Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της κατά της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία.

Το Υπουργείο να επανεξετάσει τις περιπτώσεις των 184 δήμων που προβλέπεται υποχρεωτική ένταξη των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία και να διασφαλίσει ότι τα τετράχρονα θα έχουν στα νηπιαγωγεία αντίστοιχες παροχές με εκείνες των δημοτικών παιδικών σταθμών

 

Το ζήτημα της υποχρεωτικής ένταξης των τετράχρονων στις δομές των νηπιαγωγείων καθώς και θέματα που αφορούν στη συντήρηση και βελτίωση των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών και στη πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 δήμοι που υποστηρίζουν ότι είναι χωρίς τη συναίνεσή τους στον κατάλογο με τους 184 δήμους όπου προβλέπεται υποχρεωτική εφαρμογή της ένταξης των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία από το επόμενο σχολικό έτος. Ο Γ. Πατούλης, ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να εξετάσει το σχετικό θέμα και αν πράγματι δεν έγινε με τη συναίνεσή τους, να μην συμπεριληφθούν στον  κατάλογο. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές από δήμους που απάντησαν μεν ότι επαρκούν οι κτηριακές υποδομές, αλλά δεν συναίνεσαν για την υπαγωγή των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία.   

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της όπως αποτυπώνεται και στο ψήφισμα του ετήσιου τακτικού της συνεδρίου,  κατά της ένταξης των τετράχρονων στην διετή προσχολική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο είναι αναγκαίο να  διασφαλιστεί ότι δε θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές, με πρόγραμμα σίτισης, περίθαλψης και λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες το χρόνο και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης σχολικών μονάδων μέσω του ΚτΥΠ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε επίπεδο βρεφονηπιοκόμων οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν.

«Η ΚΕΔΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τα συναρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα παιδιά. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με τις κτηριακές υποδομές και την ασφάλεια».  

Στο πλαίσιο αυτό μετά από παρέμβαση και του Υπουργού Εσωτερικών συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την ΚΕΔΕ και να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα βοηθήσει τους δήμους να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές για να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η υλοποίηση της ομαλής ένταξης των τετράχρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία και για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με το ωράριο στα νηπιαγωγεία επισημάνθηκε ότι αυτά είναι ανοιχτά από τις 7:45 μέχρι και τις 4 το απόγευμα. Αναφορικά με τα θέματα της σίτισης και της διεύρυνσης της διάρκειας του σχολικού έτους δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη θέση. Όπως όλα δείχνουν το Υπουργείο αναζητεί μια λύση αντίστοιχη με εκείνη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη. 

 

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη_1


Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη_2


Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο