Την ανάγκη της διεκδίκησης του δικαιώματος σε επαρκείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα του Δήμου Αμαρουσίου και του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων

Print Friendly, PDF & Email









Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Ν. Κάββαλος και οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου Ευαγγ. Αθανασίου και Π. Βαγενά ανέπτυξαν το θέμα: «Πως η κοινωνικοοικονομική κρίση επηρεάζει τις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και τους χρήστες τους.» Συντονιστής της εκδήλωσης ο Γ.Γ. του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων Π. Καμάρας.


Γ. Πατούλης: Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε χρέος, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη δύναμη και ευκαιρία να ορθώσουμε τη φωνή μας, κόντρα στη λαίλαπα που απειλεί την υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.


Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει η παιδική και εφηβική κατάθλιψη στη χώρα μας αγγίζοντας το 20,3%, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, επισημαίνοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της διεκδίκησης του δικαιώματος σε επαρκείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους, απέναντι στον κίνδυνο συρρίκνωσης ακόμη και οριστικού κλεισίματος κάποιων δομών.


Στην ημερίδα, το Δήμαρχο Αμαρουσίου,Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κο Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας κος Νικόλας Αλεπούς, ο οποίος τόνισε τον κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ στους τομείς της πρόληψης και την προαγωγής της υγείας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «η Πολιτεία δεν φαίνεται να αναγνωρίζει στην πράξη αυτόν τον καίριο ρόλο, καθώς περικόπτοντας σε σημαντικό βαθμό τη χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαντικά δυσανάλογα προς τις αρμοδιότητές της, στερεί ουσιαστικά από τους Δήμους τα απαραίτητα μέσα για να στηριχθούν δομές και υπηρεσίες πρόληψης της Υγείας.»
Μεταφέροντας το μήνυμα του κου Πατούλη σημείωσε ότι «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε χρέος αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη δύναμη και ευκαιρία να ορθώσουμε τη φωνή μας, κόντρα στη λαίλαπα που απειλεί την υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Στο Μαρούσι ενστερνιζόμαστε βαθύτατα αυτό το καθήκον μας –πρόσθεσε- και όπως πράξαμε και στην περίπτωση του Σικιαριδείου Ιδρύματος, του ιστορικού ιδρύματος φροντίδας για τα παιδιά με νοητική υστέρηση που απειλήθηκε με οριστικό λουκέτο, διεκδικήσαμε και δώσαμε βιώσιμη λύση. Το ίδιο θα υποστηρίξουμε και θα διατηρήσουμε ζωντανή κάθε δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που με μεγάλη προσπάθεια έχουμε συστήσει.»


Την αναγκαιότητα λειτουργίας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις συνθήκες της αδυσώπητης κρίσης που ζούμε, τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου κα Ευαγγελία Αθανασίου.
«Είναι διαπιστωμένο –υπογράμμισε- ότι τα ψυχικά νοσήματα και γενικότερα η ψυχική καταπόνηση αυξάνεται ραγδαία σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, εκτεταμένης φτώχιας, κατάρρευσης των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων κ.τ.λ.
Τα παιδιά εισπράττουν από το περιβάλλον φόβο, έλλειψη ελπίδας, προοπτικής για το μέλλον, πλήρη απαξίωση της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης, θυμό.
Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 ετών ή και μικρότερα.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα (σύμφωνα με στοιχεία του 2011 που παρουσιάστηκαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους), το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%.


Η Σχολική Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής κα Παναγιώτα Βαγενά παρουσίασε μία λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων που αναφέρονται στις δομές κοινοτικής ψυχικής υγείας ως απόρροια της κρίσης, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν τόσο στις δομές υγείας, όσο και στους χρήστες τους.
«Σε περιόδους κρίσης –σημείωσε- έχει παρατηρηθεί το εξής απαράδεκτο, αλλά και μακροπρόθεσμα αντιπαραγωγικό φαινόμενο. Ενώ οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται, εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, η παροχή τους μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα –συμπλήρωσε- τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που συντηρεί και χειροτερεύει διαρκώς το επίπεδο της ψυχικής υγείας. Ένα από τα πιο βασικά ψυχικά παράγωγα της κρίσης λοιπόν, είναι το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.»


Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου κος Νικόλαος Κάββαλος αναφέρθηκε στις υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους Δήμους μέλη του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, τονίζοντας ότι «το κλειδί είναι η πρωτογενής πρόληψη σε επίπεδο τοπικής κοινότητας.»


Την ημερίδα συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κος Παύλος Καμάρας, ενώ τη εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο