Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Οι δράσεις εξωστρέφειας της ΚΕΔΕ συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης και στην επίλυση τοπικών προβλημάτων που λαμβάνουν παγκόσμιες διαστάσεις

 

Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, οι δυνατότητες επίλυσης τους καθώς και η ανταλλαγή και η συνεργασία μεταξύ των δημοτικών αρχών των πόλεων, βρίσκεται στο επίκεντρο του συνεδρίου «Smart City and Big Data» το οποίο διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU της Κίνας.

Στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται παράλληλα με τη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου του UCLG, συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.   

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται πρώτο στον κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα της στέγασης και η ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αειφόρα ανάπτυξη.

Ζητήματα ασφάλειας και προστασίας από τρομοκρατικές επιθέσεις βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Κοινό σημείο αναφοράς των συνέδρων η επίτευξη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους συνέδρους, πόλεις που έχουν εξασφαλίσει την άσκηση των αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της εγγύτητας επιτυγχάνουν με χαμηλότερο κόστος, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα, την επίλυση των προβλημάτων που τις απασχολούν. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με συναδέλφους του αιρετούς από όλο τον κόσμο.

Ο Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τον Πρόεδρο του  Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG και δήμαρχο Γιοχάνεσμπουργκ Parks Tau.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, είχε συζητήσεις με την αντιπροσωπεία των τούρκων αιρετών. Τις δύο πλευρές απασχόλησαν οι σχέσεις των δύο χωρών καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε κοινά προβλήματα, όπως το προσφυγικό, καθώς και θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας. 

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση, ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η παρουσία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, στο φόρουμ του UCLG καθώς και στο συνέδριο που οργανώνεται με τη συνεργασία του δήμου της πόλης HANGZHOU της Κίνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της εξωστρέφειας που έχουν αναπτυχθεί από την ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια».

«Μέσα από τέτοιες ενέργειες σηματοδοτείται η παρουσία της ελληνικής αυτοδιοίκησης σε διεθνές επίπεδο και αναδεικνύεται η ωρίμανση του τρόπου που προσεγγίζει τα σύγχρονα προβλήματα που μας απασχολούν σε τοπικό επίπεδο και έχουν παγκόσμιες διαστάσεις».

«Η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους παγκόσμια φόρουμ μας βοηθά  να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα μια σειρά από προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μας. Οι προοπτικές της τοπικής ανάπτυξης προκύπτουν μέσα από την ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Τα μητροπολιτικά κέντρα λειτουργούν μέσα από ένα συντονισμένο και οργανωμένο σύστημα θεσμοθετημένων διαδικασιών. Αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Συνταγματικής αναθεώρησης, αστικά κέντρα όπως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα πρέπει λειτουργήσουν μητροπολιτικά με προσδιορισμένες αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης».

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη συμμετέχει το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης καθώς και το υπηρεσιακό στέλεχος Βιολέτα Τσιμίκου.

 

Σχετικά αρχείαΤα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη_1


Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη_2


Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη_3


Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη_4


Τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων στο επίκεντρο παγκόσμιου συνεδρίου που διεξάγεται στην πόλη HANGZHOU με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη_5

Μετάβαση στο περιεχόμενο