην Ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για κακοδιαχείριση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Δήμου Αμαρουσίου, αφορούν την περίοδο 2003-2006, δηλαδή τη χρονική περίοδο της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και τη Διοίκηση που είχε τοποθετήσει στην εν λόγω  Επιχείρηση.

Σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή πλέον δεν υφίσταται, αφού έχει καταργηθεί με απόφαση της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Μάλιστα, ο διαχειριστικός έλεγχος στη  Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Δήμου Αμαρουσίου έγινε το 2009 με πρωτοβουλία του Γιώργου Πατούλη και σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου είναι αυτή που συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να αποδοθούν με βάση τα πορίσματα οι όποιες ευθύνες αναλογούν, για όσα περιστατικά κακοδιαχείρισης σε βάρος του Δήμου Αμαρουσίου έγιναν κατά το παρελθόν.

Τέταρτον, όπως διαπιστώνετε για μια ακόμη φορά σε όλα τα ζητήματα που τίθενται από την εφημερίδα σας και αφορούν τον Δήμο Αμαρουσίου απαντάμε με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία. Και σε αντιδιαστολή με εσάς, ενυπόγραφα. Γιατί σ’ αντίθεσή με εσάς, δεν υπάρχει κάτι που να μας επιβάλλει την ανωνυμία.


Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε να διαστρεβλώνεται η αλήθεια και το πολύπλευρο έργο που με συνέπεια υλοποιεί η διοίκηση του Δήμου μας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, για να ξαναγίνει το Μαρούσι μια φιλική και ανθρώπινη πόλη.


Αναμένουμε δε με πολύ ενδιαφέρον και υπομονή να δημοσιεύσετε τις απαντήσεις που σας έχουμε αποστείλει από τις 26/4/2010. Τόσο χώρο αφιερώνετε κάθε εβδομάδα για την πόλη μας, μπορείτε να διαθέσετε λίγο και για τη δική μας άποψη.Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο