Το Μαρούσι τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τους Ήρωες και το Έπος του ’40

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ιεράρχες, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, δημοτικοί σύμβουλοι, ανηφορίζοντας για το Μνημείο των Ηρώων.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, με τη σύζυγό του Μαρίνα, ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους, τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας και πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια της τέλεσης της επιμνημόσυνης δέησης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, χειροκροτώντας μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα, και τους υπόλοιπους επισήμους, τους παρελαύνοντες.


Πλήθος παρευρισκομένων τίμησαν τον Αντιστράτηγο ε.α. Γεώργιο Τζουβαλά, κατά την ομιλία του για τα ιστορικά γεγονότα του ’40.O Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τζουβαλάς, κατά την ομιλία του.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, με τους Αντιδημάρχου Ν. Πέππα, και Ν. Αλεπού, τον Αντιστράτηγο ε.α. Γεώργιο Τζουβαλά, και το βετεράνο Αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Γ. Λαμπράκο.


 


Γ. Πατούλης: «Ο Εθνικός Αγώνας του 1940 ήταν μια νικηφόρα πολεμική αναμέτρηση που ξεκίνησε από μια απόφαση μυαλού και ψυχής, τα δύο απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να διαθέτουν πολιτικές ηγεσίες και λαός όταν η Ιστορία τους καλεί να πάρουν αποφάσεις»


Τιμώντας τους ήρωες του Έπους του ’40, με κάθε επισημότητα γιόρτασε ο Δήμος Αμαρουσίου την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλης, μελών της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, ιεραρχών, και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.


Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της πόλης από αντιπροσωπείες των σχολείων του Αμαρουσίου. Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και την κατάθεση στεφάνων. Κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη, την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση και τη συγκινητική ιστορική ομιλία του Αντιστράτηγου ε.α. Γεώργιου Τζουβαλά, για τη μάχη στο Ύψωμα 731 στο ελληνοαλβανικό μέτωπο που έβαλε την υπογραφή της νίκης της Ελλάδας στον πόλεμο με την Ιταλία.


Το ύψιστο περιεχόμενο του Έπους του ’40 για το ελληνικό Έθνος ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη εποχή, επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας. «Το έπος του 1940 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της νεότερης Ιστορίας της χώρας μας. Με τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αυταπάρνησή τους, οι μαχόμενοι του αλβανικού μετώπου απέδειξαν όχι μόνον σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στον ίδιο τους τον εαυτό, ότι ήταν πολύ πιο άξιοι από ότι έδειχναν τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί τα χρόνια πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Οι Έλληνες απέδειξαν για μια ακόμη φορά τις μέρες εκείνες πως είναι ένας λαός που γνωρίζει να επιβιώνει. Πως είναι ένας λαός που έχει την μοναδική ικανότητα να μπορεί να αναχαιτίσει όποτε χρειαστεί, τη ροπή που ιστορικά έχει αποδειχθεί πως έχει προς την αυτοκαταστροφή. Οι ήρεως του ’40 έδωσαν τον αγώνα απέναντι σε έναν υπερόπτη εχθρό που θεώρησε πως θα είχε απέναντι του ένα Έθνος αποδυναμωμένο από τις εσωτερικές του διαμάχες, από τις έριδες και τα πάθη που χαρακτηρίζουν τους πρωταγωνιστές του, στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Και ο αγώνας αυτός ήταν νικηφόρος. Και ήταν νικηφόρος γιατί ο ελληνικός λαός, αυτός ο τόσο γήινος και βουτηγμένος στα πάθη του λαός, ενώθηκε. Ο Εθνικός Αγώνας του 1940 ήταν μια νικηφόρα πολεμική αναμέτρηση που ξεκίνησε από μια απόφαση μυαλού και ψυχής. Μυαλό και ψυχή είναι τα δύο απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να διαθέτουν πολιτικές ηγεσίες και λαός, όταν η Ιστορία τους καλεί να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα της πατρίδας μας».


Ο κ. Πατούλης, έκλεισε την ομιλία του καλώντας το πολιτικό δυναμικό μας να αφήσει στην άκρη τις άσκοπες αντιπαραθέσεις και να προετοιμάσει τη χώρα και την κοινωνία, «με σχέδιο που θα στηρίζεται στη λογική αλλά και στην ψυχή, μέσα σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας, ώστε να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές Ελλήνων που έρχονται. Το Έπος του ‘40 μας θυμίζει αδιάκοπα ότι όταν ένα Έθνος θέλει να ζήσει, πρέπει να παλεύει αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλει να μείνει μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήσει έστω κι αν δεν έχει καμία ελπίδα να νικήσει. Οι ήρωες του 1940 μπορούν να είναι περήφανοι για τον αγώνα που έδωσαν για να κρατήσουν την Πατρίδα τους ελεύθερη».


Μετά την παρέλαση, ακολούθησε δεξίωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού όπου ο Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Τζουβαλάς, σε συγκινητική ατμόσφαιρα περιέγραψε με λεπτομέρειες τη μάχη στο Ύψωμα 731 στο ελληνοαλβανικό μέτωπο που καθόρισε τη νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο με την Ιταλία. Συγκίνηση προκάλεσε και η παρουσία του βετεράνου Αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιου Λαμπράκου, ηλικίας 103 ετών.


Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Στρατηγοί ε.α Γεώργιος Μπίσιας, και Στυλιανός Δράκος, οι Γάλλοι εκπρόσωποι: ο Ελληνογάλλος Δήμαρχος του Frais και Αναπληρωτής Αντινομάρχης του Belfort Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος, o Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων του Tilleul Guy Mouilleseuax, ο Γενικός Διευθυντής Υπηρεσιών της Νομαρχίας του Belfort Gerald Lahsok, ο αρμόδιος σε θέματα ανάπτυξης της Νομαρχίας του Belfort Alexandre Kabi, η υπεύθυνη διεθνών συνεργασιών της Νομαρχίας του Belfort Melanie Bugnon, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στο Δήμο Αμαρουσίου, ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Βλάχος, μέλη της Διοίκησης του Δήμου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλων τα παρατάξεων καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο