Στη Διεθνή Σύνοδο των Γιατρών του Κόσμου συμμετείχε ως ομιλητής ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email
O Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία του στη διεθνή σύνολο των Γιατρών του Κόσμου. O Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, ανάμεσα στους υπόλοιπες ομιλητές του στρογγυλού τραπεζιού.


Στη Διεθνή Σύνοδο των Γιατρών του Κόσμου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του δικτύου από 14 χώρες, παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το δικαίωμα του πολίτη στην Υγεία στα χρόνια της νέας φτώχειας» όπου επικεντρώθηκε στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και στη στοχοποίηση των πολιτών.


Εστιάζοντας στις συνέπειες της κρίσης ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι η σημερινή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στον Έλληνα Πολίτη οριοθετεί το πλαίσιο της αυριανής υποβάθμισης της Υγείας και στον Ευρωπαίο Πολίτη. «Συνέπεια του αποκλεισμού χιλιάδων συνανθρώπων μας από την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και τη φαρμακευτική θεραπεία είναι η δημιουργία μιας τεράστιας στρατιάς ανασφάλιστων συμπολιτών μας που είδαν σε μικρό διάστημα να χάνουν όχι μόνον τις δουλειές τους, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και παροχές του ήδη υποβαθμισμένου λόγω των περικοπών ελέω μνημονίου, εθνικού συστήματος Υγείας. Η δημιουργία του φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, έγινε με τρόπο πρόχειρο, χωρίς καμία χρημοτοοικονομική μελέτη και κοινωνική μέριμνα για τους ασφαλισμένου. Παράλληλα,  χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, την ώρα που η παραμονή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών από τις τρίτες χώρες στην Ελλάδα προκαλεί κατακόρυφη και μη ελεγχόμενη αύξηση στην εμφάνιση των λοιμωδών μεταδιδόμενων νόσων και αποτελεί απειλή για στη Δημόσια Υγεία».


Ως αντίδοτο στην ανεπάρκεια της Πολιτείας να στηρίξει τους ανασφάλιστους και αδύναμους πολίτες, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.A αναφέρθηκε στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που ιδρύθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών: «Αξιοποιώντας το περίσσευμα ανθρωπιάς και τη διάθεση εθελοντικής προσφοράς των συναδέλφων δημιουργήσαμε το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής που παρέχει σε εκατοντάδες ανασφάλιστους συνανθρώπους μας δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Υγείας αλλά και φάρμακα, ενώ παράλληλα διοργανώνουμε αποστολές ιατρικού προσωπικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού στα ακριτικά μας νησιά όπου η απουσία του Κράτους είναι διαχρονική».


Με το μήνυμα ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μια ριζική αναδιαμόρφωση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, μέσα από τον εξορθολογισμό και ελεγκτικούς μηχανισμούς στο Χώρο της Υγείας, έκλεισε ο κ. Πατούλης, την ομιλία του.


Στο τραπέζι συμμετείχαν, επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, ο Βοηθός του Συνήγορου στον Τομέα Κοινωνικής Προστασίας στο Συνήγορο του Πολίτη-Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Σακέλης, οι Πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας και Ισπανίας, Olivier Bernard, και Alvaro Gonzalez, το Μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Ιωάννης Μουζάλας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο