Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στην εφημερίδα “Τα Νέα” (30/5/2022)

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Εύη Σάλτου 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκλογή σας. Πόσο εύκολη είναι η διοίκηση του δήμου με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο;

Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν διαλυτικός και στόχευε στην ακυβερνησία των Δήμων και των Περιφερειών. Επέτρεπε στις μειοψηφίες να ορίσουν το μέλλον μίας τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο ο Δήμος Αμαρουσίου διοικήθηκε από την πρώτη ημέρα σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης. Παρότι η παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι κέρδισε τις εκλογές με ισχυρή πλειοψηφία, επιδίωξα τη σύνθεση δυνάμεων με όλους όσοι μπορούσαν να συμμεριστούν το πρόγραμμά μας και την αγάπη μας για το Μαρούσι. Έτσι καταφέραμε 4 δημοτικές παρατάξεις να ενωθούμε σε μία και να οδηγήσουμε την πόλη μας σε απάνεμο πολιτικό λιμάνι. Αλλά και με την αντιπολίτευση διατηρήσαμε χαμηλούς τόνους. Οι πολίτες ζητούν από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου παραγωγή έργου και όχι ανέξοδων και ατέρμονων αντιδικιών.

Η δημοτική σας αρχή αναγκάστηκε να διαχειριστεί το ζήτημα της πανδημίας…

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή όλου του πλανήτη. Η ατζέντα της καθημερινότητας μετεβλήθη από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με υπευθυνότητα. Προασπίσαμε τη δημόσια υγεία με εντατικούς καθαρισμούς και απολυμάνσεις σε Δημοτικούς και Κοινόχρηστους χώρους, στη Δημοτική Συγκοινωνία και τα Σχολεία. Απλώσαμε ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αποκλείστηκαν λόγω καραντίνας από τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές. Το Μαρούσι κατέστη Υγειονομικός κόμβος των Βορείων Προαστίων. Το Κέντρο Υγείας της πόλης που πρώτο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς και η μόνιμη παρουσία του ΕΟΔΥ όσο αφορά στα rapid test έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Σε ποιους τομείς της καθημερινότητας πιστεύετε ότι έχετε πάρει…άριστα και πού ο δήμος ακόμη υστερεί;

Πιστεύω πως το νοικοκύρεμα των οικονομικών (διαγραφή 38 εκ. ευρώ από δάνεια του δήμου) και η αισθητή βελτίωση της καθαριότητας είναι δύο τομείς που όλοι αναγνωρίζουν. Θέτω τα οικονομικά στο φάκελο της καθημερινότητας καθώς δίχως αυτή την ενέργεια δεν θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε προμήθειες και έργα όπως:

  • Υλοποίηση του θεσμού της δίχρονης προσχολικής αγωγής με την κατασκευή νέων παραρτημάτων νηπιαγωγείων σε 7 κομβικά σημεία του Αμαρουσίου.
  • προμήθεια 3 νέων λεωφορείων Δημοτικής Συγκοινωνίας,
  • προμήθεια 23 νέων Οχημάτων & Μηχανημάτων Έργου, προκειμένου να καλυφτούν καίριες ανάγκες πολλών ετών του Δήμου: Πλυντηρίου Κάδων, Καλαθοφόρου, Απορριμματοφόρων, Σαρώθρων, Φορτηγών, Επιβατικών και άλλων κρίσιμων μέσων για τις επιχειρησιακές ανάγκες καθαριότητας, εξωτερικών συνεργείων, μεταφοράς προσωπικού κ.α.
  • ανακαινίσεις Παιδικών Χαρών, Παιδικών Σταθμών, Αθλητικών Χώρων, Σχολικών Εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χώρων
  • ασφαλτοστρώσεις και επισκευές οδοστρωμάτων 45.000 τ.μ. και έργα ομβρίων
  • επέκταση σχεδίου πόλης σε περιοχές όπως Κάτω Σωρός, Ηπειρώτικα – Καρπάθικα κ.α.
  • ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου
  • πολιτιστικός επαναπροσδιορισμός και εξωστρέφεια

Ο Δήμος ακόμη υστερεί σε τομείς όπως ενός σύγχρονου οδοφωτισμού στην επισκευή πεζοδρομίων και λείπει φυσικά ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων. Όμως αυτά σχετίζονται και με τα οικονομικά. Το επόμενο χρονικό διάστημα προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του τρόπου που φωτίζεται η πόλη ενώ δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε πόρους για την ριζική ανακαίνιση δρόμων και πεζοδρομίων, με το ίδιο τρόπο που εξασφαλίσαμε 4,8 εκ. ευρώ για άλλα κρίσιμα έργα. Η διαπιστωμένη ανάγκη για ένα πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και ένα ή δύο γήπεδα μπάσκετ / βόλεϊ, μέσα σε αυτό το έτος και το επόμενο θα γίνει πραγματικότητα.  Τέλος η γενικότερη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης σε κρίσιμα σημεία όπως το Ρέμα Σαπφούς αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, είναι ψηλά στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων και ευελπιστούμε πως το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί το απαραίτητο έργο.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του δήμου ως προς την κοινωνική πολιτική;

Τα γεγονότα της πανδημίας αλλά και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης αύξησαν τον αριθμό των συμπολιτών μας που έχουν ζητούν καθημερινά υποστήριξη, για διαφόρους λόγους κυρίως κοινωνικούς ή οικονομικούς. Αναδιοργανωθήκαμε στον τομέα αυτό και με συγκεκριμένες ενέργειες καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης κατά το οποίο, εταιρίες του Αμαρουσίου, σύλλογοι και νέο δίκτυο εθελοντών προσφέρουν τα μέγιστα με την εποπτεία των Κοινωνικών μας Υπηρεσιών 365 ημέρες το χρόνο. Επιπλέον ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο επικεφαλής Δήμος της Σύμπραξης Δήμων Βορείου Τομέα για τη διαχείριση του ΤΕΒΑ, γεγονός που μας προσδίδει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικού Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη στο Δήμο μας για το θέμα αυτό, ανέδειξε τον υψηλό δείκτη κατάρτισης και διαχειριστικής επάρκειας των υπηρεσιών μας.

Πόσο επηρεάζει την Αυτοδιοίκηση το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Τα ενεργειακά κόστη που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος είναι τεράστια πλέον για υποδομές όπως Σχολεία, Αθλητικούς χώρους, φωτισμό πόλης κ.α. Στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής αυτές τις γεωμετρικές αυξήσεις δεν τις μετακυλήσαμε στους Δημότες. Όμως η κεντρική διοίκηση του κράτους πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους ήδη περιορισμένους πόρους προς τους ΟΤΑ. Η χρηματοδότηση των Δήμων απαιτεί ριζικό επανασχεδιασμό. Από τη δική μας πλευρά, ως Δήμοι, πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες για τις εναλλακτικές πηγές ενεργειακής θωράκισης των πόλεων και εδώ η γραφειοκρατία να είναι σύμμαχός μας και όχι τροχοπέδη.

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2023;

Ναι έχω δηλώσει πως θα είμαι εκ νέου υποψήφιος το 2023, με μία ισχυρή και συμπαγή δημοτική ομάδα. Το έργο μας είναι μεγάλο, είναι καθημερινό, καταγράφεται σε όλες τις γειτονιές και έχει αναγνωριστεί παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Ο διάλογος με τους πολίτες είναι καθημερινός και είναι μία πρωτοφανής διαδικασία. Το προεκλογικό μας σύνθημα «ο Πολίτης Πρωταγωνιστής» το κάναμε πράξη. Τώρα συνεχίζουμε με πίστη και αφοσίωση για να πάει ακόμη πιο ψηλά, ο Δήμος που αποτελεί τη Μητρόπολη των Βορείων Προαστίων. Οι βάσεις που θέσαμε και ο προγραμματισμός μας για τα επόμενα χρόνια προδιαγράφουν την επιτυχή πορεία του Αμαρουσίου που αγαπούμε και που πλέον μπορεί να είναι μόνο ανοδική.

rbt
Μετάβαση στο περιεχόμενο