Στο περίπτερο της ΚΕΔΕ στη ΔΕΘ αύριο, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 12, εκδήλωση με θέμα τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού προτείνει ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας που υπηρετεί τον πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια με αποκέντρωση και ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης

Ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην επαναχάραξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας στη χώρα μας θα συζητηθούν στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕΔΕ αύριο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο περίπτερο της (κτίριο 15, Stand 9) στη ΔΕΘ.

Τις προδιαγραφές συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στη σύσταση ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την προστασία της ζωής των πολιτών, θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου.

Εισηγήσεις θα κάνουν επίσης ο Β΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της  Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς.

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν και διακεκριμένοι επιστήμονες με μακρά εμπειρία στον τομέα αυτό όπως ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Καθηγητής Ε. Λέκκας, ο πρώην  Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Κοκολάκης ο οποίος θα αναφερθεί στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική Προστασία και η Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Α. Ρόδη η οποία θα παρουσιάσει νέες πρακτικές διακυβέρνησης και πολεοδομικές διερευνήσεις για την ασφάλεια και διαφυγή.

Ενόψει της διοργάνωσης της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε μήνυμα του επισημαίνει τα εξής:

«Η εθνική τραγωδία που έπληξε το φετινό καλοκαίρι τη χώρα μας εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, δεν επιτρέπει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Η ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος οργάνωσης της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας με σύγχρονο, αποκεντρωμένο  λειτουργικό τρόπο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο, είναι επιτακτική.

Το σχέδιο που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό πριν μερικές εβδομάδες, δεν διαφοροποιείται από το ισχύον συγκεντρωτικό μοντέλο. Είναι βαρύ, δοκιμασμένο και αποτυχημένο και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αποκεντρωμένα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός νέου αποτελεσματικού σχεδίου, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΔΕ καταθέτει τις δικές της προτάσεις, με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση και ενσωματώνοντας στοιχεία της διεθνούς εμπειρίας με στόχο να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας που υπηρετεί τον πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια με αποκέντρωση και ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης». 

Μετάβαση στο περιεχόμενο