Ακριτικό οδοιπορικό υγείας: Ανάφη

Print Friendly, PDF & Email

Με το μήνυμα «Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Ενωμένοι, η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται» ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ανάφη, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας για την υγειονομική στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι δύο φορείς προβαίνουν σε ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.


Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνοδευόμενος από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής επισκέφθηκε την Ανάφη για να καταγράψει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, προμηθεύοντας παράλληλα το Πολυδύναμο Ιατρείο της Ανάφης με φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και παράλληλα καταγράφοντας τα προβλήματα και τις υγειονομικές ανάγκες στους κατά τόπους πληθυσμούς. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής, ο κος Πατούλης τόνισε: « Αγκαλιάζουμε σήμερα στην Ανάφη τους κατοίκους της, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.


Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι ο κάθε Έλληνας, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να έχει ισότιμη πρόσβαση σε μια στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών υγείας, καθορισμένη και οριοθετημένη για όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που έχει το κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.»


«Δεν έχουμε ούτε φαρμακείο. Δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα διενέργειας μίας εργαστηριακής εξέτασης στο νησί. Για να κάνουμε μία γενική αίματος, πρέπει να ταξιδέψουμε 1 ώρα ως τη Σαντορίνη, και αυτό όταν ο καιρός το επιτρέπει» δήλωσε απελπισμένα ο Γενικός Γιατρός Ευγένιος Γιαννόπουλος, και συνέχισε λέγοντας «στο νησί δεν έρχονται αγροτικοί γιατροί γιατί η αμοιβή του άγονου αγροτικού είναι πια πολύ μικρή και η ευθύνη πολύ μεγάλη».


Την αγωνία του για την επιβίωση των 270 κατοίκων του νησιού τόνισε ο Δήμαρχος Ανάφης, κος Ιάκωβος Ρούσσος λέγοντας: «Έχουμε μικρά παιδιά και εγκύους. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι και τα ατυχήματα πολλά. Το άγχος μας είναι να μη τύχει και χρειαστεί κάποιος τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για τη ζωή του, γιατί δεν μπορεί κανείς να του την προσφέρει. Τους χειμερινούς μήνες είμαστε αποκομμένοι, πολλές φορές ακόμη και από τη Σαντορίνη. Η αγωνία της υγείας μας είναι αγωνίας ζωής. Γι αυτό, σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη σας. Και τώρα και στο αβέβαιο μέλλον μας.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο