Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και Δημάρχων νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό ζήτημα

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω ολιγωρία από την κυβέρνηση. Εθνικό σχέδιο διαχείρισης τώρα πριν να είναι πολύ αργά»

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένας εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συνάντηση τους στα γραφεία της ΝΔ, στην οποία συμμετείχαν και Δήμαρχοι νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ειδικότερα οι Δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ. Βουρνούς, Κω Γ. Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία φιλοξενούν πρόσφυγες και τον ενημέρωσαν για τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα εστίασε στην απουσία Διοικητών από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων αλλά και στις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο τριών συνανθρώπων μας. Επίσης υπογράμμισε και το γεγονός ότι ενώ το κράτος έχει απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, εξακολουθεί να μην μεταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους πόρους που απαιτούνται για την ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος αλλά και η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του, εξήρε την ευαισθησία που δείχνει απέναντι στα προβλήματα των νησιωτικών Δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και τον ενημέρωσε πως είναι στη διάθεσή του η εμπεριστατωμένη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό ζήτημα.  

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και συνόψισαν τα αιτήματα τους στα εξής:

– Aποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό προσφύγων

– Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

-Επαναπροώθηση προσφύγων

– Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

– Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).

– Διαμόρφωση ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Τέλος ανέφεραν ότι εγείρονται θέματα ασφάλειας των νησιών εξαιτίας της γειτνίασής τους με την Τουρκία.

Παρόντες επίσης κατά τη συνάντηση ήταν ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια Τομεάρχης, κυρία Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων, κ. Μάνος Κόνσολας, Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και Δημάρχων νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη


Στιγμιότυπο 2 από τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και Δημάρχων νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη

Μετάβαση στο περιεχόμενο