Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιά

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν δοθεί από τους πολίτες για την τακτοποίηση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), υπό τον Πρόεδρο της Σ. Παραδιά, στα γραφεία της Ένωσης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, προς όφελος των πολιτών.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση αποστολή από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προς τους Δήμους, όλων των στοιχείων των κτιριακών χώρων που έχουν νομιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων εμβαδών που τακτοποιήθηκαν. Όπως υπογράμμισε με τα συγκεκριμένα στοιχεία οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν τα νόμιμα δημοτικά τέλη, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις όπως είναι και το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, και να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα έσοδα σε παρεμβάσεις υπέρ των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, χωρίς να προχωρήσουν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών.  Παράλληλα επισήμανε πως αυτά τα στοιχεία αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Δήμους προκειμένου να εκδίδουν βεβαιώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, στις οποίες θα απεικονίζονται τα ακριβή εμβαδά τους. Σχετική επιστολή με το συγκεκριμένο αίτημα της ΚΕΔΕ θα αποσταλεί άμεσα στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Επιπρόσθετα κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει την περαιτέρω παράταση των προθεσμιών που έχουν οριστεί για τη δυνατότητα των πολιτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους ΟΤΑ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ έθεσε και το θέμα που σχετίζεται με τη διαδικασία και τον τρόπο απαλλαγής των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών. Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ είχαμε μία ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά τους τρόπους να συμπλεύσουμε πιο αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών. Στο επίκεντρο της συζήτησης μας βρέθηκε το ζήτημα των εσόδων που θα έπρεπε να αποδίδονται στους Δήμους από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, για έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δυστυχώς τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, τα οποία καταλήγουν στο “Πράσινο Ταμείο”, δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστο βαθμό για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται μία καλύτερη ποιότητα ζωής, δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.
 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συνεχίσει με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

 

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιά

Μετάβαση στο περιεχόμενο