Στην εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης:  Αναγκαία προϋπόθεση για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη η αποκέντρωση του κράτους, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και η οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης

 

Ο ρόλος των πόλεων στην διασφάλιση της βιώσιμη κινητικότητας, για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους δήμους και τις Τοπικές Κοινωνίες.

Στη συνέχεια τόνισε ότι για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία η αποκέντρωση του κράτους, η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και η ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Για να γίνει όμως αυτό τόνισε ότι η  αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους και την εξοντωτική γραφειοκρατία.

                         Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ως «βασικό εργαλείο» το οποίο έχουν οι Δήμοι δρομολογήσει για να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη ποιότητα ζωής στις πόλεις και τους οικισμούς. Ωστόσο για να είναι εφαρμόσιμα τα σχέδια αυτά «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη προσέγγιση και να διασφαλίζουν την βιωσιμότητα όλων των ζωτικών λειτουργιών των πόλεων και των άμεσων ζωνών επιρροής τους». 

Για μια βιώσιμη κινητικότητα χρειάζονται, εκτός των άλλων έξυπνες λύσεις και εφαρμογές που θα συμβάλουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στην ενημέρωση των χρηστών του μεταφορικού δικτύου με τεκμηριωμένες επιλογές για βιώσιμες μετακινήσεις.

Τρείς βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε στη συνέχεια ότι στη βάση μιας πολιτικής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης όπως τα ΣΒΑΚ η «γνώση» αποτελεί στόχο πολιτικής σε τρία πεδία :

  • Το πρώτο πεδίο εστιάζεται στην εκπαίδευση των στελεχών που εμπλέκονται στη διαδικασία σχεδιασμού
  • Το δεύτερο είναι το πεδίο του συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης (ενημέρωση – πληροφόρηση των ομάδων και πολιτών, κ.α.)
  • Το τρίτο πεδίο αφορά τα παιδιά, τους πολίτες του μέλλοντος. Για το λόγο αυτό πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία η βιώσιμη κινητικότητα, ως μάθημα, παιχνίδι και έκθεση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμπλήρωσε ότι «η επιδιωκόμενη βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να επιτευχθεί με όρους οικονομικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσα από ολοκληρωμένες στρατηγικές σε Εθνικό επίπεδο και εξειδίκευση της εφαρμογής του σε τοπικό επίπεδο».

 

Σχετικά αρχείαΣτην εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_1


Στην εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_2


Στην εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο