Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα “Today Press”

Print Friendly, PDF & Email

“Η καθημερινότητα των πολιτών μας είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα”, υπογραμμίζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, επισημαίνοντας πως οι τομείς που άπτονται με την καθημερινότητα πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας.

Ακόμη, ο δήμαρχος περιγράφει συνοπτικά τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έγιναν αυτά τα τρία χρόνια και σταχυολογεί όσα προγραμματίζονται να γίνουν τον τέταρτο.

Ο κ. Αμπατζόγλου δίνει απαντήσεις για το θέμα της επικαιρότητας που αφορά στις εργασίες στο Δάσος Συγγρού το οποίο διοικείται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών, το οποίο με τη σειρά του εποπτεύεται από το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, μας απάντησε πως κατάφερε ο δήμος σε χρόνο ρεκόρ να  κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο Κλειστό Γήπεδο, το οποίο χαρακτηρίστηκε στολίδι του αθλητισμού για το Δήμο.

Κι επειδή σιγά σιγά μπαίνουμε σε προεκλογικούς ρυθμούς δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον δήμαρχο για τις επικείμενες εκλογές και τις προτεραιότητές του για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της παράταξης που ηγείται.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου:

Κύριε Αμπατζόγλου, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή κάνοντας μας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου σας, σε αυτήν την δημοτική περίοδο.

Ο απολογισμός μας είναι σημαντικός και πολυδιάστατος. Το οικονομικό νοικοκύρεμα, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η έναρξη του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η ανάπλαση πλατειών και διατηρητέων κτιρίων, οι ασφαλτοστρώσεις, οι διανοίξεις οδών, η ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου, οι αναβαθμίσεις υπαρχόντων και δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, οι ανακαινίσεις παιδικών χαρών, παιδικών σταθμών, σχολείων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, η καθημερινή διαβούλευση με την κοινωνία και άλλα πολλά συνθέτουν μία δυναμική απάντηση στο αίτημα του Αμαρουσίου να περάσει στη Νέα Εποχή.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η επιτυχία στη διεκδίκηση πόρων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που οδηγούν σε έργα βασικών υποδομών και πολιτισμού. Τέλος, το κοινωνικό πρόσωπο του Αμαρουσίου υπήρξε ισχυρό, όχι μόνο όσον αφορά τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά γενικότερα αγκαλιάζοντας την οικογένεια, με πλούσια πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα και βιωματικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες.

 

Πως προσπαθεί ο δήμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση; 

Οι Δήμοι επιβαρύνονται με τα έξοδα του φωτισμού των δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, των σχολείων, των αθλητικών χώρων κ.α. Είναι προφανές πως η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μία δύσκολη διαδικασία. Ακολουθούμε τις κυβερνητικές οδηγίες αλλά και το δικό μας πρόγραμμα που αφορά στη μετάβαση του φωτισμού της πόλης σε νέες τεχνολογίες, στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων, αλλά και στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπου αυτό είναι εφικτό. Το Τεχνικό μας πρόγραμμα σαφέστατα επηρεάζεται. Ωστόσο προσπαθούμε να απορροφήσουμε αυτή την αύξηση, χωρίς να μετακυλήσουμε την αύξηση στα δημοτικά τέλη και χωρίς να υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες.

 

Κύριε Δήμαρχε, σε ποιους τομείς ρίχνει αυτήν την περίοδο το βάρος της η δημοτική αρχή; 

Η καθημερινότητα των πολιτών μας είναι η πρωταρχική μας προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει πως τομείς όπως Καθαριότητα, Συντήρηση Πρασίνου, Οδοφωτισμός, Κοινωνικές – Πολιτιστικές – Αθλητικές Δομές, Σχολεία, Πολιτική Προστασία, και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες ή Εγκαταστάσεις πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό των αναγκών του Δήμου τα παρακάτω έργα βρίσκονται στο πλάνο των τρεχουσών και αμέσων επόμενων στρατηγικών μας που καταλαμβάνουν και σημαντικό μερίδιο στο Τεχνικό Πρόγραμμά μας:

 • Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Αγίου Νικολάου»
 • «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του Κεντρικού Άξονα (Κυπρίων Αγωνιστών) της Πολεοδομικής Ενότητας 14 – Νέο Μαρούσι με Βιοκλιματικά  Στοιχεία  και Έξυπνες Εφαρμογές»
 • «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Κοινόχρηστου χώρου Ο.Τ. 97 (ΑΜΑΛΙΕΙΟ) Δημιουργία Πρότυπης  Παιδικής Χαράς και ασφαλών προσβάσεων»
 • «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση των Πολεοδομικών Ενοτήτων ΠΕ8- Αγ. Αναργύρων και ΠΕ7- Εργατικές Κατοικίες του Δήμου Αμαρουσίου με ιδιαίτερη έμφαση στην κινητικότητα ευάλωτων ομάδων»
 • Έργο ανακατασκευής και συντήρησης οδών
 • Έργο διανοίξεων οδών

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων για τα παρακάτω νέα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα:

 • «Αγωγοί ομβρίων περιοχής Κέντρου»
 • «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Αμαρουσίου
 • «Επισκευές –Αποκαταστάσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων»

Επίσης είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης για την εκπόνηση μελετών πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αμαρουσίου».

Τέλος στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται νέες μελέτες για έργα στους τομείς αποχέτευσης ομβρίων, κυκλοφοριακής λειτουργίας και οδικής ασφάλειας, ανάπλασης οδών, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου οδοφωτισμού. Επίσης  έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για το έργο  «Ανακατασκευή κοινόχρηστου χώρου 386 Νέα Λέσβος» με τη διαδικασία σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης.

Όσον αφορά το συνεχιζόμενο τεχνικό πρόγραμμα έτους 2023, έχουν καταχωρηθεί οι πιστώσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα πρόσφατα συμβασιοποιημένα έργα:

 • «Ανέγερση προσθήκης κατ’επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων υποστηρικτών χώρων»
 • «Αποκατάσταση –αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Π. Κυριακού στο Ο.Τ 138 (93Α) στο Δήμο Αμαρουσίου»
 • «Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου για τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και λοιπών υποστηρικτικών χώρων»
 • «Απορροή ομβρίων υδάτων περιοχή Ν. Τέρματος Δήμου Αμαρουσίου»
 • «Κατεδάφιση επικίνδυνου κτίσματος στο Ο.Τ.Τ.31 (οδός Νίκης)».
 • «Συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων»
 • «Εκτέλεση εργασιών για την αντιμετώπιση άκρως επικίνδυνης διάβρωσης και κατολίσθησης πρανούς, καθώς και κατά μήκους ρωγμής στην οδό Ερεσού, στη Νέα Λέσβο Αμαρουσίου»
 • «Ανακατασκευή πρωτεύοντος & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης οδών Τυμφρηστού και Παμίσου στο Δήμο Αμαρουσίου»

Επίσης στο συνεχιζόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2023 συμπεριλαμβάνονται  έργα των οποίων η εκτέλεση εκκίνησε στο τρέχον έτος  και είναι ήδη προς ολοκλήρωση:

 • «Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αμαρουσίου με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και χρήση ΑΠΕ»
 • «Διανοίξεις οδών και πεζοδρόμων»
 • «Ανακατασκευή-συντήρηση οδών»
 • «Ανυψώσεις –επισκευές φρεατίων και υδροσυλλογής»
 • «Αντικατάσταση γυάλινης διαδρομής στους πεζόδρομους του Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου με ασφαλές υλικό» (πρόσφατα περαιωμένο ως προς το φυσικό αντικείμενο).

Είναι στην επικαιρότητα τα έργα που γίνονται στο Δάσος Συγγρού. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Προς αποφυγή των παρεξηγήσεων θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα πως το Δάσος Συγγρού όπως και το όλον Κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού διοικείται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνώ το οποίο με τη σειρά του εποπτεύεται από το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τώρα, όσο αφορά τις δασοτεχνικές εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στη δασική περιοχή ζητήθηκε από το ΙΓΕ και δόθηκε η σχετική ενημέρωση όπου αναφέρονται οι σκοποί: βιωσιμότητα, αναγέννηση, προστασία του Δάσους και γενικά του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και των επισκεπτών του.
Τόσο από το ΙΓΕ όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Γενική Γραμματεία Δασών, δίνεται επιπλέον η διευκρίνηση πως: οι εκτεταμένοι καθαρισμοί εκτελούνται από εξειδικευμένο συνεργείο και η ανάθεση των εργασιών έγινε στο πλαίσιο έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας δασών (Antinero II) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον γίνεται σαφές πως οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής μελέτη και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πεντέλης.

Πρόσφατα εγκαινιάσατε ένα νέο Κλειστό Γήπεδο τύπου «μπαλονιού», το οποίο συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας. Πόσο σημαντικές είναι οι αθλητικές υποδομές για το Μαρούσι;

Το Μαρούσι, «κουβαλά» την αθλητική και Ολυμπιακή του ιστορία από τους αρχαίους χρόνους. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη μας το 2004, έδωσε μία νέα ώθηση, αλλά και παράλληλα η επιχειρηματική υπερανάπτυξη του Αμαρουσίου, έφερε στην περιοχή πολλές χιλιάδες νέων οικογενειών και την ανάγκη για τα παιδιά να βρουν δημιουργικές διεξόδους. Είναι πολλά τα χρόνια που το Μαρούσι δεν είχε δημιουργήσει μία νέα αθλητική υποδομή, και αυτό δεν συνέβαινε και λόγω μεγάλου απαιτούμενου κόστους αλλά και λόγω πολυπλοκότητας ενός τέτοιου έργου. Όμως το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας μας επέτρεψε να «ονειρευτούμε» μία νέα αθλητική υποδομή και να αναζητήσουμε την πλέον συμφέρουσα λύση σε συνδυασμό κόστους/ασφάλειας/χρόνου υλοποίησης.

Το νέο Κλειστό Γυμναστήριο στους χώρους του Ζεκάκειου Λυκείου – Γυμνασίου,  αποτελεί ένα κόσμημα, ένα στολίδι, αθλητισμού για το Δήμο μας. Σε χρόνους ρεκόρ – μόλις 4,5 μήνες-  κατασκευάσαμε αυτό το υπερσύγχρονο Κλειστό Γήπεδο τύπου λυόμενου στεγάστρου, τεχνολογίας αεροφερόμενων πλαισίων, η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον, υψηλής αισθητικής, ειδικών προδιαγραφών ασφαλείας απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα και ικανή να λειτουργήσει ως προπονητήριο για τα αθλήματα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και ποδόσφαιρο σάλας.

Όμως το έργο μας στον τομέα του Αθλητισμού αυτά τα 3 χρόνια δεν περιορίζεται μόνο στην κατασκευή αυτού του «διαστημικού» Γηπέδου, επιγραμματικά θα σημειώσω:

 • Δεκατρείς (13) υπαίθριοι αθλητικοί χώροι (γήπεδα) έχουν επισκευαστεί ή ανακαινιστεί πλήρως
 • Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση για το Δημοτικό κολυμβητήριο, που το έχει καταστήσει πρότυπο στην Ελλάδα με εξοικονόμηση ενέργειας 50%.
 • Εκπόνηση μελέτης για τα γήπεδα του Αρίωνα στη Νέα Λέσβο
 • Εκπόνηση μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού του Αγίου Θωμά.
 • Δρομολόγηση ενεργειών για την ανέγερση 8ου Γυμνασίου και 9ου Λυκείου στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης που συμπεριλαμβάνουν και την κατασκευή ενός ακόμη κλειστού γηπέδου μπάσκετ (χρηματοδότηση ΚΤΥΠ).
 • Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που αφορούν στην κατασκευή Γηπέδου ποδοσφαίρου στο κτήμα Καρέλα (χρηματοδότηση Περιφέρεια Αττικής).
 • Συνεχής διαβούλευση με τα αθλητικά σωματεία της πόλης.

Δεσμευόμαστε ακόμη, για την κατασκευή ενός ακόμη ομοίου Γηπέδου (τεχνολογίας μπαλονιού) σε μία ακόμη πολεοδομική ενότητα της πόλης, εντός του 2023 και σημείωσε τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανακατασκευή του ιστορικού Γηπέδου «Σπύρος Λούης».

Έχετε δηλώσει πως θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος εκ νέου στις εκλογές του 2023. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου σας ψηφοδελτίου;

Οι Δημότες Αμαρουσίου περιμένουν από τη Δημοτική Αρχή αποτελεσματικότητα και συνέπεια για προβλήματα και ανάγκες που γεννά καθημερινά ένας Μητροπολιτικός Δήμος όπως ο δικός μας. Αυτά τα 3 χρόνια ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Τακτοποιήσαμε οικονομικές εκκρεμότητες δεκαετιών με τη διευθέτηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πολλές άλλες σε διοικητικό επίπεδο. Βάλαμε το πρόγραμμα ανακαίνισης υποδομών και μέσων του συνόλου των Διευθύνσεών μας σε μία τάξη και ένα νέο προγραμματισμό. Εμφανές αποτέλεσμα η πόλη μας είναι μία πόλη Καθαρή και περιποιημένη όπως δεν ήταν ποτέ. Οι Μαρουσιώτες γνωρίζουν τώρα τι σημαίνει ο τόπος τους να οδηγείται σε πραγματική ανάπτυξη και επιθυμούν, αυτό να συνεχιστεί και αυτό το επίπεδο διαβίωσης να παραμείνει ψηλά!
Μόνο αυτοί οι  πολίτες που αντιλαμβάνονται τη νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του Αμαρουσίου, θα βρίσκονται κοντά μας στη νέα προεκλογική περίοδο ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και μεθαυριανοί διαχειριστές της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο